Не пуснали Деси Бакърджиева в най-стария манастир "Св. Сава"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7578240 www.24chasa.bg
Деси Бакърджиева заедно с дъщеря си в Йерусалим СНИМКА: Личен архив

Докато разглеждала светите места в Йерусалим, спазвала традицията и носела кърпа на главата си

Да посетиш Йерусалим и земите, по които някога е ходил Исус Христос, е мечта на милиони християни по целия свят, включително и на актрисата Деси Бакърджиева. Преди няколко месеца тя посети Израел с дъщеря си Анна Мария. “Полетът беше директен и след 4-5 часа вече се приближавахме до стените на древен Йерусалим - свещено място за трите основни религии в света”, казва актрисата.

“В библейско време там се е влизало през четири порти, по една за всяка страна на града. След преустройство през XVI в. били съградени 6 входа, като старите били запазени, но зазидани. В днешно време в стените на града има 11 порти, от които действащи са само 8. Най-известната от всички е Златната порта, която от векове е затворена”, разказва Бакърджиева.

За разлика от повечето туристи тя и дъщеря ѝ минали през Портата на Дамаск, а не през Портата Яфа, която е съвсем близо и до Божи гроб.

“По уличките

на Йерусалим

миришеше

на топъл хляб,

сушено месо,

подправки и

благоуханни

масла”,

спомня си тя. “Сергиите бяха отворили и базарът приличаше на разноцветна черга, която постоянно променяше цветовете си, навсякъде се чуваха подвикванията на продавачите, говор на различни езици и музика”, допълва актрисата.

Много поклонници пристигат в Йерусалим, за да следват Пътя на страданието, извървян от Исус Христос. Той започва в мюсюлманския квартал, минава през 14-те спирки на кръста и завършва в Църквата на Божи гроб. “Влязохме в първото ѝ помещение - преддверието на параклиса. Тук има олтар с вграден в него къс от камъка, закривал гробницата на Исус. През една много ниска врата се стига до второто помещение, където е покритата с мраморни плочи гробница. След секунди на мълчание и молитва се усеща благоговение и хармония”, казва Бакърджиева.

Втория ден от пътуването посетили улицата на Гръцката патриаршия. Оттам актрисата и дъщеря ѝ трябвало да вземат свидетелство за поклонничество - доказателство, че са посетили Божи гроб. “Дадоха ни един голям чаршаф, който отецът сгъна прилежно и каза, че е написан на гръцки”, обяснява актрисата.

Стената на плача била следващата им спирка, където се отправят към сектора за жени.

Стената на плача е вторият храм в града. Той е бил разрушен през I век и след като евреите са изгонени от светия град, те идвали и плачели с часове на стената, за да ги пуснат обратно. Оттам идва и името ѝ. Цялата стена е изпълнена с листчета с желания. Вярва се, че юдейският бог разбира молитвите на всеки”, обяснява Бакърджиева.

Тя допълва, че, за да видиш Стената на плача, трябва да си облечен подходящо. За жените е задължително да носят кърпа или воал на главата, а мъжете - кепе. “Затова аз и дъщеря ми през целия престой в града ходехме с кърпи на главите”, казва актрисата.

Заедно с дъщеря си минали по тясна и крива уличка, свързваща крепостта Антония с църквата “Възкресение Христово”. “Стигнахме чак до колоните на пазара. Това според преданията и библейските разкази е

мястото, където

Христос е

изгонил

търговците

от храма,

защото са осквернявали вярата и са го превърнали “в разбойнически вертеп”.

На следващия ден с Анна Мария се отправили към Гетсиманската градина. На път към нея влезли в църквата на св. Стефан, която е и негово лобно място. “Владиката ни посрещна и разказа истории от живота на светеца”, спомня си Бакърджиева. “На арамейски думата “гетсиман” означава “маслинова преса”.

“Исус отишъл в градината през нощта, когато Юда го предал. Там той се молил и страдал за греховете на човечеството, докато неговите ученици спели”, припомня Библията Бакърджиева.

Днес в Гетсиманската градина има маслинови дървета и е запазен камъкът, където се е молил Христос.

“Според мнозина гробът на Дева Мария е в планината Коресос над град Ефес, в противовес на други твърдения - Дева Мария е починала и погребана в близост до Гетсиманската градина. Пренасянето на мощите от Ефес в Йерусалим е било истинско изпитание. Гробът на Светата Дева е до нейните родители. Каменните стени на църквата са обсипани с кандила и икони, навсякъде е сумрак”, казва Бакърджиева.

Заедно с дъщеря си изкачват 336-те стъпала, за да видят камъка, изобразяващ стъпалото на Исус. “Светлината се прокрадваше през малките отвори, но в 12 часа лъчите на слънцето попадат точно върху камъка. Усещането е, сякаш чудото се случва отново. На връщане седнахме в градината на манастира пред параклиса, където имаше и българска монахиня”, спомня си актрисата.

Последния ден преминават границата с Палестина. Стигат до пустинята, в която се намира най-старото до днес обитавано монашеско средище в светите земи - “Св. Сава”. “На 14 км от Витлеем великолепният манастир е врязан в каньоните по пътя между Йерусалим и Йерихо, във все повече превръщаща се в пустиня местност близо до Мъртво море”, уточнява Бакърджиева.

“Не ни допуснаха да влезем, но един

възрастен монах

излезе на портата

и след като ни

помаза,

разказа, че в пустинята Рува при Мъртво море някога св. Евтимий Велики устроил малка църква върху развалините на Гиркановата крепост Марда. Неговият любим ученик св. Сава Освещени от Кападокия започнал отшелнически живот в една пещера срещу нея, но не след дълго преустроил това място в крепостен манастир. В него приели монашество и се подвизавали преподобните Талалей и Стефан Саваит. Изворът в центъра на манастира до днес се смята, че е лековит и водата му се води свещена”, обяснява актрисата.

След манастира се отправят към църквата на площад “Мангер”. “Вратата на храма е ниска, за да може всеки посетител, влизайки в това свещено място, да се поклони”, казва Бакърджиева. Точно под централната част на църквата се намира пещерата Рождество Христово. “Там в сребърен обков е поставена звезда, с която е отбелязано мястото на рождението на Спасителя. Незнайно защо, имаше само десетина души и спокойно можехме с дъщеря ми да разгледаме святото място и да се поклоним. Свещеник държеше кутия за дарения и миро, с което ни помаза, и ни подари по една малка икона”, спомня си актрисата.

“С това разходката ни по Божиите места приключи, беше време да се прибираме в Йерусалим. Вечерта спах дълго и непробудно, както никога досега. Въпреки интересните места и многото емоции вече нетърпеливо очаквахме да се приберем вкъщи, защото по-хубаво от България няма”, категорична е Бакърджиева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и

По бизнес срещи в луксозно столично заведение бе забелязан от "България Днес" Йордан Динев. Предприемачът се сля с останалите посетители, облечен в яке, а не със скъпарски кюстюми и палта. Компания му правеше млад здравеняк, който елегантно го настани на задната седалка и шофираше по натоварените софийски улици