Последните шедьоври на Златю Бояджиев дойдоха в Пловдив

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7619682 www.24chasa.bg
Художникът Янко Кавръков се диви на платната от "Мелнишки цикъл" в Пловдив. Снимка: Евгени Цветков

Последните платна на Златю Бояджиев от "Мелнишки цикъл" са в централното фоаие на Етнографския музей в Пловдив. Те пристигнаха от Благоевград и до 30 септември ще гостуват.

Чужденци и пловдивчани ги разглеждат с огромен интерес, тъй като творбите са рисувани през 1974 и 1975 г., а в началото на следващата година геният от Брезово умира. Платната са огромни - 1,50 на 1,30 м и изобразяват хората, красотата и топлината на Пиринския край.

"Художникът е поканен в Благоеврад да рисува, където той по неповторим начин улавя селския бит. Във всяка от тези картини прозира необичайно синия нюанс, провокиран от небето и пясъчните планини около Мелник", коментира Грозделина Георгиева, уредник в музея.

"Мелнишкият цикъл включва 24 картини, от които в Пловдив са 10. Сред тях са "Пастирки", "Връщане от оран", "Овчари", "Благоевград", "Кърланово", посочи Георгиева. По думите й в платната виждаме един различен Златю с ярки и избухващи тонове.

Бояджиев и бил поканен от община Благоевград да възкреси с четка и бои Пиринския край. Управата откупила платната и ги подарила на местния музей, които сега са негово притежание.

Първият период на художника е до 1951 г., когато бива покосен от инсулт. Дотогава рисува с дясната ръка. След болестта той започва да твори с лявата, а произведенията му са изключително детайлни и дори гротескни.

На метри от Етнографския музей се намира постоянната експозиция на Златю Бояджиев, в която присъстват платна от двата периода на художника. Специалисти неведнъж са препоръчвали на Пловдив да брандира този велик творец.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По бизнес срещи в луксозно столично заведение бе забелязан от "България Днес" Йордан Динев. Предприемачът се сля с останалите посетители, облечен в яке, а не със скъпарски кюстюми и палта. Компания му правеше млад здравеняк, който елегантно го настани на задната седалка и шофираше по натоварените софийски улици

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Без никакво наперено държание, свенлива, земна и напълно нормална се оказа красивата манекенка Маги Вълчанова, която изненадващо бе заловена от топпапараците на "България днес" да обядва в стола на Националната спортна академия. Носителката на титлите "Мис Вселена България" и "Мис Свят България" 2000 учи в Спортната академия