Такъв е животът в Париж през погледа на художничките Ване и Кристи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7598650 www.24chasa.bg
Българо-френските художници Иванка Петрова-Цекова, наречена Ване и Кристин Цекова, наречена Кристи. СНИМКА: Личен архив

Побързайте да видите пъстрия им свят в музея "Земята и хората"

Изложбата C’est la vie ("Такъв е животът") в музея "Земята и хората" в София представя творчеството на българо-френските художници Иванка Петрова-Цекова, наречена Ване и Кристин Цекова, наречена Кристи. Над 40 картини са наредени сред най-големите и ценни кристали в залата. "Едните са творбите на земата, а картините - творбите на душата и човешката ръка", казва Ване.

Парижката им история се заражда още през 60-те години, когато Ване, родена в София, се влюбва във френския език и става известна със своите художествени изяви като „Ваня-детето чудо“. Тя завършва френската гимназия и Художествената академия в София.

Френският език и интересът към изкуството я отвеждат в Париж, където тя завършва естетика на изкуството и остава да живее във Франция. Кристи се ражда в Париж и израства в подножието на Монмартър, където изгражда своето творчество. Дипломира се в история на изкуството и чужди езици и цивилизации.

Двете - майка и дъщеря, създават асоциацията Paris-Vanet-Art през 2013 година, за да се борят за изкуството и за сближаване на двете култури – българската и френската.

Художествените им търсения прерастват в защита на човешките ценности и солидарност. Творчеството им се превръща в средство за сближаване на хората. Не само изложби, ателиета по рисуване и живопис, но и ателиета по кирилица предложи Paris-Vanet-Art на френската публика.

Изложбата C’est la vie е творческият израз на художниците спрямо техните възгледи за живота и разбиранията им за неговите стойности.

Авторите биха искали да предадат на хората вяра и упорство за превъзмогване на трудностите в живота, всеки един според своя собствен пластичен език.

Изложбата може да бъде посетена до 11 август. Адресът на музея е бул. "Черни връх" 4.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан