“Тутанкамон - една недовършена любовна история” дойде със 7 тона артефакти в Бургас (Обзор)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7552911 www.24chasa.bg
Мумията на Тутанкамон, която не се различава от оригинала в музея в Кайро. СНИМКА: Елена Фотева

Уникални копия на погребалната маска, колесницата, саркофага, мумията на египетския фараон може да се видят в операта

Филми, разкази на пътешественици и фотоси постоянно разпалват въображението за страната на фараоните и пирамидите. Сега хората могат да се докоснат до Египет и в България, и то триизмерно.

Реплика на прочутата маска, изработена със златно и сребърно покритие.
Реплика на прочутата маска, изработена със златно и сребърно покритие. СНИМКА: Елена Фотева

В сряда в Бургас се откри изложбата “Тутанкамон - една недовършена любовна история”, която представя 1:1 копия на 100 артефакти, пресъздаващи с максимална точност единственото открито непокътнато царско погребение от Древния Египет. Гробницата на момчето цар е разположена на 3 нива във фоайето на операта.

Колесницата на Тутанкамон
Колесницата на Тутанкамон СНИМКА: Елена Фотева

В Бургас посетителите ще видят

Анубис - пазителят на гробницата
Анубис - пазителят на гробницата СНИМКА: Елена Фотева

прочутата погребална

маска на Тутанкамон,

превърнала се в една от визитните картички на Египет, колесницата му, саркофага, самата мумия и пазителя на гробницата бог Анубис с глава на чакал, с който се свързва проклятието на фараона.

Артефактите тежат 7 тона и пристигнаха в града с кораб в контейнер. Всеки един е бил опакован специално, за да не се повреди при транспортирането до България. Предметите са изработени от дърво и са със златно и сребърно покритие.

Експонатите са групирани в няколко тематични къта - “Преддверието” или “Стаята на могъществото и властта”, “Златният трон” - наричан още “Шедьовърът на стаята”, “Погребалната камера”, “Съкровищницата” и “Позлатеният олтар”. Преминаването през всяко от пространствата позволява на зрителя да усети в максимална степен мистичния свят на древните египтяни, които са изповядвали специално отношение към смъртта и живота в отвъдното.

Първото усещане за непредубедения зрител е, че е попаднал на свещено място, до което малко хора са се докосвали.

Отвсякъде блести -

злато, колесници,

тронове,

маски, саркофази потапят посетителя в един друг свят, който не може да се види по нашите музеи. Макар и да са копия на оригиналите, усещането не е за бутафория или ширпотреба, а за истински артефакти.

Експозицията е направена така, че да представя гробницата на момчето цар Тутанкамон в оригиналния вид, в който е открита в Долината на царете през 1922 г. от английския археолог Хауърд Картър. Всяка реплика е онагледена с фотос на автентичния предмет, който се намира в Египетския музей в Кайро.

“При детайлно взиране ще видите липсващи елементи, следи от захабеност, резки по експонатите, които обаче не се дължат на немарливост при съхранението или при пренасянето им, а са точно копие на оригиналите, както са открити преди два века”, обяснява Мохамед Абдел Шафи, който чрез семейната си фирма “Хорус лимитед” единствен притежава правата върху изложбата. За повече от 40 години тя е обиколила целия свят и е оставила без дъх много посетители.

“Дори и тези, които са били в Египет и са видели гробницата, при посещението на изложбата имат само един въпрос: “Това оригиналите ли са?” Ако поставите един експонат от нашите до оригиналния, трябва да си професионалист, за да откриеш разликите”, казва Абдел Шафи.

Семейната фирма е единствената, която е получила сертификат от Министерството на антиките в Египет да прави копия на оригиналите. С тази дейност се захванал бащата на Абдел Шафи - Атеф, доктор по архитектура, който създал фирмата през далечната 1977 г. Чрез нея са организирани

200 изложби на

Древния Египет

по целия свят

Това е била мечтата му - да направи достъпна историята на родината си за много хора по света. При изработката на репликите му помага един от най-добрите френски специалисти по реставрация и консервация на антики, ползва труда и на много майстори, повечето от които са работили към музея в Кайро. За благородното си дело Атеф Абдел Шафи е удостоен със специална Златна награда за технологии и качество през 2000 г. в Париж.

Репликите на оригиналите са много повече, но в Бургас пристигнаха 100, които са най-емблематичните от погребението на Тутанкамон. Иначе в гробницата на момчето цар са открити над 5000 артефакта, сред които и дрехи, но за всички няма достатъчно голяма изложбена площ в Бургас. С хиляда предмета експозицията е гостувала във Франция, внушително се е представила и в Канада.

Мохамед Абдел Шафи избрал да нареди изложбата в операта като място, свързано с културата и изкуствата. Досега в България не е била показвана, а в Бургас идва по покана и със специалното съдействие на общината. Представянето ѝ в града е първото в света след сертифицирането ѝ - семейната фирма е минала през много тежка процедура миналата година, преди това е напускала пределите на Египет с разрешението от много институции, включително и от президента.

В Бургас Мохамед Абдел Шафи пристигна с екип от петима души, които подреждат експозицията, сред тях има и експерт по мултимедия. Със специални очила зрителите ще имат възможност да се потопят на третия етаж на операта в автентичната среда на Египет, специално осветление и музика допринасят

чрез виртуална

реалност за първи

път в света

историята на Тутанкамон да бъде разказана по нов начин.

Изложбата ще остане в Бургас до края на септември, което е уникален шанс освен бурvгазлии да я видят и много туристи. Експерти определят “Тутанкамон - една недовършена любовна история” като своеобразен мост към древните времена, които не спират да провокират учени от целия свят да търсят отговорите на много загадки.

“За хората е много удивително да видят как един толкова млад цар е притежавал толкова много злато”, обяснява Мохамед Абдел Шафи интереса на чужденците към експозицията.

Той признава, че за изключителния професионализъм при изработката на репликите е бил търсен и от много филмови продуценти за декори на кинопродукции, но им е отказвал. Факт обаче е, че за един от най-пищните спектакли на “Аида” декорът е направен от баща му.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на