Италианец съблича балета на Софийската опера дибидюс

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7508181 www.24chasa.bg
Момент от балета "Кармина Бурана" на Фреди Франдзути

Балетът първо ще се играе на открити сцени в България.

Разгулните сцени от живота на средновековни странстващи проповедници, които се съдържат в “Кармина Бурана”, ще бъдат представени от балета на Софийската опера доста натурално, научи “24 часа”.

Италианският хореограф и режисьор Фреди Франдзути е решил в тези сцени балерините да се събличат голи от кръста нагоре.

Франдзути вече е поставял този балет в Италия по същия начин. Голите сцени обаче са само малка част от съдържанието. Прочутата музика на Карл Орф е писана върху текстовете на сборник от песни на средновековните ваганди – странстващи студенти по теология, които са кръстосвали Европа и са изкарвали прехраната си, пеейки и свирейки. Текстовете описват техните собствени преживявания, например откритието им, че любовта не е някаква етична категория, както ги е учила църквата, а просто природна необходимост за младите. Друга част от текстовете са морални, осмиващи човешките пороци.

“Кармина Бурана” е по-известна като сценична кантата, която се изпълнява предимно по тържествени поводи, тъй като изисква голям симфоничен оркестър, смесен хор, детски хор и солисти певци. Във варианта на Фреди Франдзути за балета ще се ползва музика на запис, тъй като ще се играе на открити сцени – в парка на Военната академия, на откритата сцена зад НДК и на Белоградчишките скали. Първото представление ще е на “Опера в парка” на 28 юни. Наесен обаче ще има нещо като втора премиера в сградата на операта, този път с оркестър и хор.

Франдзути е един от най-известните съвременни италиански хореографи, който вече над 20 години ръководи създадената от него пътуваща балетна компания “Балето дел Сюд”. В нейните представления често гастролират и български балетни артисти. Поставял е балети в Болшой театър, Римската опера, за италианската телевизия RAI и др.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.