Нов тренд - мъже сменят красивите момичета в прогнозата за времето по телевизиите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7609929 www.24chasa.bg
Борислав Лазаров представя прогнозата по Би Ти Ви от месец. СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Където да отидат - и на улицата, и във влака, и в метрото или в трамвай, трима мъже чуват все един и същи въпрос към тях: “Какво ще е времето утре?”

И тримата винаги се усмихват, спират се и веднага започват много професионално да обясняват.

Не, те не са професионални синоптици, а водещи на прогнозата за времето.

Така е, след като и трите големи телевизии - БНТ, Би Ти Ви и “Нова”, посмениха модела на водещите на синоптичната прогноза. Те вече не са само млади жени, а и мъже, които с усмивка казват какво време ни очаква, а и разказват любопитни подробности около него.

Най-отскоро водещ на

времето е Борислав

Лазаров от Би Ти Ви

Той има дългогодишен опит в телевизията като репортер, а от края на юли вече представя синоптичната прогноза. Това е промяна, която само може да му помогне да продължи професионалното си развитие.

“През тези 17 години като репортер в Би Ти Ви съм правил десетки репортажи, свързани с времето и атмосферните явления. Занимавах се с теми в областта на науката, технологиите, откритията, любопитните неща и познавам голяма част от българските синоптици, интервюирал съм ги. Това беше една сериозна и доста провокираща промяна за мен, с която мисля, че се справям.”

Разбира се, когато му отправят поканата да води прогнозата, му трябва малко време да я обмисли, но бързо се съгласява. “Това е още един начин да разказвам интересни неща, а не да е само едно съобщаване на факти. Освен това пак мога да разказвам любопитни истории и да представям прогнозата по малко по-различен, полезен и интересен за хората начин. В новото студио на Би Ти Ви имаме всякакви технически възможности, с които да показваме и разказваме това, което се случва. Това ми дава нови възможности и за професионално развитие, а и това, което правя, да доставя удоволствие на мен и на зрителите.”

През годините той е изчел доста книги, посветени на метеорологията и на всички климатични процеси. Тъй като досега все е репортерствал – на терен там, където се случват събитията, трябва все пак да свикне малко с обстановката в студиото. “Трябваше да се бръсна много по-често, отколкото преди”, казва Боби с присъщото си чувство за хумор. Но и да свикне с чисто техническите неща, които съпътстват работата в студио на живо. Помагат му всички – режисьори, оператори, другите две водещи на времето Станислава Цалова и Натали Трифонова. Репетира към коя камера да говори, как да застане, как да работи с картите. Още от началото се хвърля в дълбокото –

първата му прогноза

е в централната

емисия новини

на живо

И както винаги му е голяма тръпка.

Боби има и много приятели учени, астрономи, астрофизици, които също много му помагат. Той често се съветва с тях, за да разбере по-детайлно и климатични, и чисто физични явления, а след това да може да ги обясни на разбираем език на зрителите. И веднага дава пример с информацията за силни магнитни бури на 17 и 18 август, която излезе в някои медии. “Това не е съвсем така. Подобни неща трудно могат да се предскажат. Ако Слънцето днес изригне, в рамките на 2-3 дни този поток от заредени частици идва до Земята. По полюсите можем да забележим т.нар. полярни сияния – това са тези заредени частици, които идват от Слънцето. То има 11-годишен цикъл, сега Слънцето е в своя цикъл на покой и тези изригвания са доста редки. Освен това то е сфера, може да изригне във всяка една посока. Ако изригне към нашата планета, в над 90% от случаите тези заредени частици, които стигат до Земята, са далеч по-слаби, отколкото е магнитното излъчване например от трамваите, тролеите, влаковете, метрото. Не е доказано категорично, че те имат някакво влияние върху човешкото здраве. А и това, че е горещо времето, не значи, че Слънцето изригва. Това се случва и през зимата, когато има два метра сняг. Така че се опитвам да давам полезна информация за хората и те да търсят точните неща, а не да четат първото нещо, което им попадне във фейсбук.”

Интересът към небето и всичко, свързано с него, му е от детските години. Тогава най-голямото забавление за него са книгите, списанията – там проверява всичко, което му е направило впечатление от някой филм. А това е времето на “Междузвездни войни”, “Извънземното”, “Блейд Рънър”, надпреварата между Съветския съюз и САЩ за изследване на Космоса. Оттогава чете за планетите, звездите. Въпреки подчертания интерес към това в ученическите години много-много не му вървят математиката и физиката, така че се насочва в съвсем друга посока.

Боби е роден и живее в Пловдив до 18-ата си година. Завършва гимназия, в която се набляга на хуманитарните науки, на 16 години. Една година пропуска да следва висше. Работи като диджей, рекламен агент, музикален оформител в Пловдивския куклен театър. Увлечен от магията на театъра и всички актьори, минали през школата на кукленото актьорско майсторство, кандидатства куклена режисура в НАТФИЗ. Не го приемат, защото от академията обявяват нулева година за тази специалност – връща се в Пловдив, но на следващата година пак се пробва – този път в “Кинознание”, в кояео влиза и успешно завършва. Години по-късно, вече в Би Ти Ви, образованието му помага в много насоки – за начина на заснемане, за монтажа, за писането за видеа. Неговите репортажи са си кратки филми, в които влага вече наученото от академията.

Но преди телевизията има друг опит в медиите –

работи доста години

в радиа

Първо в родния Пловдив в радио “Атланти”. В началото на 1993 г. води собствено предаване там, а след това, когато става студент в София, го канят да работи в радио “Витоша”. Малко по-късно големият Тодор Колев с Джони Пенков започват да правят култовото шоу “Как ще ги стигнем... с Тодор Колев” в същото радио. И винаги се засичат с Боби Лазаров. “Да водиш 4 часа своето предаване, а после в същото студио да влязат те двамата със своето шоу, ти да говориш с тях, да ги разпитваш, да ти разказват всякакви неща за киното, за театъра, за киното - беше страхотно!”

Радио “Витоша” преминава в радио “Експрес”, но при смяната на собствениците Борислав решава коренно да смени медията. Отваря му се възможност да почне работа в Би Ти Ви и той я приема – това е идеалният начин да продължи да се развива.

Боби не е семеен, но има прекрасна жена до себе си, с която живее. Тя го разбира и силно подкрепя всичко, което той прави. Любимата му е негова колежка - работи в друга телевизия, но се занимава и с редактиране и коригиране на книги, така че имат не само общи журналистически, но и литературни интереси. Голямата им любов е домашният любимец - малтийската болонка Алиса. Тя също се справя добре пред камера. Алиса е още бебе, когато Боби Лазаров гостува в “120 минути”. “Коя е жената на живота ти?”, го пита тогава водещият Светослав Иванов. “Сега ще ти я покажа”, отговаря му Боби и в студиото внасят малтийската болонка. През цялото време Алиса седи на масата с тях в студиото, така че и тя има своя тв опит.

С широката си усмивка и лекотата в общуването си Боби предразполага всички около себе си. Сега дори повече и отпреди току го спират, за да го подпитат какво ще е времето утре. Онзиден отива да си плати сметките за тока и интернета и среща случайно жена, която разнася писма. “Аз ви гледам, много добре, чудесно се справяте!”, казва му тя. “Много е мило и в такъв момент човек чувства огромна отговорност. Вдъхновяващо е. Дай Боже, повече такива хора, които не са забили нос в земята, а гледат повече към небето, защото то може да ни научи на повече неща, отколкото всекидневието.”

Също като него

Николай Василковски

от Нова тв дълги

години работи

като репортер

в телевизията, преди да представя прогнозата. Но много се интересува от времето и всичко, свързано с него по един или друг начин. “Появи се възможността да бъда и репортер, и презентатор на времето. Много исках да стана такъв, сам го предложих и ми се даде този шанс. Но за мен е важно, че мога да продължа да правя и репортажи”, разказва Василковски.

Макар от десетина години да чете всякаква литература за метеорология и да е подготвен за новата работа, преди да се появи пред картата с градусите на екрана, той минава и през курс при Петър Янков от ТV-МET. Напътствия получава и от колежките си Нора Шопова и Никол Станкулова - не само за прогнозата, но и за ранното ставане за сутрешния блок.

“Трудно се свиква с такъв режим”, казва той сега. Когато трябва да съобщава прогнозата в сутрешния блок, гледа да става в 3,30 ч, така че да е на работа най-късно в 4,30 ч - да има достатъчно време да се подготви. “Стремя се сам да си пиша прогнозата. Имаме договор с НИМХ към БАН, които ни дават информацията, но аз обичам сам да я правя. Тоест да разгледам всички карти - на циклони, фронтове, за да се получи една прогноза. Другото, което ми отнема време сутрин, е да събера любопитни материали като видеа, снимки, интересни явления”, обяснява за спецификата на работата си Василковски.

Той е роден в Троян, където живее с баба си и дядо си първите 7 години. След това се мести в Плевен с родителите си. Още там, докато учи в средното училище, в което се набляга на чуждите езици и икономически специалности, започва и пътя си към медиите. Попада случайно като стажант във вестник “Полемика”, където първо отразява спортни събития. По-възрастните му колеги харесват начина му на работа и той започва да се пробва да пише и по други теми. Не го назначават - все пак е още ученик и му е рано за сериозна работа.

След гимназията заминава за Свищов, където учи в Стопанската академия “Д. А. Ценов” международни икономически отношения. Там

заработва в друг

местен вестник -

“Дунавска зора”

Завършва и се мести в София, но не оставя страстта си - става част от репортерите на информационна агенция Балкан.

“Това беше голяма школа - да търсиш новини, да правиш анализи, там бях икономически редактор, за което ми помогна и образованието от Свищов.” След агенцията става част от музикалната телевизия ММ, в която е близо 9 г. В нея е и репортер, и водещ, и автор на предавания.

След натрупания опит в ММ следва най-важната стъпка в кариерата му – Нова телевизия. Но в началото работата му е далеч от прожекторите и камерите. Понеже в музикалната телевизия освен с предавания се занимава и с графичния дизайн, в “Нова броудкастинг груп” вече първо става част от маркетинговия отдел. Но журналистиката все така силно го влече, така че един ден отива при директора на новините по това време Красимира Кръстева и ѝ казва, че иска да работи като репортер. “Благодарен съм ѝ за цял живот, че ми даде този шанс, без да ме познава кой знае колко добре.”

Първият му наставник в нюзрума е Костадин Филипов - той му дава съвети как да се справя адекватно с всяка задача. Стажът на Василковски не продължава дълго - още на третия ден трябва да се включи на живо в централната емисия. И никога няма да забрави онзи първи репортаж - отива на летището, за да отрази голям музикален фестивал с участието на чужди изпълнители. Тръгва натам, но както преди в ММ - облечен младежки с къси панталони. Щом го виждат, колегите му го питат:

Василковски, ти къде

си тръгнал така -

това са големите

новини

“Веднага сложих костюм. Така се учи човек”, смее се той.

Покай работата се изправя срещу не едно природно бедствие - наводнения, земетресения и пожари. В неговия ресор попадат теми като екология, наука, всичко, свързано със света на космонавтиката, сферата на интернет и социалните мрежи.

Сега, когато представя прогнозата за времето, се стреми да не дава сухи данни, а информацията му да има допълнителна стойност, като разказва любопитни факти, показва интересни видеа и снимки. Например при очакването на студения фронт, който в средата на седмицата се настани на Балканския полуостров, да покаже откъде той премина преди това и какво е направил в Италия с кадри оттам.

Този начин на представянето на синоптичната прогноза не е нещо ново - отдавна е възприет в големите американски телевизии, които се стремят да показват колкото се може по-любопитни и странни случки и явления. “Да, Емо Чолаков вкара хумора във времето, аз пък успях да наложа любопитните факти в емисиите”, казва той.

Василковски не е семеен, няма деца, но има дългогодишна приятелка, за която не обича да говори публично.

С най-дълъг стаж

като водещ на

прогнозата е Борис

Теодосиев от БНТ

Той влиза в телевизията за първи път през 2007 г. - още като първокурсник в специалността “Туризъм” в Софийския университет.

Отива на прослушване за водещ на времето, на коeто се оказва със сериозна конкуренция. Повече от 150 души искат да се пробват, но още при първия кръг отпадат голяма част от кандидатите. “Тогава филтрираха хората, които имаха много силен акцент или диалект.” На втория кръг вече всички допуснати кандидати застават пред камерата, за да ги пробват как стоят на екрана. А във финалния етап трябва да направят прогноза за времето и да я представят.

“Накрая останахме аз и шест момичета. Тогава концепцията беше да се промени малко моделът на представяне на времето, който е бил дотогава - да се правят различни неща, да се набляга повече на информацията, а не на външния вид. И шестте момичета тогава или учеха, или бяха завършили география, само аз - туризъм”, разказва Теодосиев.

Така след тежкия и дълъг кастинг преди 12 г. той започва да представя прогнозата за времето в сутрешния блок на БНТ. “В началото ми беше трудно. Сценичната треска, която съпътства всяко живо предаване, беше много силна години наред”, обяснява той.

И прави важно уточнение - той не е метеоролог. “Колегите от БАН ни пращат информацията за времето смляна в текст и от нас се изисква да я оформим по начин, разбираем за всички зрители - тях не ги интересуват хектопаскали, атмосферни явления, а дали утре ще вали, или ще грее слънце.”

Борис отива на кастинга в БНТ, макар никога да не е мечтал да го дават на екрана, след като вижда обявата във вечерните новини на обществената телевизия. Тя върви две седмици подред всеки ден, така че той си казва, че не е лошо да опита. Сградата на БНТ е близо и до дома му, и до университета, така че ще може да съвместява ученето с работата.

“Когато кандидатствах, бях на 20 г. Тогава не съм имал представа с какво искам да се занимавам, нито какво представлява работата.” Той никога не се е стремял да става тв звезда или всеки ден да го дават на малкия екран. Дори парадоксално - до ден днешен

не обича да го дават

по телевизията,

не иска да се гледа след емисия. “В БНТ винаги сме имали възможност да се развиваме в други посоки - да станем журналисти. Аз можех да стана спортен репортер например, защото много спортувам. Но никога не ме е влечало това да ме дават по телевизията.”

Затова той търси и друго поле за изява. Работи 6 години в туристическа агенция, а след това се преквалифицира и започва да се занимава с дигитален маркетинг - област, в която се специализира и сега.

Но каквото и да прави, където и да отиде, хората около него задължително го питат едно - какво ще е времето утре. “На всички отговарям. А на много хора, които са ми далечни познати и на непознати, им е интересно как стават нещата. Аз ги разбирам - и на мен са ми интересни други сфери. Така че им обяснявам”, усмихва се Борис. Разказва им как се прави прогнозата, как се снима и, разбира се, за гафовете, които понякога прави. За всеки с такъв дълъг стаж пред екрана те са неизбежна, но и забавна част от професионалния път.

“Преди 3-4 години бях объркал костюма - бях сложил дрехите за човек два пъти по-голям от мен. Ръкавите ми покриваха цялата ръка и беше изключително нелепо, но в 5,30 ч сутринта изобщо не бях обърнал внимание. Докато се усетя, беше минала първата прогноза”, смее се Борис. Често прави и лапсуси от бързане

- вместо времето в

Мадрид и Париж

казва времето

в Мадриж

“Излизал съм и без звук на микрофона - излизам, започвам да говоря, нищо не се чува, режисьорът ми крещи: Включи си микрофона, пускам го в ефир”, разказва Борис.

Той е роден и израства в София. Завършва Втора английска езикова гимназия “Томас Джеферсън”, след това бакалавър “Туризъм” и магистратура “Връзки с обществеността” в СУ “Св. Климент Охридски”.

В свободното си време Борис обича да спортува. Като повечето деца от неговото поколение израства с футбола, като в последните 12 години е част от футболния отбор на БНТ и всяка година участват в турнири. Освен това играе тенис, ходи на плуване, навсякъде в София се придвижва с колело.

Не е семеен, но има сериозна приятелка, която от месец вече е и негова годеница. Засега не планират сватба, но за в бъдеще не се знае. Като най-близкия му човек, който го гледа често на малкия екран, се случва тя да му дава съвети, но те не са за професионалното му представяне, колкото чисто по женски - за прическата и дрехите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Топ моделът Ирина Шейк не страда особено след раздялата с актьора и продуцент Брадли Купър. Рускинята, която навремето топлеше леглото и на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо, участва в нова рекламна кампания на бельо. Тя сложи прозрачен сутиен за кеф на милионите си фенове по света. Кадрите бяха част от фотосесията за италианската марка

Йоана Петрова успя да завърши втора магистратура и да роди по време на пандемията Най-красивата родна полицайка успя да се дипломира, научи „България днес“. Йоана Петрова, която през април прегърна първородната си дъщеричка Алена, e взела и дипломата си за втора магистратура от Софийския университет преди дни

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро