Тест: Интроверт или екстроверт сте?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7568290 www.24chasa.bg

1. Виждате, че срещу вас се задава познат по улицата, с когото сте се виждали 2-3 пъти в по-голяма компания. Не сте сигурни дали да го поздравите, или да го подминете. Какво ще направите?

а) Ще пресека на отсрещния тротоар, за да избягам от тази дилема.

б) Ще му се усмихна и ще кимна с глава, докато се разминаваме.

в) Ще го поздравя и ще го питам как е.

2. Отивате с приятел на парти. Изведнъж му се налага да излезе за 30 мин. Оставате сами. Лесно ли ще се заговорите с хората около вас?

а) Не, бих се заровил/а в телефона си, докато приятелят ми се върне.

б) Може би в началото ще се почувствам малко неловко, но ще заговоря групичка хора, която ми се струва приятна.

в) Ще разговарям с различни хора, за да ги опозная. Кой знае, може да намеря нов приятел сред тях.

3. Ваш приятел идва при вас след тежък ден на работа, шефът му го е смъмрил пред всичките му колеги. Как ще го ободрите?

а) Ще го изслушам и ще му кажа, че трябва да го преодолее.

б) Ще се опитам да го разсея, като излезем навън и правим нещо заедно.

в) Ще го разсмея с чувството си за хумор. Неусетно ще забрави за лошия си ден.

4. Какъв е вашия чар?

а) Мисля, че чарът ми е в знанията, които имам и с които мога да помагам на околните.

б) Понякога съм малко несръчен/а от притеснение, но това си има своя чар.

в) Умея да омайвам хората с шегите си и умението да се интересувам от тях.

5. Споделяте ли с близките си какво ви се е случило през деня – не само хубавите, но и лошите моменти?

а) Не, не виждам смисъл в споделянето. Предпочитам да остана сам/а за 1 час, отколкото да звъня и да се оплаквам или хваля на някого.

б) Да, ако денят е бил много емоционален за мен, но се стремя да не натоварвам околните с проблемите си.

в) Да, като е важно не само аз да споделям какво се е случило през деня, но и човекът отсреща. Така се градят здрави емоционални връзки между хората.

6. От работа ви изпращат в командировка, където ви възлагат да работите в екип с непознати. Как ще реагирате?

а) Няма да ми бъде особено комфортно. Ще се съгласявам с останалите, макар и невинаги да одобрявам идеята.

б) В началото няма да се чувствам на място, но ще изказвам свободно мнението си, за да съм пълноценна част от отбора.

в) Ще се запозная с отбора и ще ги накарам да се почувстват достатъчно комфортно, за да изпълним задачата 100%.

7. Лесно ли се разкривате пред познати?

а) Не, предпочитам да ги изслушам, но не и да разказвам за своите слабости и страхове.

б) Ако ме предразположат, да.

в) Да, няма нищо лошо в това да разкрия нещо за себе си, по този начин и човекът срещу мен ще се почувства по-комфортно да споделя.

8. Обичате ли да привличате вниманието към себе си?

а) Не, предпочитам да остана зад прожекторите.

б) Да, ако съм убеден, че има какво да кажа.

в) Да, обичам да съм център на вниманието.

9. Колко често вие сте инициатор на разговор с човек, когото не познавате особено добре?

а) Много рядко, само ако се налага.

б) Понякога, ако човекът ми се струва от моята порода.

в) Много често.

Най-много отговори “а”

Вие определено сте по-скоро интроверт. Чувствате се по-добре в собствената си компания, отколкото в тази на много хора. Затова и трудно работите добре в екип. Предпочитате да изпълнявате индивидуални задачи. Освен това не обичате да споделяте неща за себе си. Вместо това слушате човека срещу вас. Заради това сте склонни да попадате под влияние на егоцентрични хора. За да станете малко по-отворени към околните, си поставете задача. Всяка седмица заговорете поне 2-ма непознати, като на всеки кажете нещо за себе си.

Най-много отговори “б”

Вие сте амбиверт. Това означава, че притежавате черти както на интроверта, така и на екстроверта, но никои от тях не са доминантни, т.е. намерили сте златната среда. Това не е лошо, защото умеете да се адаптирате спрямо ситуацията. Важно за вас е да се предизвиквате. Склонни сте да излезете извън зоната си на комфорт, но само ако сте принудени. Затова правете неща, които обикновено не бихте направили. Посещавайте повече социални събития, поемайте повече отговорности в работата си, за да се срещате с нови хора и да се чувствате по-добре сред тях.

Най-много отговори “в”

Вие сте екстроверт. Умеете да общувате свободно с хората. Освен това не само говорите за себе си, а изслушвате останалите. Затова и разговорът с вас е истинско удоволствие. Знаете как да се държите в различните социални ситуации, рядко се чувствате неудобно или сте неуместни. Балгодарение на това лесно се озовавате в светлината на прожекторте. Не на последно място имате вроден чар, с който с лекота омайвате околните и успявате да ги разсмеете.

Как да се сприятелите с непознати

1. Започнете със “Здравей”

Звучи очевидно, но понякога се изисква кураж, за да заговорите някого дори и с простичкия поздрав “Здравей”. Според проучванията обаче повечето хора са склонни да реагират положително към вас, да отвърнат на поздрава и да ви попитат нещо, като по този начин счупите леда помежду ви.

2. Абстрахирайте се от отхвърлянето

Макар в повечето случаи хората да са положително настроени към непознати, които ги поздравяват с усмивка, някои от тях ще ви отхвърлят. Това не бива да ви обезкуражава. Просто не го приемайте лично. Тяхна загуба е, че не са си дали шанс да ви опознаят.

3. Не се питайте какво си мислят

хората около вас

Това е вашият живот и имате правото да говорите с когото си поискате. Ако някой ви съди заради това или смята, че не ви бива в общуването с околните, оставете ги да бъдат каквито искат. Важното е мнението му да не ви влияе.

4. Разсмейте ги

Психологическа черта на всички хора е, че предпочитат да разговарят с някого, който ги разсмива. Затова бъдете остроумни, когато срещате непознат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Винсент Солари пристигна у нас   Алкохолният бос е в болницата към затвора, магистратите решават за свободата му Адвокатът на Мишел Платини пристигна у нас заради алкохолния бос Миню Стайков, научи "България Днес". Известният в Европа юрист Винсент Солари се включва в защитата на Стайков, обвинен за ръководене на организирана престъпна група за

Псевдолечители борят рак с опасен препарат, който наподобява белина! За налудничавия метод алармира читател на "България Днес". Медикаментът се продава в мрежата и много хора вярват, че освен срещу рак помага и за малария, аутизъм, астма и гъбички, като пречиства организма от патогените. Става дума за хлорният диоксид ММС и дестилирана вода ЦДС с

Бившата съпруга на футболиста на "Челси" Педро Родригес - Карол Мартин, използва всеки случай, за да го удари болезнено. Този път тя го направи публично. Дамата отговаряше на въпроси на свои фенове в инстаграм и логично повечето бяха свързани с бащата на трите й деца. Карол и Педро имат три момчета - Брайън, Кайл и Марк.