Съученикът на Йордан Радичков проф. Галилей Симеонов стана на 90 години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7519734 www.24chasa.bg
Той е автор на един от най-добрите портрети на Васил Левски.

Преди 30 години се мести на село и сменя името си

Проф. Галилей Симеонов - автор на един от най-добрите портрети на Васил Левски, който се съхранява в Националната художествена галерия, навърши 90 г.

Наричат го последния жив класик в националното ни графично изкуство, който казва: “Мен само България ме зарежда с вдъхновение!”. Проф. Симеонов бил приятел и съученик на Йордан Радичков.

“..Йордана мина като вчерашния вятър в нашия живот... Брулеше ни с мисленето си отвсякъде. Каквото и да направеше - беше като вихрушка; беше гейзер, беше изблик на вдъхновение - на мисли... голямо богатство!... той ни заля отвсякъде - като тоя язовир...”, разказва той.

Преди 30 години преподавателят от Художествената академия Галилей Симеонов зарязва София и се връща в родното си село Гаврил Геново. Нещо повече - за да е по-близо до хората там, променя името си със съдебно решение и вече се казва Никола Дамянов Цветин. Смята, че с това е изпълнил волята на своя любим учител Илия Бешков, който му казал: “Ти си селско момче и на теб не ти подхожда такова име - Галилей.” Никола е прадядо му по бащина линия, Дамян е бащата, а Цветин е фамилията.

Сега графикът живее в полуизпепелена къща, меси сам хляба си, търси кладенчова вода и отглежда бели гъски. Никога не ги коли, за да красят двора му.

Художниците от монтанското дружество “Тенец” честитиха 90-годишния юбилей на проф. Галилей Симеонов, а Венелин Захариев му подари негов портрет. Служителите на регионалната библиотека “Гео Милев” - гр. Монтана, също поздравиха своя приятел по повод 90-те лазарника.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.