Сезонът в Народния театър под знака на патрона Иван Вазов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7586763 www.24chasa.bg

Народният театър не изпуска нито на метър първенството си сред софийските трупи и обяви репертоара си за сезон 2019/ 2020. Изборът кооперира български и чужди режисьори над доказани по европейските сцени текстове.

В чест на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов - патрона на Народния театър, през 2020 г. трупата ще играе драматизация по романа “Нова земя”. Нейният автор Юрий Дачев е доказал майсторството си с драматизациите на “Швейк“, “Белами”, “Дон Кихот”, “Златният телец”. Критиката е острила перата си с “Нова земя”, подчертавайки разпадането на сюжета на епизоди, но самият Вазов е настоявал, че романът е дори по-добър от “Под игото”. Във всеки случай този роман стои в сянката на останалата проза на патриарха, но няколкото интимни истории и описанието на времето на Съединението го правят любопитен за театъра.

Като антитеза на размирните настроения на Балканите ще бъде постановката “Орфей”, прослава на красотата, любовта и изкуството. Режисьор ще е прочутият режисьор от Словения Йерней Лоренци, който е работил вече у нас, в Сатирата. Предвижда се спектакълът да гостува в Загреб в чест на председателството на ЕС от Хърватия.

Ивайло Христов ангажира отново Стефан Мавродиев и Марин Янев след общата им работа в “Търси се стар клоун”. Смъртта отне четвъртия от компанията - Илия Добрев. Спомняме си живописното и силно емоционално представление по пиесата на Матей Вишниек, което спечели номинации за “Аскеер” като най-добър спектакъл и най-добър режисьор.

Сега Ивайло се заема с пиесата “Хубава риба” от Марк Рейланс и Луис Дженкинс, а карето се допълва със Стоян Алексиев. Актьорът и драматург Марк Рейланс има титла сър от кралицата заради дългогодишната си служба като директор на Шекспировия театър “Глоуб” в Лондон и спечелването на “Оскар” за поддържаща роля във филма на Спилбърг “Мостът на шпионите”. Луис Дженкинс е американски поет и романист, автор на книгата “Хубава риба”, спечелила премията на Минесота през 1995 г. По нея е направена драматизацията за сцена.

Френският комедиограф и актьор Андре Русен, член на Френската академия, е автор на комедията “Приятна жена в лоша компания”, приета в репертоара, но все още е без режисьор.

Стефан Цанев е предоставил на Народния монологичния си текст “Плач на ангел”, размисли на убиец, осъден невинен, излежал си присъдата и поискал отново да се върне в килията, след като видял гадостите на “свободния” живот. Негативизмите на актуалния ни социален и политически ден са коментирани с езиково майсторство, горчив хумор и безнадеждност. Този текст иска участието на голям актьор.

Директорът Мариус Донкин има обещанието на режисьора Иван Пантелеев да се върне след “Неодачници” за нова постановка. В проекторепертоара стоят и текстът “Колкото, толкова” на Недялко Йорданов, пиесата на Чехов “Вуйчо Ваньо” и силният роман на Емилиян Станев “Антихрист”, който досега има една-единствена, но забележителна инсценизация, на Иван Добчев в Пловдив.