Усмивката на Джокондата е насилена според италиански изследователи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7619121 www.24chasa.bg

Няма съмнение – най-загадъчната усмивка за всички времена е тази на Мона Лиза. Пет века след смъртта на гения Леонардо да Винчи, който я изобразява, не секват тълкуванията на това – какво означава тази мистериозна усмивка? Какво точно е искал да предаде тосканският творец? Десетки теории, хипотези и дори измислици витаят около усмивката на изобразената на портрета Лиза Герардини.

Неотдавнашно изследване на учени от Университета на Фрайбург стига до заключението, че усмивката на Мона Лиза изразява щастие. Друго изследване на трима италиански експерти по неврология обаче стига до друг извод – че става въпрос за фалшива, насилена, неспонтанна усмивка. То беше публикувано в списание Cortex.

Лучия Ричарди от лондонския университет “Сейнт Джордж”, Лука Марсили от Университета на Синсинати и Матео Болоня от римския университет “Сапиенца” анализират най-енигматичната усмивка, като прилагат методите на неврологията. Разделят устата на Мона Лиза. Правят две снимки – на първата лявата част на устата фигурира със съответната половина от лицето, на втората дясната част на устата е с дясната половина на лицето. Показват снимките на 42-ма души и всички са единодушни, че лявата част е по-изразителна и щастлива, докато дясната е по-сериозна, тъжна, дори отвратена. Сравняват двете половини и се вижда как усмивката на Мона Лиза е асиметрична. Според някои учени става въпрос за пареза на Джокондата, други пък смятат, че това е заради липсващ зъб.

Тримата италиански изследователи обаче поддържат друга теория – че става въпрос за желанието на Леонардо да наложи енигматичен момент в портрета си. С обичаната от него техника на размитите цветове Леонардо в лявата част повдига леко устната на жената, сякаш иска да изобрази ехидна усмивка. Според Ричарди неврологията е показала, че спонтанните усмивки са симетрични, докато насилените – не.

“Оставайки винаги в сферата на хипотезите, смятаме, че Леонардо, големият познавач на човешкото тяло, е знаел, че смеейки се, извивката на устните и на свивките под очите са симетрични.” Не трябва да се забравя обаче и друг факт – че човек, който позира часове наред, е с насилено и неестествено изражение на лицето си. Тримата учени смятат, че Леонардо е добавил този неестествен елемент в усмивката неслучайно, а за да каже нещо.

“Смятаме, че това изражение има точно определено значение и не е резултат само от физически недостатък.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Славата на българския спорт обсъдиха насред улицата топжурналистът Крум Савов и бившият президент на "Левски" – София, Томас Лафчис, видяха топпапараците на "България Днес". Легендарният вратар от близкото минало и Савов кахърно дискутираха драмите в родния футбол и гръмотевичните падения на българските национали на зеления килим.

Дегизирана на шопинг. Така топпапараците на "България Днес" изловиха певицата, дизайнер и текстописец Ваня Щерева. Русата авторка си напазарува, без да бъде разпозната от фенове, в столичен магазин, тъй като се бе скрила зад шапка с козирка, дълъг черен панталон и бяла риза, закопчана почти до брадичката.