Любимото на децата зайче Питър - с много истории, богато илюстрирани

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7606598 www.24chasa.bg

Издателство Труд

продължава

поредицата за

обичания от малки

и големи герой

“Тиква за Питър” е най-новата книжка в поредицата от библиотеката “Зайчето Питър”. Издателство “Труд” я пусна вече на пазара.

За да се приготвят за Хелоуин, Майка Зайка, Питър, Пухинка, Флопси и Мопси поемат през тъмната, студена и страшна гора. Те трябва да стигнат до господин Заю - той отглежда най-хубавите тикви.

Смелият Питър

бързо разбира,

че няма нищо,

от което да се

страхува

В крайна сметка всички се прибират в любимата хралупа, за да хапнат вкусен тиквен пай.

Книжката е идеалното четиво за най-малките. Историята учи децата, че не бива да се страхуват от тъмното и че често дори най-зловещо изглеждащите неща са напълно безобидни и добре познати.

Илюстрациите са

приказно красиви,

шрифтът е едър,

а страниците - от твърд картон, така че всеки млад читател да може лесно да прелиства книжката сам.

Вече 10 г. издателство “Труд” се грижи за най-малките читатели, като им предлага страхотните приказки на Биатрикс Потър за Зайчето Питър и неговите верни приятели.

Поредицата “Библиотека “Зайчето Питър” стартира през 2009 г. и от тогава до днес в нея има издадени повече от 15 заглавия. (Президентът Георги Първанов редовно купува книгите на британската авторка за внуците си - вече трима, издания на КК “Труд” - б. р.)

Освен най-популярните приказки - “Зайчето Питър”, “Бебо Бенджамин”, “Глостърският шивач”, “Джемайма Патравата патица” и др. - серията включва и наскоро открития и неиздаван до този момент ръкопис на Биатрикс Потър - “Кити в ботушки”, както и книжка със стикери и роман, базиран на филма “Зайчето Питър”. Изданията са богато илюстровани и много красиви.

Зайчето Питър е

толкова популярно

по света, че през 2018 г. на големия екран се завъртя и анимация по едноименната приказка, която стана любима на всички деца.

С логото на КК “Труд” излезе книга по филма, както и симпатична версия за по-малките читатели - книга със стикери и забавни задачи.

Занимателната книжка със стикери е чудесен начин за забавление на най-малките. В нея, освен много лепенки, те ще открият лабиринти, судоку с героите от филма, интересни въпроси, търсене на разлики, ребуси, както и картиники за оцветяване. Това са:

“Зайчето Питър - книга

по филма”

“Зайчето Питър” - занимателна книжка със стикери”

“Биатрикс Потър”

книга за оцветяване

Зайчето Питър, Бенджамин, Джемайма Патравата патица и още много от неостаряващите герои на Биатрикс Потър ще оживеят под ръцете на всеки, който обича да оцветява. Прекрасните илюстрации и цитатите от оригиналните истории пренесят малки и големи в този приказен свят.

Книжката е перфектното семейно забавление и ще донесе незабравими мигове с любимите хора на всеки, който се довери на Биатрикс Потър и издателство “Труд”.

“Кити в ботушки”

Интересното при тази книжка е, че излиза да първи път през 2016 г. Но защо? Защото ръкописът е бил открит едва през 2015 г. Оказва се, че Потър изпратила ръкописа до издателя си пред 1914 г., но работата по него се забавила заради започналата Първа световна война и впоследствие той бил забравен. Така историята за Кити остава в архивите на музея.

Биатрикс Потър описвала

животинки в

илюстровани писма

Като много викториански момичета, обучавани у дома, Биатрикс Потър имала доста самотно детство, но две нейни страсти носели голямо удоволствие: изкуството и светът на природата. Родителите я насърчавали, като я водели в галерии и осигурявали частни учители по изобразително изкуство. Също така проявявали търпение към многото домашни животни, които тя и по-малкият брат отглеждали в учебната си стая - зайци, мишки, жаби, гущери, змии и охлюви. Децата не само се грижели за тях, но и ги рисували с голямо внимание към детайлите. Растейки, Биатрикс продължила да се заобикаля с животни, някои от които, като Зайчето Питър, Зайчето Бенджамин и госпожа Тиги-Мигъл, по-късно се появили като герои в книгите . Тя често пишела илюстровани писма за животинките си, за да радва децата. Едно такова писмо, което написала на Ноел Мур, син на бившата гувернантка, залегнало в основата на първата детска книга – “Приказка за Зайчето Питър”, и дало начало на изключително успешната писателска кариера.

Любимият английски регион на Биатрикс бил Лейк Дистрикт. През 1905 г. тя купила първата си ферма, “Хил Топ”, в селото Ниър Соури. Потър била пионер в опазването на дивата природата. Тя купувала земи и работела съвместно с новосъздадения Национален фонд - пейзажите, които еизползвала за фон на илюстрациите си, още могат да бъдат видени, точно както са в книгите й.

Така писателката се посветила на това да спасява красивите кътчета в провинцията, като едновременно с това промотирала традиционни методи за обработване на земята. Благодарение на нейните усилия много от земите в Лейк Дистрикт и днес се намират под грижите на Националния фонд.

ОЧАКВАЙТЕ

“Пълно издание

с приказки на

Биатрикс Потър”

До края на 2019 г. на българския книжен пазар ще излезе най-пълното издание с творби на Биатрикс Потър. Героите, измислени от прочутата британска авторка, ще оживеят на 400 страници. Изданието ще съдържа всичките 23 приказки за горските обитатели плюс 4 други нейни произведения, които разкриват качествата на художник. Хубаво е да отбележим, че в това издание ще са влючени само и единствено оригиналните илюстрации на Потър. Книжката ще е с твърди корици и на луксозна хартия, а всеки неин горд притежател ще може да изпише името си на първия форзац. Към всяка приказка има кратко разяснение как Биатрикс Потър я е написала и за кого. Оказва се, че една немалка част от тях са създадени за децата на семейство Мур, децата на бившата гувернантка. Също така личи, че авторката черпела вдъхновение от времето, прекарано сред природата и във ферамата и с удоволствие наблюдавала животните, а после съчинявала чудни истории с тях. Едновременно с това Потър успявала умело да им придаде човешки качества, които пък откривала у хората от нейното обкръжение. И макар че приказката за “Зайчето Питър” я прави популярна по целия свят, тя не крие, че най-любимата книжка е тази за “Глостърският шивач”.

Издателство “Труд” ще предложи на малки и големи едно наистина уникално класическо издание, задължително за всяка библиотека!

“Червената шапчица,

преразказана от

Биатрикс Потър”

Отново в края на годината, издателство “Труд” ще предложи на читателите една от най-популярните приказки на Шарл Перо, преразказана от Биатрикс Потър и илюстрирана от Хелън Оксенбъри.

В тази версия на приказката действието се развива в английската провинция, а краят е доста по-мрачен от този, с който всички сме свикнали. Вълкът е хитър и коварен, а Червената шапчица - наивна и доверчива.

Прекрасните илюстрации и предговорът към изданието са дело на английската художничка Хелън Оксенбъри. Тя споделя, че е била истински пленена от образа на вълка и че дългогодишният опит с детските книжки е показал, че децата обичат да има нещо зловещо във всяка история.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не съм доволен нито от резултата, нито от играта, казва треньорът на "сините" Петър Хубчев "Левски" ще зимува на втората позиция във временното класиране, след като завърши 0:0 с прекия си преследвач "Локомотив" насред Пловдив. "Сините" играха половин час с човек повече, но така и не успяха да стигнат до трите точки.

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на