Делфините - умни като хората, но малко по-добри

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7609987 www.24chasa.bg
Снимки: Архив и Pixabay

Морските бозайници живеят на стада и никога не изоставят болен или ранен индивид

“Всеизвестен и от голямо значение е фактът, че нещата невинаги са това, което изглеждат, че са. Например на планетата Земя човеците винаги са смятали, че са по-интелигентни от делфините, щом като са създали толкова много — колелото, Ню Йорк, войните и т.н., — докато делфините не могат нищо друго, освен да се шматкат из водата и да се забавляват. И обратно, делфините винаги са вярвали, че са по-интелигентни от човека, и то точно по същите причини.” Това е откъс от книгата “Пътеводител на галактическия стопаджия” от Дъглас Адамс. Споровете кой от двата вида - човешкият или делфинският, е по-умен, още се водят. Що се отнася до добротата обаче, все по-категорично морските бозайници печелят надпреварата. Но и до добротата ще стигнем.

Името си делфините вземат от гърците - в превод от езика на Омир означава “с утроба”. Дадено им е заради това, че не са риби, а бозайници. Самостоятелното им развитие започва преди около 10 милиона години през периода на миоцена, но и до днес въпреки свръхмодерната апаратура не е ясно защо са толкова интелигентни тези бозайници и превъзхождат ли човека по интелект. Предполага се, че преди хиляди години делфините са

били сухоземни

същества,

подобни на кучетата

Затова учените в наши дни откриват голяма прилика в държанието на делфините и кучетата. Лори Марино, невролог от университета Емъри, пък обяснява, че делфините разбират абстрактни понятия и могат да правят всичко, което и шимпанзетата. Затова научните работници твърдят, че когато става дума за интелигентност и социално поведение, делфините се доближават до нас не по-малко от най-близките ни родственици - маймуните. Също така се знае, че мозъчната им кора е нагъната, както и човешката. 

Тези морски бозайници имат остро зрение, както под вода, така и над повърхността, а по слух превъзхождат човека въпреки малкия размер на ушите си. Слухът им служи също и за ехолокация. Когато са дресирани, делфините могат да долавят наличието на подводни мини, като се научават да търсят мините чрез ехолокация. Щом обученият бозайник намери такава, се връща до лодката и дава знак на хората, като бута топка с носа си. Тогава те дават на делфина устройство за локализация, което животното оставя обратно до намерената бомба.

Друг любопитен факт за делфините е, че те никога не спят. Или поне не в смисъла, в който ние си представяме. Докато спят, едната част от мозъка им и едното им око остават активни, за да виждат повърхността и да си поемат въздух. След това частта, която е била активна, си почива и всичко се повтаря.

Делфините живеят в малки или по-големи общности и демонстрират огромна привързаност към останалите индивиди от групичката си. Научно доказано е, че делфините са способни на чувства и страдат, когато почине член на семейството или общността им. А ако някое от животните в стадото е болно или ранено, не само не го изоставят, но и всички се грижат за него. Също така те са сред малкото животни, които правят секс за удоволствие, предшествано от милувки, нежни докосвания и любовна игра. Съществуват 32 вида представители на делфините и има данни и за междувидови любовни връзки сред тях. Нерядко са и проявите на хомосексуализъм сред представителите на този вид морски бозайници. Твърди се, че понякога делфините може да се влюбят дори в хора, най-често дресьорите си, и да изпитват сексуално влечение към тях. Може обаче да бъде и просто силна привързаност, която хората “четат” погрешно. Със сигурност се знае обаче, че те са

сред най-добрите

лечители на хора

с опорно-двигателни проблеми, множествена склероза, синдром на Даун, детски аутизъм, поражения на главния и гръбначния мозък, депресия, синдром на хроничната умора, мускулна астения, нервна анорексия и посттравматичен синдром. Плуването и общуването с тях се отразява добре и на хора с неврози. За първи път лечение с делфини прилага доктор Дейвид Натансън през 1978 г. Той забелязал, че след терапии с делфини в аквариума във Флорида деца с отклонения в развитието получават подобрение и усвояват по-бързо различни навици. А с течение на времето делфините започват да разпознават хората, с които често се срещат, и да реагират по различен начин. Не само това - морските бозайници

могат да разпознаят

себе си в огледало

и членовете на групата или общността, към която принадлежат. А когато делфин от групата започне да ражда, други два женски от групата акушерстват и избутват бебето на повърхността, ако майката не може. Това се прави, за да може новопоявилото се делфинче да поеме първата си глътка въздух. Средната продължителност на живота при тези умни същества е около 25 години, а оптималната скорост на плуването им е 40 км/ч. Делфините общуват помежду си с помощта на звуци, наподобяващи подсвиркване, а всеки изразява различно настроение. Учените обаче все още не са разгадали какво се крие зад големите подскоци над вода, които делфините правят. Предполага се, че е някакъв ритуал, но никой не знае. Според Дъглас Адамс това може да е неправилно изтълкуван знак, който да означава “Сбогом и благодарим за рибките”. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

"Левски" може да остане без Станислав Костов до Нова година! Голмайсторът на "сините" и Първа лига за миналия сезон ще бъде опериран. Това стана ясно след медицинските прегледи в Мюнхен. Нападателят има леко разкъсване на сухожилието на аддуктора. Това означава, че няма как да мине без хирургическа интервенция.