Пекински форум за сценични изкуства обсъди развитието на театралната индустрия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7523560 www.24chasa.bg
СНИМКА: http://bulgarian.cri.cn

Международен форум за сценични изкуства приключи тази неделя в Националния център за сценични изкуства в Пекин. Провел се под мотото „Обмяна и сътрудничество за споделяне на опит и общи резултати", форумът целеше да насърчи дискусията върху развитието на театъра и сценичните изкуства, предава Радио "Китай".

Над 200 директори и артисти от повече от 90 арт института по изкуства се събраха в китайската столица, за да споделят идеите си за възможностите и предизвикателствата пред индустрията.

На церемонията по откриването Уан Нин, президент на Националния център по изкуствата каза: „Театрите са важна платформа за споделяне на плодовете на цивилизациите и ценен мост за контакти между различните държави, нации и култури. Ние призоваваме професионалистите по света да работят заедно и изградят общество на споделената съдба, с цел устойчивото развитие на театрите."

В рамките на тридневното събитие, участниците проведоха задълбочени дискусии върху три големи теми, развитието на театъра, включително т.нар. „нова концепция" за оперирането и управлението им, образованието в изкуството и култивиране на публиката, както и бъдещето на индустрията.

Кормак Симс, административен директор на Британската Кралска опера каза: „Мисля, че културата е прекрасен начин за надскачане на националните бариери, политики и много други неща. Тя е нещо, върху което трябва да работим заедно и ние се вълнуваме за нейното развитие по целия свят."

Кристофър Дийкън, президент на Националния център за сценични изкуства на Канада каза: „Според мен театрите по света споделят едни и същи цели, а именно да докосват аудиторията със силни и затрогващи истории от техните собствени култури. Считам, че е изключително важно, тези театри да продължават да обогатяват обществата и предават с езика на изкуството стремежите на техните народи."

По време на форума, няколко споразумения за стратегическо партньорство бяха подписани между китайския център и гост театрите.

Представители от индустрията също публикуваха съвместна декларация от Пекин, която цели да продължи сътрудничеството в областта на творчеството, култивиране на таланти, образованието и споделянето на информация.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа