Дом на доброто в памет на "Пророка на народа" дядо Влайчо откриха в родното му село Коньово

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7607820 www.24chasa.bg
Първите гости в Дома на доброто днес бяха стотици, те дойдоха от цялата страна. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Радвайте се на трудностите, те са двигател на живота, тази мисъл е сред завещаното ни от мъдреца

"Вижте злото как е обединено, време е вече и доброто да се обедини. Винаги ми е мъчно, че хората са толкова разединени... И на доброто, и на лошото, все с добро се отвръща, че доброто е велика сила и то трябва да победи. Злото със зло не можеш изкорени, то с добро се надмогва. Ако не носиш доброто у себе си, и у другите няма да го съзреш.

Не може много да искаш, а малко да даваш. Даването все трябва да е в повече. Всеки ден по едно добро дело трябва да вършиш".

Племенникът на дядо Влайчо Жечо Господинов /вляво/ и кметът на Нова Загора Николай Грозев откриха днес паметник на дядо Влайчо в мемориалния комплекс
Племенникът на дядо Влайчо Жечо Господинов /вляво/ и кметът на Нова Загора Николай Грозев откриха днес паметник на дядо Влайчо в мемориалния комплекс "Дом на доброто" в родното село на пророка Коньово. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Това са част от заветите на Влайчо Жечев от новозагорското село Коньово, смятан приживе за Пророка на народа. Завършил земния си път през 1981 г. почти на 87 години, той имал феноменалната дарба да вижда миналото и бъдещето на всеки, както и да лекува. Казват, че тази му дарба били по-силна дори от дарбата на Ванга от Петрич. Но за разлика от нея, той никога не става любимец на властта - нито преди, нито след 9 септември 1944 година.

Племеникът на дядо Влайчо Жечо Господинов /вляво/ и кметът на Нова Загора Николай Грозев откриха днес паметник на дядо Влайчо в мемориалния комплекс
Племеникът на дядо Влайчо Жечо Господинов /вляво/ и кметът на Нова Загора Николай Грозев откриха днес паметник на дядо Влайчо в мемориалния комплекс "Дом на доброто" в родното село на пророка Коньово. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Тези завети прозвучаха отново днес, навръх големия християнски празник Голяма Богородица по време на многолюдно тържество в село Коньово, когато бе открит мемориалният комплекс "Дом на доброто", посветен на дядо Влайчо. Така го наричали дори и по-възрастните от него, в знак на уважение.

Домът на доброто, посветен на пророка от село Коньово дядо Влайчо, е сбъдната мечта за кмета на община Нова Загора Николай Грозев.
Домът на доброто, посветен на пророка от село Коньово дядо Влайчо, е сбъдната мечта за кмета на община Нова Загора Николай Грозев. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Идеята за изграждане на място за почит към Пророка на народа, както често титлували ясновидеца, е на кмета на община Нова Загора Николай Грозев, който приключва третия си мандат. Той признава, че личната му среща с дядо Влайчо през 1980-а, малко преди неговата смърт, е оставила завинаги отпечатък в съзнанието му и е определила житейския му път. Пророкът сам го повикал, макар че пред дома му имало и много други хора. Разговорът им продължил час и половина и в него дядо Влайчо му казал: "Николай, ти се стягай да помагаш на хората, на теб това ти е писано, Света Богородица те пази", разкри сам Грозев пред стотиците гости, дошли в Коньово от цялата страна.

Интересът към новия комплекс е много голям.
Интересът към новия комплекс е много голям. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Воден от максимата, че доброто трябва да се помни и да се предава на поколенията, кметът стартира изграждането на комплекса на 6 декември 2017 г. Вярата му, че всичко е възможно, стига истински да го желаем, и вдъхновението му от личната среща с пророка, са двигателят за осъществяването на проекта.

Хората една дочакаха края на официалната част, за да влязат в комплекса.
Хората една дочакаха края на официалната част, за да влязат в комплекса. СНИМКА: Ваньо Стоилов

"След почти две години упорита работа и с подкрепата на десетки дарители и съмишленици, Домът на Доброто отвори врати за търсещите и помнещите посланията на дядо Влайчо и за тези, които тепърва ще чуят за него. С благородните усилия и труд на много хора днес Домът на доброто е пред нас и ще остане во веки, за да се пази паметта на Пророка от Коньово, да се почита делото му, да се помнят думите му", заяви кметът Николай Грозев.

Много от хората, които дойдоха днес в село Коньово, са имали лични срещи с пророка дядо Влайчо.
Много от хората, които дойдоха днес в село Коньово, са имали лични срещи с пророка дядо Влайчо. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Върху терен от 5 декара общинска земя, превърната в парк, 32-годишната архитетка от Казанлък Силвия Папазова е проектирала две основни сгради: Дом на доброто, който пази спомена на пророка, и параклис. В дома е подредена музейна сбирка за Влайчо Жечев - много от вещите му преди това са пазени ревниво в читалището на Коньово. Тук са цигулката и пишещата машина, с която работел в последните си години мъдрецът, леглото му, скромната му дървена маса, негови дрехи и даже картоненият куфар, с който обикалял страната и стигнал дори до лагера в Белене, където го изпратила властта след 1944 година.

Авторът на проекта арх. Силвия Папазова, на 32 г., признава, че не била чувала за дядо Влайчо преди да се заеме с работата си.
Авторът на проекта арх. Силвия Папазова, на 32 г., признава, че не била чувала за дядо Влайчо преди да се заеме с работата си. СНИМКА: Ваньо Стоилов

На централно място в параклиса е положен гранитен саркофаг, в който почиват костите на дядо Влайчо. Той е препогребан тук в края на май тази година по идея на кмета на Нова Загора Николай Грозев, разбира се, със съгласието на близките. Преди това е почивал в селските гробища. Параклисът носи името на Свети Стефан, който бил небесният закрилник на Влайчо.

Както сам заръчал дядо Влайчо, управниците на общината и на селото съградиха и чешма.
Както сам заръчал дядо Влайчо, управниците на общината и на селото съградиха и чешма. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Този параклис не е осветен, защото Православната църква не го признава за каноничен. "Не искам да деля вярата на канонична и друга, нито да се карам с Църквата. За себе си мога да кажа, че съм вярващ, но не и набожен човек. Като кмет съм ремонтирал много черкви. Мисля, че в този параклис всеки, който желае, може да запали свещичка и да докосне гранита, под който почиват костите на пророка, да му се поклони", казва Грозев.

В памет на дядо Влайчо, който бил последовател на Петър Дънов и на неговото Бяло братство, днес в центъра на Коньово дъновисти от цялата страна играха танца паневритмия.
В памет на дядо Влайчо, който бил последовател на Петър Дънов и на неговото Бяло братство, днес в центъра на Коньово дъновисти от цялата страна играха танца паневритмия. СНИМКА: Ваньо Стоилов

"Да, ако трябва да сме честни, не сме спазили канона. Но за мен този проект бе голямо предизвикателство, нещо много по-различно от всичко, което съм правила досега. Признавам, че преди да се заема с него не бях чувала нищо за дядо Влайчо и в началото бях малко скептична, но г-н Грозев ме убеди да не се отказвам. Даде ми пълна свобода на въображението", призна пред "24 часа" архитект Силвия Папазова.

В гранитен саркофаг, изложен в параклиса
В гранитен саркофаг, изложен в параклиса "Свети Стефан" в мемориалния комплекс "Дом на доброто", ще почиват костите на дядо Влайчо, препогребани тук през май тази година. СНИМКА: Ваньо Стоилов

И другите творци, участвали в осъществяването на проекта, са предимно млади хора, които няма как да за познавали лично Пророка на народа. Доайен срес тях е склуптурът Благовест Апостолов, автор на паметника на дядо Влайчо в двора на комплекса. Стойността на целия обект е около 600 хиляди лева, осигурени и от община Нова Загора, и от дарители.

@CAPTION: Село Коньово, община Нова Загора, Дом на доброто В музейния кът на мемориалния комплекс са изложени вещи на дядо Влайчо, сред които цигулката и пишещата му машина.
@CAPTION: Село Коньово, община Нова Загора, Дом на доброто В музейния кът на мемориалния комплекс са изложени вещи на дядо Влайчо, сред които цигулката и пишещата му машина. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Той ще работи без почивен ден от 9 до 17 часа при свободен вход. Защото самият Влайчо никога не е вземал пари за предсказанията си, бил безсребърник. Казвал за себе си: "Аз не съм гадател, аз съм ясновидец и лечител, виждам причините и последствията на нещата - минали, настоящи и бъдещи, на всички явления във времето и пространствово, това, което става тук и на оня свят. На мен това даром ми се дава, а аз даром го давам". И проровядвал смирение, пишел стихове.

В музейния кът на мемориалния комплекс са изложени вещи на дядо Влайчо, сред които цигулката и пишещата му машина.
В музейния кът на мемориалния комплекс са изложени вещи на дядо Влайчо, сред които цигулката и пишещата му машина. СНИМКА: Ваньо Стоилов

"Той е преобърнал живота ми", "Родила съм се, благодарение на дядо Влайчо", "Ако не е бил той, нямаше да съм жив" - това са само част от благорствените писма до пророка, запазени и досега. Покойната вече Мария Жечева, съпруга на племеника на пророка Жечо Господинов, която приживе написа книга за знаменития си роднина, признава, че преди да седне да пише, изчела поне 700 такива писма.

В музейния кът на мемориалния комплекс са изложени скромната маса и дървеният стол, които ползвал приживе дядо Влайчо.
В музейния кът на мемориалния комплекс са изложени скромната маса и дървеният стол, които ползвал приживе дядо Влайчо. СНИМКА: Ваньо Стоилов

За дарбата му и до днес се носят легенди, макар че тази му дарба не е е обяснена никога. Казват, че някогашният директор на Института по сугестология д-р Георги Лозанов се интересувал от него, но самият Влайчо бил против да го правят обект на науката. Мъжът от Коньово си имал приказката и с философа-комунист академик Тодор Павлов още от времето преди 9 септември 1944 г., когато Павлов бил интерниран заради убежденията си в недалечните Кортенски бани. Кой знае, сигурно материалистът и идеалистът са говорили равностойно и на философски теми, макар Влайчо да бил завършил само четвърто отделение. Но се самообразовал упорито.

В музейния кът на комплекса са показани и част от благодарствените писма, които дядо Влайчо получавал от цялата страна. Техни податели са хора, на които той е помогнал в беда.
В музейния кът на комплекса са показани и част от благодарствените писма, които дядо Влайчо получавал от цялата страна. Техни податели са хора, на които той е помогнал в беда. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Влайчо Жечев е роден на Голяма Богородица - 15 август 1894 година, умира през 1981-а. Преди 9 септември като активист на Бялото братство на Петър Дънов дядо Влайчо изградил комуна с 30 декара стопанство в родното си село и проповядвал идеите на братството. Казват, че лично Дънов го бил посочил за свой наследник. По онова време пророкът дори помагал на партизаните. След сакралната дата 9 септември 1944 г. пък се случило да помогне на група царски офицери, решили да избягат от новия режим в Турция. Тях хванали тъкмо в сградата на комуната, а дядо Влайчо бил пратен за 5 години на лагер в Белене. Там със способностите си дори се случило да помага и на надзирателите.

Дядо Влайчо, с брадата и шапката, след 1944 г. работел на кооперативния пчелин в Коньово.
Дядо Влайчо, с брадата и шапката, след 1944 г. работел на кооперативния пчелин в Коньово. СНИМКА: Архив

Разказват, че предрекал пред тях кога точно ще бъде освободен, с което ги изумил, тъй като присъдата му била за по-дълъг срок. След лагера властта го преследвала, като не му позволявала да гледа, изкарвали го лъжец и шарлатанин. Въпреки това хората не спряли да го търсят. Дори, кълнат се очевидци, с него са се срещали за помощ или съвет силните на деня като партизанският командир Стойо Неделчев-Чочоолу и дъщерята на Първия Людмила Живкова. Както преди това пък цар Борис Трети.

Пророкът Влайчо /вторият отдясно наляво/ след работен ден в стапанството си в село Коньово.
Пророкът Влайчо /вторият отдясно наляво/ след работен ден в стапанството си в село Коньово. СНИМКА: Архив

Всъщност, за Държавна сигурност било важно не толкова, че предричал, колкото какви хора идват при него. "Той знаеше много, но никога не се постави в услуга на милицията, например при разкриване на криминално престъпление. Неговата позиция беше, че всеки престъпник си има причина да стигне дотам", казва Божил Георгиев, един от хората в Коньово, които са го пазнавали най-добре.

Като селски човек, дядо Влайчо не се плашел от тежката физическа работа.
Като селски човек, дядо Влайчо не се плашел от тежката физическа работа. СНИМКА: Архив

Тези, и други подробности за дядо Влайчо ще научи всеки, който прекрачи прага на Дома на доброто. В двора е изградена и "чешма на управниците", пак по съвет на пророка, който проповядвам, че всеки управник трябва да съгради чешма, докато е на власт.

Днес в новозагорското село Коньово живеят над 1000 души. Неговият кмет Митко Симеонов, сам бивш футболист, заяви в четвъртък: "Коньово е известно в цяла България с две неща: с дядо Влайчо и с футболния си отбор "Левски", който бил трикратен републикански селски първенец през 70-те и 80-те години на миналия век. И никак не е случайно, че на мястото, където сега изградихме мемориалния комплекс "Дом на доброто", се е намирало първото футболно игрище в селото".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нито студ, нито минусови температури могат да изплашат артистът Александър Кадиев. Вечно усмихнат и зареден с настроение и шеги, водещият на "Преди обед" излезе да изпуши цигара пред сградата на БТВ. Добре екипиран и отнесен в разговор с колега, Сашо дръпна фаса и с бърза крачка се отправи обратно в пределите на телевизията

Боряна Миткова се похвали с нови, двойно по-големи гърди Еротичен модел с огромен бюст влиза в хитовия сериал "Откраднат живот". Това е Мис Силикон 2016 Боряна Миткова. Сексапилната брюнетка за първи път се снима във филмова лента. Боряна ще играе бившата любовница на богат мъж. Появата й ще бъде във втори епизод на новия сезон

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата