Сериалът "Чернобил" накара хората да искат да знаят повече за аварията и за нейните жертви

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7495324 www.24chasa.bg
Британският актьор Джаред Харис майсторски изиграва драматичните обрати, през които минава реално съществувалият химик Валери Легасов.

33 години след аварията в Чернобил един телевизионен сериал отново вдигна завесата за случилото се с 4-и реактор в атомната електроцентрала в северния украински град Припят.

Едноименната продукция на НВО и Sky задмина по рейтинг всички тв програми, правени досега, и се превърна в световен феномен. Брилянтният актьорски състав, перфектната кинематография, автентичните декори и, разбира се, увлекателната история, взета от истинския живот, накараха зрителите да

искат да знаят още

и още за трагедията,

потресла света

през 1986 г.

“Преди 5 години имаше статия за строежа на нов по-сериозен саркофаг около реактора в Чернобил. Хрумна ми, че както почти всеки, и аз знаех за експлозията, но не и за причините за нея. Това беше ужасяващо, така че започнах да проучвам Чернобил”, казва за началото на работата си по сериала неговият сценарист и изпълнителен продуцент Крейг Мазин.

Той проследява усилията на хора от всякаква възраст, положение и прослойка да овладеят катастрофата в централата с цената на живота си. И неслучайно “Чернобил” трогна всички - през личните истории на пожарникари, миньори, военни, учени сериалът се опитва да покаже какво точно се е случило във фаталната нощ на 26 април.

Действието в петсерийната поредица започва с взрива, минава през опитите за овладяването му и стига до съдебния процес година и три месеца след катастрофата. На него хората, натоварени с разследването, трябва да разяснят какво точно се е случило. И да посочат виновника.

Сред свидетелите е и главният герой - Валери Легасов, изигран майсторски от Джаред Харис, талантлив химик, който оглавява комисията, разследваща бедствието. Трябва да обясни на съветската власт, на заседателите и на свои колеги какво е довело до катастрофата.

Той обяснява всичко с

прости думи, така че

и обикновеният

зрител да може

да разбере

работата на един реактор, без да има каквито и да е предварителни знания за това. Като хрониката на една предизвестена смърт Легасов описва секунда по секунда действията, които водят до завършването на кастрофалната верига, заради която в 1,23,45 ч на 26 април се взривява ядрото на реактора. И той трябва да реши - дали да каже всичко, до което е стигнал, рискувайки да получи куршум веднага след процеса, или да следва заповедите на властта.

“Когато истината накърнява, ние лъжем, докато вече забравим истината. Но тя е там. С всяка изказана лъжа ние задлъжняваме към истината. Рано или късно ще платим този дълг”, казва Легасов на процеса. Той разкрива, че липсата на достатъчно опит, знания, компетентност, както и на информация, потулена от властта, е причината за аварията. Оказва се, че греши само за едно - властта не го убива веднага след процеса. Оставя това на фаталната болест, която му завещават честите посещения в Чернобил, както и на социалната изолация, на която го обрича.

“Истината не се влияе от нуждите и желанията ни. Не се влияе от правителствата ни, от идеологиите ни, от религиите ни. Ще стои в очакване на вечността. От Чернобил получих този дар.

Преди се боях от

цената на истината.

Но сега само се

питам: Каква е

цената на лъжата?”,

са последните му думи в “Чернобил”. Това слага край и на сериала, посветен на всички, дали живота си и страдали заради аварията.

Официалната равносметка на Съветския съюз, непроменена от 1987 г., е за 31 смъртни случая, макар повечето оценки да варират от 4 хил. до 93 хил. смъртни случая. “Приблизително 300 000 души са изселени от домовете си. Било им е казано, че е временно. Все още е забранено да се върнат”, пише на финала на сериала.

Макар Припят и днес да е град призрак, след продукцията на НВО се е засилил интересът на обикновените хора към него. Според световните агенции туристическите компании в Чернобил съобщават за значително увеличение на посещенията там след старта на поредицата. Резервациите за май, когато тръгна сериалът, са се повишили с 30% спрямо миналата година, а за юни, юли и август - с 40%.

Това е още един ясен знак, че “Чернобил” е постигнал целта си - след края му все повече хора искат да усетят атмосферата, да видят последствията, да се пренесат 33 години назад във времето.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона