Тумор на гласните струни вдъхнови кларинетиста Нешко Нешев за последния албум “Един живот”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7641715 www.24chasa.bg
Най-голямата мечта на живота ми беше моите синове да станат музиканти и тя се сбъдна, горд е кларинетистът Нешко Нешев.

Музикантът е племенник на Ибряма и е най-щастлив, че синовете му също се занимават с музика

Тумор на гласните струни вдъхновил известния кларинетист да напише композицията “Един живот”, дала името на последния му албум.

“Случи се преди 3 години - не се чувствах добре, гласът ми звучеше странно. Отидох във ВМА в София. Там още

като чуха как

говоря, ми казаха:

“Имаш тумор на

гласните струни.”

Бях като зашеметен, целият ми свят се преобърна. В този момент ми се прииска да свиря, дадох си сметка, че имам един живот, и това ми бе вдъхновението за композицията, чието име носи албумът ми. В мелодията има и много жал, и много радост, защото впоследствие се оказа, че туморът е доброкачествен и след операцията се възстанових напълно”, разказа музикантът.

Той твърди, че всичките му хитове са създадени след подобни разтърсващи преживявания. След няколко години, прекарани в Германия, се е родила и една от най-известните му композиции - “Гурбетчийска мъка”.

“В Европа всичко е подредено и уредено, но не беше моето място, тъгувах за България, родният Кърджали ме теглеше като магнит. Липсваха ми атмосферата, хората, контактите. Мелодията дойде от сърцето ми и точно затова е толкова въздействаща на хората. Дадох си сметка за това на една голяма сватба в Ямбол. Когато засвирих, хората се разплакаха”, твърди кларинетистът.

Връзката с живота

е рецепта на

успешната музика

според Нешко Нешев. Той твърди, че го е разбрал още в началото на кариерата си.

“Израснах сред музиканти. Най-великият кларинетист Иво Папазов - Ибряма, е брат на майка ми. Той ми купи първия кларинет. Баща ми също си вадеше хляба като кларинетист. Прадядо ми Фейзи е бил най-известният изпълнител на зурна в Родопите. Викали са му уста (майстор) и винаги е яздел бял кон”, разказва Нешко.

“Вуйчо свиреше и аз след него. Един ден ми изсвири едно сложно хоро. Не успях да го направя и той ме удари с кларинета по главата. Аз се разплаках. Дойде мама и започна да се кара на вуйчо, а той ѝ каза: “За да стане добър музикант, трябва и малко бой да яде”, спомня си Нешко Нешев.

След първите уроци вкъщи той започва да посещава музикалната школа на Петър Филипов в Дома на културата в Кърджали. Учил кларинет 8 г.

“В школата ме закърмиха с българска народна музика. Там открих красотата ѝ и точно затова цял живот я изпълнявам. За разлика от баща ми, който свиреше предимно турски фолклор”, твърди Нешко.  

След като завършил основно образование, той поискал да учи в средното музикално училище в Пловдив, но майка му не го пуснала.

“Бяхме бедни.

Мама работеше,

но заплатата ѝ

беше 80 лева

и нямаше как

да ме

издържа в

Пловдив

и се отказах от мечтата си”, казва Нешев.

Той остава в Кърджали, но не се отказва от музиката и продължава упорито да свири на кларинет. Прехранва се като сватбарски музикант. Твърди, че в този период се е учил, слушайки грамофонни плочи и възпроизвеждайки чутото от тях.

Когато навършва 18 години, го вземат в казармата.

“Трябваше да служа в Строителни войски в Стара Загора. Още в първите дни старшината ни разпита кой какъв занаят има. Казах, че съм музикант, и вечерта ме взеха на банкет на офицерите, за да чуят как свиря. На следващия ден ме преместиха в домакинската рота, където бяхме музиканти, готвачи и други войници със занаят”, разказва Нешко.

В продължение на 2 години той свирил по банкети на офицери, но и на други събирания. Веднъж дори го пратили да свири на морето.

“Сигурно са плащали на поделението за нашите участия в различни мероприятия, но ние не получавахме нищо. На мен ми стигаше това, че не ме караха да бъркам бетон и че ме пускаха редовно в отпуск, защото вече се беше родил първият ми син. По време на казармата се роди и дъщеря ми”, казва кларинетистът. След уволнението се прибира в Кърджали и продължава да свири по сватби.

Точно тогава изгрява звездата на музиканта. През 1985 година той отива на първото надсвирване на фолклорни оркестри в Стамболово и се примолва да го пуснат на сцената.  

“За първи път виждах толкова много публика. Имаше музиканти от цяла България. Не се изплаших, но реших да направя нещо различно, за да се откроя”, допълва Нешко. Той

излиза на сцената

и започва да свири

едновременно

на два кларинета,

с което кара публиката да полудее. Нешев получава индивидуална награда за нестандартното си изпълнение и огромната за онова време сума от 2000 лева.

“Толкова пари накуп не бях виждал. Преди това вземах между 10 и 20 лева на участие”, признава кларинетистът. Изпълнението му в Стамболово е забелязано от легендарната група “Канарите”.

След надсвирването музикантите го канят да свири с тях. Така Нешко Нешев става част от “Канарите” през следващите 12 години. Кларинетистът твърди, че именно участието му в групата го е научило на дисциплина и държание.

През 1997 година Нешко напуска “Канарите” и издава самостоятелен албум. Създава оркестър с Александър Райчев, след това друг.

“Бяха трудни години. Хората нямаха пари за храна, а ние правехме музика. Тогава не ме интересуваше нищо друго, освен да бъда на сцената”, казва музикантът.

В този период той предприема пътувания в Холандия, Франция, а

в Германия става

популярен особено

сред българите там

В крайна сметка решава, че трябва да се завърне в Кърджали.

Раздялата с “Канарите” е и времето, в което Нешко оформя самостоятелен стил в музиката. Кларинетистът експериментира смело и в повечето случаи резултатът е положителен. Той подготвя 10-ия си самостоятелен албум, който отново ще изненада почитателите му с нестандартни решения.

Музикантът смята да включи в композициите си позабравения инструмент зурна, който има специфично звучене.

“Не знам колко живот ми остава, но знам, че ще свиря, докато дишам”, казва Нешко Нешев. Той е щастлив не само заради създадената от него музика, а и от това, че и двамата му синове са станали музиканти. Големият - Ибрахим, е саксофонист в Германия. Малкият - Нуршен, свири на кларинет в софийски оркестър.

“И двамата са прекрасни музиканти, продължиха традицията в рода ни. Това беше най-голямата мечта на живота ми и тя се сбъдна”, казва Нешко Нешев.

Нешко с вуйчо си Ибряма

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Борислав РАДОСЛАВОВ     Лекари вадят стомаха и далака й, топи се до 35 кг 35 килограма! До толкова се е стопила 35-годишната Силвия Климентова от Шумен в тежката битка с рака. Ужасът за многодетната майка започва с откриването на карцином на стомаха. За съжаление той е диагностициран твърде късно - вече в четвърти стадий

Голмайстор №1 на ЦСКА и "А" група Петър Жеков се присмя на новия член на елита ЦСКА 1948. Носителят на "Златната обувка" е против каквото и да е обединение с алтернативния "червен" клуб. В последните дни подобно мнение изразиха и други големи легенди на "армейците" като Димитър Пенев, Георги Велинов и Георги Илиев

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса