Карта на тайните маршрути из София

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7631567 www.24chasa.bg

80 обекта в над 200 снимки и картички са на 300 страници в пътеводителя

Здравко Петров - автор на “Исторически маршрути: София” повежда на обиколка из столицата, разкривайки (не)познатото лице на града в едноименния пътеводител за София. Луксозното цветно издание “Исторически маршрути: София” (ИК “Сиела”) проследява историята на столицата чрез сгради, пазещи паметта за ключови за българската история събития и личности, и съдържа повече от 200 цветни фотографии и стари пощенски картички на 80 обекта от 7 исторически периода, побрани в цветните 300 страници на луксозния пътеводител за историята и архитектурата на столицата

Петров ни повежда на любопитна разходка из най-големия софийски музей – улиците на града, разказвайки ни историята на София с помощта на архитектурата. Сред 80-те обекта, описани в книгата, срещаме както емблематични сгради като Военния клуб, Народен театър “Иван Вазов” и Софийски университет “Св. Климент Охридски”, така и не толкова популярни къщи, банки и застрахователни дружества, част от които са съхранени и до днес, а други, запазени само в старите пощенски картички. От “Исторически маршрути: София” научаваме повече за римското градоустройство на Улпия Сердика, за османската часовникова кула на София, за изгубената улица “Търговска” преди бомбардировките през Втората световна война и преди изграждането на сталинската архитектура на Ларгото, и др.

Освен снимков материал, книгата съдържа също и полезни карти, които реконструират отминали периоди и изгубени места на София.

Урбанист по образование и призвание, Здравко Петров е истински ценител на богатата история и култура на столицата. Именно този негов интерес го подтиква да постави началото на проекта “Исторически маршрути”, в рамките на който авторът на едноименния пътеводител организира културно-познавателни обиколки в центъра на София и разкрива любопитни факти за архитектурата и историята на най-красивите къщи и публични сгради в града. Петров вече е разработил три маршрута – “Софийски домове”, “Софийски дворци” и “Женски пазар”, като два от тях са описани и в пътеводителя.

Още заглавия

Воинската харизма на българите

Какво (не) знаем за “Воинската харизма на българите”?

В новата книга на известния писател и журналист Христо Буковски (ИК “Сиела”) са събрани историите на български бойци, пълководци, летци и революционери.

Буковски е събрал десетки примери за начина, по който уж забравени древни магични ритуали и практики продължават да съпътстват подвизите на българските воини на бойното поле и да помагат на смели мъже в критични моменти.

Любов и шоколад в Париж

Любов и благини в “Най-прекрасното магазинче за шоколад в Париж” на Джени Колган (ИК “Сиела”). Анна Трент бърка най-финия, мек и топящ шоколад, чиито фенове са изискани дами. Една случайност променя всичко. Анна се свързва със старата си учителка Клер, която ѝ предлага невероятна възможност - да работи в Париж!

Книгата съдържа няколко вкусни рецепти за шоколадова торта с криспи, браунита с кафе и шоколадов чипс, орехово-шоколадова плитка и др. И любов...

Класацията на издателството

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куп интелектуалци на поклонението на бившия шеф на Народния Магдалена МИТКОВА снимки: Пламен Кодров Звездите на родната културна сцена изпратиха големия Павел Васев в последния му път. Стотици известни личности и приятели, сред които Вежди Рашидов, Теди Москов, Стефан Мавродиев, Параскева Джукелова, Антон Радичев и Жоро Мамалев,

Кадър с дъх на лято публикува плеймейтката Маги Бадер. Носителката на еротичната титла се пусна по бански, препичайки се на жарко слънце. И докато навън е мъгла и студ, то при Маги изглежда, сякаш че температурите са доста високи. Бадер крие засега къде е и с кого, но това не попречи на почитателите й да отбележат, че изглежда много секси

Бившето гадже на Луна пропя. Здравенякът Горан се прекръсти на Горджано, за да впечатли изпълнителката с кратко парче. "Горане, благодаря ти за тази серенада! За жеста много мило, но нещо не ти се е получило. Не разбрах целта ти - да ме впечатлиш или да ме изплашиш. Да не си станал талибан или си прекалил отново с дозата!