ТЕСТ: Обичате ли да клюкарствате?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7610879 www.24chasa.bg

1. На касата в магазина сте. Забелязвате, че малко пред вас на опашката са двама колеги, които обаче не ви виждат. Чувате как единият говори лошо за шефа си. Какво ще направите?

а) Ще ги поздравя, така ще престанат разговора си, който не смятам, че и аз трябва да слушам.

б) Ще разкажа на останалите си колеги какво съм чул/а.

в) Ще разкажа на целия офис, нищо чудно и шефът им да разбере.

2. Ваш приятел ви споделя безобидна тайна за себе си, която ви моли да не казвате на никого. Лесно ли ще го направите?

а) Разбира се, няма да е никакъв проблем за мен .

б) Може би не, ако е безободна, защо да не я кажа на приятелите ми, които не го познават. Така няма опасност да разбере.

в) Да, споделям всичко с най-добрите си приятели.

3. В обществена тоалетна сте и чувате как някой се хвали, че е преспал с холивудска знаменитост. Как ще реагирате?

а) Няма да направя нищо, най-вероятно човекът или си измисля, или визуално се е припознал.

б) Ще продължа да подслушвам разговора, за да чуя какво точно е станало.

в) Директно ще попитам за повече подробности.

4. Пускали ли сте целенасочено слух за някого?

а) Не, защо ми е да правя подобно нещо?

б) Да, но рядко и за хора, които наистина не харесвам.

в) Понякога се случва, ако трябва да постигна нещо важно, пускам слухове срещу конкурентите си.

5. Приятелка ви казва, че съседите ви са подали документи за развод, защото вече нямали еднакви планове за общото им бъдеще. Какво ще си помислите?

а) С времето са разбрали, че помежду им няма да се получи.

б) Започнали са много да се карат, понякога чувам това, докато минавам около дома им.

в) Единият от тях определено е хванал другия в изневяра, няма какво друго да се е случило.

6. Чувате слух, че гаджето на най-добрия ви приятел му изневерява. Каква ще бъде вашата реакция?

а) Ще игнорирам слуха, знам какви хора го повтарят. Истината винаги излиза навяве, особено ако аз се поразровя малко, за да я намеря. Не мога да кажа на приятеля ми, ако не потвърдя чутата информация.

б) Ще кажа на приятелите ми, за да ми дадат съвет.

в) Ще кажа на приятеля ми какво говорят хората зад гърба му. Редно е да знае.

7. Следите ли коментари в интернет под провокативни постове?

а) Не, ако имам нещо да кажа за публикацията, ще го направя, но дотам.

б) Понякога, ако нещо или някой ме интересува.

в) Почти винаги, това е един от начините да оползотворя свободното си време.

8. Защо бихте гледали риалити предавания?

а) Заради социалния екперимент в тях.

б) Заради глупостите, които правят хората по време на мисиите си.

в) Заради клюките и скандалите в тях.

9. Случайно чувате, че ваши колеги разпространяват слух за вас, който очевидно скоро ще стане новина номер едно в офиса. Как ще постъпите?

а) Ще го игнорирам, ако смятам, че не е важен, и едва ли някой с капка акъл ще му повярва. Ако е прекалено обиден, ще се обърна към “Личен състав”.

б) Ще се защитя пред всеки в офиса, трябва да знаят, че това е слух.

в) Ще разбера кой е стартирал слуха и ще започна да разпространявам лъжи за него.

10. Отваряте ли новини от жълти сайтове?

а) Не, само от достоверни сайтове.

б) Понякога, ако заглавието ме заинтригува.

в) Да.

РЕЗУЛТАТИ

Най-много

отговори “а”

Вие определено не сте клюкари. Нямате интерес към личния живот на колегите или приятелите си. В същото време, ако чуете слух за свой близък човек, сте готови да се превърнете в детектив, за да разберете дали в него има грам истина. Правите го не за да създадете интрига, а за да го защитите. Това е високо ценено от приятелите ви. Понеже не разпространявате клюки, смятате, че такива няма и по ваш адрес. Склонни сте да ги игнорирате, но дали е правилно? Понякога липсата на реакция спрямо абсурдни клюки за вас се смята от околните за потвърждението им, особено за тези, които обичат да клюкарстват.

Най-много

отговори “б”

Вие обичате да клюкарствате, но го правите само за хора, които са ви наранили или силно издразнили. Почти никога не обсъждате непознати или приятели. За тях проявявате любопитство, което случайно понякога може да се определи като клюкарстване. Това правите, защото искате да им помогнете, да видите нещата в цялост, за да може да им дадете съвет. Понякога не е хубаво да разпитвате близките си в детайли.

Най-много

отговори “в”

Вие определено обичате да клюкарствате. Може да разпространявате и създавате слухове за всеки - от непознатия, който ви подмина днес на улицата, до близките ви колеги в офиса. Приемате това за развлечение. Често за вас слухът не е безцелен, с него искате нарочно да уязвите някого, да го засрамите и т.н. Причината може да бъде различна, не е нужно искрено да ви е засегнал. Може просто, докато сте работили в екип, да е изразил противоположно на вашето мнение. Заради подобно поведение отблъсквате останалите хора.

Как да се справите със слуховете по ваш адрес 

1. Не ги приемайте лично. В повечето случаи те не отразяват реални ваши черти, а са по-скоро отражение на човека, който ги е създал. Интересно е, че клюкарите често дори и подсъзнателно преписват свои негативни черти на околните. По този начин слухът става по-достоверен, защото знаят как да го опишат.

2. Внимавайте какво качвате или пишете в интернет. Много хора пишат опровержение на слух за тях във фейсбук или инстаграм профила си. Преди да го направите, помислете дали това няма да накара дузина хора да отворят коментарите с пуканки в ръка и да създадат изцяло нова порция клюки за вас. Пишете ли опровержение, то трябва да бъде кратко и ясно, без да създава излишно напрежение.

3. Не споделяйте за личния си живот с хора, които не познавате достатъчно добре и които са склонни да се интересуват от прекалено много подробности.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.

3-годишно дете почина на 14 ноевмри в София. Назначени са спешни проверки в болниците "проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов", които са имали отношение към случая. До сряда лечебниците ще бъдат проверени, съобщават от здравното министерство. Детето постъпва в детска болница, след това е изпратено в болница "Лозенец",