“Сребърният път” - сензация на шведските криминалета

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7492815 www.24chasa.bg

Баща, изоставил дъщеря си, търси къде е изчезнало детето му

“Новият хит в шведската криминална литература - трилърът “Сребърният път” от шведската авторка Стина Джаксън, завладя класациите, продавайки над 200 000 копия в Швеция и заемайки първо място по продажби през най-силния месец декември! След като правата за превод на книгата бяха разпродадени на десетки езици, сега “Сребърният път” излиза и на български език (ИК “Сиела”).

Самата мъка бе пуснала корени в сърцето му. Преди три години Леле оставя дъщеря си Лина на една спирка на Сребърния път, виещ се сред безкрайни гори и малки изолирани селища в Северна Швеция. Когато автобусът пристига петнайсетина минути по-късно, нея вече я няма. Мащабното издирване не дава резултат. Лина сякаш се изпарява във въздуха. С нея си отива и животът на Леле. Сега той използва лятната ваканция, за да шофира неуморно по Сребърния път през белите нощи. Влиза във всяка отбивка, проверява всяка изоставена барака, всяко сечище, промъква се тайно в чужди имоти и проверява мазетата им… навсякъде, отново и отново. Няма да се спре, докато не открие своето момиче. Няма да се спре никога. Междувременно седемнайсетгодишната Мея се нанася в близко градче по Сребърния път. Това е поредната спирка на майка ѝ в търсенето на търпелив мъж, който да се грижи за нея и дъщеря ѝ. Тук Мея ще открие дом и обич. А после ще плати жестока цена за това. Пътищата на Леле и Мея ще се пресекат и една мрачна тайна ще бъде разкрита. Но не всичко изгубено може да бъде намерено…

Книгата е отличена с голямата награда на Шведската академия на криминалните автори, като това е първият дебют в 36-годишната история на наградата, удостоен с тази чест. “Сребърният път” излиза в превод от шведски на Любомир Гиздов, познат с преводите на Камила Лекберг, Фредрик Бакман, Юнас Юнасон и други.

Търсете още с марката на ИК "Сиела"

“Вова, Володя, Владимир Путин” - тайната биография на властелина на Кремъл

Вова, Володя, Владимир Путин” (ИК “Сиела”) е смазваща черна хроника на руската действителност от последните години на XX и началото на XXI век.

Едва ли има човек на планетата, обвит в толкова мистерия, колкото президента на Руската федерация Владимир Путин. Но всяка мистерия има своя край.

На български език вече може да откриете изследването “Вова, Володя, Владимир Путин” от полската журналистка Кристина Курчаб-Радлих, което повдига завесата на тайните на властелина на Кремъл.

Наричана “полската Политковская”, Курчаб-Радлих е пряк свидетел на ерата Елцин и на възхода на Путин, както и на свързаната с него война в Чечения. Един от най-ярките противници на политиката на президента, тя става носител на множество журналистически награди, а през 2005 г. е номинирана за Нобелова награда за мир.

В безпрецедентната по мащаб и задълбоченост биография, посветена на руския държавен глава, журналистката не спестява нито един факт и подкрепя всяко едно свое твърдение със смайващи документи и свидетелства.

“Вова, Володя, Владимир Путин” включва информация, посветена на загадките около детските години на малкия Вова и какво прави Путин, за да ги прикрие; работата му за КГБ и какви задачи има в Източна Германия около падането на Берлинската стена; участието му в управлението на Санкт Петербург, свързано с невиждана по мащаб корупция и контрабанда; влизането му в полезрението на Елцин и издигането му до директор на ФСБ; кой носи отговорност за атентатите в жилищни блокове, които дават възможност на Путин да се изяви като безмилостен лидер във войната в Чечения; какво се случва около потъването на подводницата “Курск”.

В рамките на над 700 страници Курчаб-Радлих успява да възкреси и спомените за терюористичните атаки над театър “Дубровка” в Москва и в училището в Беслан, както и бруталните “спасителни” действия, да изследва детайлно връзките между руските тайни служби и “Ал Кайда”, както и събитията около войните с Грузия, Украйна и окупацията на Крим.

В книгата присъстват и смазването на опозицията и протестите срещу властта в Русия и процесът срещу “Пуси Райът”, заедно с използването на Руската православна църква като политически инструмент, доказателства за подкупването на принца на Монако Албер II, за да се осигури домакинството на олимпиадата през 2014 г., убийствата на Саша Литвиненко, Борис Березовски, Анна Политковская, Борис Немцов и още много други актове на потъпкване на свободата на словото.

Да си купиш парфюм в Париж

“Малкият парфюмериен магазин близо до Шанз-Елизе” (ИК “Сиела”) от Ребека Рейзин е нов роман от авторката на “Малката книжарничка край Сена”.

Дел владее умение, близко до магията - да създава вълшебни нови аромати, да улавя сладостта на света и на емоциите в нови докосващи ухания. Отправя се на най-голямото приключение на живота си - елитна надпревара за нови аромати.

Другите парфюмеристи са готови на всичко, за да спечелят. А тя е увлечена по маестро Нос, който ще оценява резултата на парфюмеристите.

Вижте и класацията на издателството за най-купуваните книги

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12