Продължават разкопките на античния град Рациария край Видин

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7637016 www.24chasa.bg
Кадър: БНТ

За седма по ред година археолози извършват разкопки на километър от видинското село Арчар, в центъра на античния град Рациария. Финансирането е от Министерството на културата. Проучва се и друг обект в самото населено място, където са открити храм на римската богиня Диана и раннохристиянски некропол. Преди години Рациария се превърна в символ на иманярски опустошения, заради разкопаването там с верижни машини, предаде БНТ.

В Рациария, която някога била столица на римска провинция, всяка година археолозите разкриват десетки зидове и квадратни метри от улици.

"Продължаваме проучването на централния сектор на столицата на Крайбрежна Дакия - Рациария, което е всъщност една огромна сграда на север от резиденцията на провинциалния управител и завършваме проучването от южната страна на късно античната баня, разкрита още 2013-та, 2014-та година, която е най-добре, така най-високо запазеният архитектурен комплекс в римския град", заяви доц. Здравко Димитров.

Центърът на античния град скоро може да е музей на открито.

"До година ще започне реставрацията на резиденцията на Рациария, която е разкрита още преди повече от 30 години и се нуждае от едно възстановяване и опазване", добави Димитров.

Разкопките в самото село Арчар доказват, че там е имало храм на римската богиня Диана.

"Освен тази голяма сграда, откриваме останки от двор, който е бил към нея, така наречения теменос. След хунското нашествие градът се свива, този сектор е изоставен и мястото се покрива от ранно християнски некропол", заяви доц. д-р Иво Топалилов.

След разкопките на терен работата за археолозите продължава с анализи на находките.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца