Вижте как Вежди реди шедьоври на Рембранд и свои за мегаизложбата си в Пловдив (снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7634544 www.24chasa.bg
Вежди Рашидов лично подреди картините за мегаизложбата "Страсти". Снимки: Авторът

"Дай тук един натюрморт да се намеси. Ето, виж колко елегантно стана", казва Вежди Рашидов, докато реди 50 западноевропейски творби с живопис. Те са от личната му колекция, събирана по антиквариати в Париж, Белгия, Сиена в продължение на десетилетия.

На 5 септември големият художник открива в Пловдив мегаизложба. Тя заема двата етажа на Градската художествена галерия на ул. "Княз Александър Първи".

На първия са картини на западни художници, сред които гравюра на Рембранд. Тя е специален подарък за Вежди от Светлин Русев. "Имам още, но да не претрупваме. Целта е хората да влязат като в музей. Не е нужно да ходят по Западна Европа. Достатъчно е да дойдат в Пловдив, за да се насладят на западноевропейско изкуство от ХVІІ, ХVІІІ и ХІХ век", допълва именитият творец.

Оглежда всяка рамка, картина и мястото, на което тя ще стои от 5 септември до 15 октомври. Слага, отмества, пак се връща.

"Това колекционерство при мен се получи като случайност. Разхождах се в Париж и зърнах две хубави картини. Не се интересувах от имената. Постепенно започнах да посещавам магазинчета, антиквариати. Винаги между многото вехтории, ако човек има око, намира и бижуто", разказва Вежди. Така си избирал и ризите. Щом му харесвали, ги взема, без да робува, че не са с марката "Пиер Карден".

"Чувството, че даваш някой лев за втори живот на една картина да не изчезне, е прекрасно. Повечето творби тук са без имена. Има от белгийски, френски, холандски художници. Например този портрет на падрето съм го купил за 350 евро на път за музея на Рубенс", допълва Рашидов. Твърди, че всички са минали през реставрация. "И така тази моя страст продължи над 30 години. 5-6 работи ще подаря на пловдивската галерия. Нека събираме културата на Европа. Един ден тези творби ще останат, няма да ги отнесем в гроба", разсъждава скулпторът.

На втория етаж от галерията са разположени 30 негови скулптури, 22 рисунки и 18 акварела. Част от тях са  правени след болестта, която прекара през 2015 г. Двете експозиции са под мотото "Страсти".

"Страст е да рисуваш, страст е любовта", казва той. И допълва, че от млади години е силно свързан с Пловдив. Затова и в годината на европейската столица на културата много му се искало в града да се усеща празникът. Но не го забелязвал.

Вежди разказа, че колекционира и ключове от цял свят. "Това е уникален художествен предмет. Никога не си е променил предназначението. Ключът е символ на доверието, с него отваряш дома, сърцето", размишлява творецът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца