С 18 свои картини правнучката на Златю Бояджиев - Беа, помага на деца, болни от синдрома на Даун

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7545076 www.24chasa.bg
Беа заедно с учителя си по рисуване Иван Яхнаджиев СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Най-голямата страст на момичето обаче е музиката

Едва на 10 години и вече с 2 изложби зад гърба си, с това може да се похвали праправнучката на Златю Бояджиев - Беа Халваджиян. Момичето показа 18 свои картини в зала “България”, изобразяващи пеперуди, пейзажи и дори портрети, които рисува с пастели и маслени бои. Тя е наследничка и на друг талантлив род - Халваджиян. Баща ѝ е известният продуцент Джуди Халваджиян, а майка ѝ - Елена Димова, е правнучка на гениалния пловдивски художник. 

Гена към живописта, наследствен за фамилията Бояджиеви, Беа проявява от малка. За двете изложби досега ѝ помагат баба ѝ - Цена Бояджиева (внучка на художника), която е ръководител на галерия “България”, и учителят ѝ по рисуване маестро Иван Яхнаджиев.

Идеята за втората изложба е изцяло на Беа. Още в детската градина

тя се привързва

силно към дете със

синдрома на Даун

“Един ден дойде при мен и сама предложи да направи изложба, парите от която да бъдат дарени на деца, страдащи от синдрома на Даун. Художникът Калин Балев беше достатъчно добър, за да предостави място, докато трае неговата изложба, за да покаже творбите си Беа”, разказва майка ѝ.

Момичето само избира цената на всички картини да е еднаква и доста от тях са вече продадени. В момента тя е ученичка в италианския лицей. Там Яхнаджиев я учи на тънкостите в рисуването вече 3 г. Той проявява голям интерес към Беа, защото познава прадядо ѝ лично.

Затова може би започнал да търси част у Златю Бояджиев в Беа. “Намерих тази умора от цветовете, когато ги съчетава. Казах си, че много емоционално приема всичко. В нея има нещо, което си струва човек да разработи, да размотае”, казва художникът.

Той забелязал, че Беа по особен начин умее да играе с формите на всичко, което я заобикаля, когато ги изобразява на бялото платно. “Така се получава нейната магия”, смята Яхнаджиев. Според него най-трудно за всеки художник е да се научи на дисциплина. “При Беа нямаше нужда от такава. Тя приема рисуването като игра, като част от всекидневието на едно дете”, казва учителят ѝ. Още е рано, за да опише какъв е стилът ѝ. “Той се оформя с години, понякога с десетилетия. Изисква време и постоянство.”

Правнучката на Златю Бояджиев много пъти е казвала на учителя си колко ѝ харесва да рисува. В съвсем изненадващи моменти, когато Яхнаджиев нямал нито пастели, нито хартия, малката сама намирала отнякъде.

“Последния път се пошегувах с нея. Казах ѝ: “Виж какво,

Беа, ще те чакам

август пред

Академията във

Венеция. Ела да

рисуваме и да

продаваме картини

Тя там е ходила и има един приятел, който рисува на улицата”, смее се Яхнаджиев. Разбира се, отговорът на момичето бил, че ще се видят на уреченото място.

Музиката е първата страст на малката Беа. Още на три-годишна възраст тя се влюбва в органа, след като баба ѝ я взема със себе си на работа в Софийската филхармония. Момичето често слуша как акордират музикалния инструмент и кара семейството си да посещават концерти с орган и оперно пеене. “Аз я питах дали иска да си ходим, но тя упорито настояваше да остане да слуша докрай”, разказва майка ѝ.

Музиката я влече силно и скоро се среща с известния български композитор и ръководител на детския хор “Пим-Пам” - Борис Карадимчев. Той чува Беа да пее и я кани да се включи в хора. Там тя остава за няколко сезона, след което се мести във вокална група “Бон-Бон”. В нея под ръководството на Рози Караславова участва в няколко мюзикъла, където работи с режисьор и хореограф и допълнително развива артистичните си умения. “Рози Караславова е двигателят на цялата машина “Бон-Бон” и е страшно упорит човек, който много се занимава с децата, които също полагат огромен труд”, казва майката на Беа.

На концерт на “Бон-Бон”, направен по подобие на предаването “Като две капки вода”

момичето се

преобразява във

Фреди Меркюри -

един от любимите ѝ

изпълнители

Навършила 10 години през май месец, Беа е фенка на “Куин”, “Металика”, “Саундгардън”, Моцарт, Дебюси, Майкъл Джексън и на много други разнообразни артисти. “Може би няма да се занимава с химия”, казва шеговито Елена, след като изрежда дълъг списък с музиканти и артисти в семейството. “Никой от нас не е твърде амбициозен. Не съм от онези майки, които бутат детето си. Дала съм ѝ пълна свобода да се развива самостоятелно. Мога само да я подкрепям”, обяснява тя.