На море в България: От Бяла до Варна - кристално море и плажове, докъдето стига погледът

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7631545 www.24chasa.bg
Кара дере е един от най-дългите плажове по Северното Черноморие. СНИМКА: Иван Михалев

Кара дере има 4-километрова ивица.

Привлича най-вече младите

любители на дивото къмпингуване

Огромните плажни ивици на Кара дере, край Бяла, Шкорпиловци и Камчия, там, където буйните води на реката се вливат в морето, всяка година привличат хиляди туристи.

Най-южната част на варненското Черноморие - Кара дере, е близо до северните склонове на Стара планина и любимо място за тези, които предпочитат дивото къмпингуване.

Времето край Кара дере има свой ход. Така твърдят всички, които са видели това магично място. Разположен между град Бяла и село Горица, плажът е див и много красив. Липсват удобствата на курортите, инфраструктурата и къмпингите. Плажът привлича предимно млади хора, които предпочитат да почиват на палатки или с кемпери. До него се стига само по черен път.

Четирикилометрова плажна ивица, кристално море, романтика, светулки и ярки звезди през нощта, далеч от цивилизацията. Така може да се опише единственото останало диво и незастроено кътче по Северното Черноморие. В гората над плажа има извор с питейна вода, а в единия му край - лечебна кал.

Кара дере е един от най-сгушените и скрити плажове, но същевременно е и един от най-дългите по цялото Черноморие. Това е единственото място, където

може да се видят

танцуващите в

морето делфини

Самият плаж е неохраняем, но противно на ширещото се мнение, че след къмпингуващите остава само планина от боклуци, той е един от най-чистите по цялото Черноморие.

Поради факта, че липсва ясно изразен залив, се създават условия за ветрове, там се събират и любителите на по-екстремните морски спортове.

Продължавайки по маршрута на север, няма как да се пропусне плажът до село Шкорпиловци. Там е най-дългата и широка плажна ивица на Българското Черноморие - 13 км плаж, на места широк до 100 м. Това е мястото, където най-северната точка на Стара планина - Черни нос, допира морето.

На 35 километра от Варна, в Шкорпиловци няма огромни хотели и комплекси. Липсват и многобройните луксозни ресторанти и шумни дискотеки, типични за атрактивните летни курорти. Семейни хотели, уютни ваканционни комплекси с вили или бунгала, романтични малки ресторантчета край морето. Това е мястото за всеки, който иска да се слее с природата. Златист пясък, чисто изумрудено море и спокойствие.

За удобство на туристите в северната част има чадъри и шезлонги, а южната част е прегърната от дюни и пуст плаж.

Малко са хората, които знаят, че тихият, спокоен морски курорт има и древна история. Край селото са открити останките от 4 антични селища. При малка крепост на морския бряг е намерена и късноантична трикорабна църква с мозаечен под.

Има 230-метрова естакада, построена през 1982 г. за научноизследователската база “Шкорпиловци”. Висока е 7 м и в момента е любимо място на запалените рибари. В морето пък е останал разрушен мост под водата

за любителите на

гмуркането

Точно зад северната част на плажа е разположена защитената местност Камчийски пясъци. Тя обхваща плажна ивица, пясъчни дюни, храсти и треви, сладководни блата, естествени широколистни гори и изкуствено създадени иглолистни.

Продължавайки по пътя към Варна, примамва отбивката за курортния комплекс Камчия. Местността край реката, известна със своите

лонгозни гори -

непроходими и девствени

места,

обрасли с лиани и гъста растителност, просторни плажове, чисти и на места труднодостъпни, е предпочитано място за почивка, предлагащо спокойствието и уюта на курорт с малки, кокетни хотели, прекрасни ресторантчета и множество вили и бунгала.

Това е мястото, където река Камчия среща морето и се влива в него. Уникално за Българското Черноморие със своите непокътнати пясъчни дюни, навлизащи на места над 100 метра в сушата и с девствената природа наоколо. Това райско кътче съчетава в себе си лонгозни гори, река и огромна плажна ивица, само на 25 км от Варна.

В курорта има ниски хотели,

множество вилни селища и

почивни бази с бунгала,

детски лагер, ресторанти, заведения на плажа и голям спортен комплекс. Туристите могат да си организират разходка по реката и да се насладят на невероятната гледка по цялото ѝ протежение.

Сред най-големите забележителности в района е биосферният резерват, който носи името на курорта. Останки от стари речни ръкави са образували две големи блата - Лесински азмак и Мазния азмак, които са естествено свързани в реката. Там се срещат невероятно красивите бяла и жълта водна лилия.

В лонгозната гора се срещат около 40 вида дървета, голяма част от които са на повече от 150 години. На неговата територия е и едно от най-големите находища на блатно кокиче. Любителите на орнитоложкия туризъм с повече късмет могат да видят някои от 56-те птици, включени в Червената книга, обитаващи района.

Древен пристанищен град край Бяла пази най-старата винарна

Антична винарна, централна улица с магазини, ателиета и питейни заведения, обществена баня, пещи за производство на керамични съдове, църковен комплекс, жилищни сгради на повече от 1500 години на метри от морето. Това крие късноантичната крепост на нос Свети Атанас в град Бяла.

На това място е имало древен пристанищен град, в който е кипял бурен живот. Заради уникалните находки комплексът на нос Св. Атанас е в списъка на недвижимите културни ценности с национално значение.

Скрит на метър и половина под земята, древният пристанищен град е реставриран почти напълно. Запазени са големи части от полиса, а огромни цветни пана показват сцени от живота в миналото.

Обектът е многослоен. Най-ранните периоди са от V–VI век преди Христа, а краят на крепостта идва в Късното средновековие в началото на VII век при аваро-славянското нашествие.

При разкопките са открити 3 винарни, а в най-добре запазената от тях има дървен макет на машина за мачкане на грозде. По централната улица е имало магазини, заведения, занаятчийски ателиета. Разкрита е градската баня, която е била по-скоро център за срещи и приятни дълги разговори.

На ръба на самата скала е имало раннохристиянска базилика, голяма част от нея е възстановена. Открито е жилището на епископа, две кръщелни, свещен кладенец и сграда за съхранение на дарения. Крепостта е на самия бряг на морето при носа и е отворена за посещения всеки ден.

Зоопарк на главния път Варна - Бургас

Ако пътувате по главния път Бургас - Варна, няма начин да не забележите табелите “Първа частна зоологическа градина”.

Те са намират малко след като подминете с. Горица. Зоологическата градина е част от ресторантски комплекс, но има отделен вход и можете да я разгледате и без задължително да бъдете клиенти на заведението.

Всеки родител знае, че децата трудно понасят дългото пътуване и се налага често да спирате за почивки. Зоопаркът край с. Горица е идеален повод за крайпътна отбивка – без значение дали пътувате от Бургас за Варна, или обратното.

Зоопаркът се обитава от различни видове птици и бозайници като пауни, фазани, гълъби, гугутки, пуйки, патици – диви и домашни, каролинки, мандаринки, щрауси, маймуни вервети, лами, елени лопатари, благородни елени, домашни кози, овце, камерунски кози, муфлони, диви прасета, кенгуру, зайци, бенгалски котки, коне хафлингер, понита, магарета и др.

Изградени са множество алеи и дървени мостове за разходка, както и специални наблюдателници за разглеждане на хищните животни. Както се предполага от името на селото, местността е гориста.

Всички животни се отглеждат в среда, максимално доближена до естествената им.

Зоологическата градина се простира на площ от над 4000 км. м.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро