Все още търся своята Ирина, казва внукът на Димитър Димов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7518592 www.24chasa.bg
Лило Петров

27-годишният Лило Петров е отраснал с героинята от романа “Тютюн”

Той много прилича на дядо си.

Макар да се казва Лило Петров и така да прикрива кой е всъщност.

Ами той си е той!

Той е внукът. На автора на “Осъдени души”. Колкото и да го крие, факт е, че е потомък на Димитър Димов. На големия Димитър Димов!

Класикът, авторът на

“Тютюн” , “Почивка

в Арко Ирис”,  "Осъдени души"

Син е на дъщеря му Теодора Димова. Прекрасната писателка, която не крие, че се гордее с успехите на Лило.

Предстои да излезе неин роман, който разказва за първите месеци след 9 септември, когато българската интелигенция е подложена на геноцид.

Лило е първият читател на ръкописа.

Когато мама му разреши, разбира се... А тя не дава лесно разрешение да се види текстът, преди да сложи последната точка. Сега той го чете. С огромно нетърпение и любопитство. Какво ли ще каже на мама!

Никой не го е

натискал да пише,

казва Теодора.

Но генът си е ген...

Резултатът е тази пиеса - “Добролюб”, вече с награда.

Момчето завършва драматургия в НАТФИЗ. Иначе оцелява като диджей.

Пиесите на дядо му са на една ръка разстояние в библиотеката им. Той ги знае наизуст. Прочел е “Тютюн”, когато е бил на 5 години.

И не крие - още търси своята Ирина. Дали да има нова екранизация на романа? Дано, надява се Лило. Не че не харесва Невена Коканова в култовата роля. Но идват нови времена.

Дано да се намери

новата героиня

27-годишното момче получава награда за драматургия за пиесата си “Добролюб” в конкурса на Нов български университет. Пиесата ще бъде играна на сцената на Малък градски театър “Зад канала” като бонус към приза. Предстои кастинг.

Темата?

Агентът Тома от Държавна сигурност с агентурно име Добролюб е поставен пред дилемата дали да унищожи досието си. Ще разберем!

Според Лило темата е важна за неговото поколение, което няма представа за събитията, а трябва да ги научи - агенти, предадени, предатели, падат ли маските... Не се знае кой какъв е и каква драма преживява. Разказва нещата от първо лице, за да се разбере трагедията на едно обречено поколение.

Лило Петров не крие, че това поколение носи същата драма, каквато дядо му е описал в “Тютюн”. Само името на корпорацията може да се смени... Дори да е ЧЕЗ, все тази трагедия.

На вратата се позвън

(откъс от пиесата “Добролюб”)

Спомням си го много ясно (разказът е от името на героя Тома - б.р.). Последният ден на септември 1947 г. На вратата се позвъни. Отворих вратата - един комисар и двама войници, въоръжени. Баща ти тук ли е, момче? Единият от войниците имаше петно кръв на униформата си. Втренчих се в петното. Войникът забеляза и се подсмихна.

Момче? Тонът на комисаря ставаше груб. Посегна да ме изблъска от вратата. Баща ми се появи. Кимна им, преди комисарят да успее да каже нещо. Майка ми дотича с подноса с месото в ръце, разбра, че го арестуват. Подносът падна с трясък, чинията се пръсна, вкусното месо се разпиля по земята, ароматът на дом се изниза през широко отворената врата. Мама се свлече. Баща ми се наведе, целуна я по челото, мен прегърна. Нищо не каза. Нищо не се и чу за него, нито пък го видях повече.

По-късно през годините се опитвах да разбера какво се е случило или най-малко къде е погребан. Без успех.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.