Фалшифицират партизански митинг на 10.09.1944 г. във Варна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7642366 www.24chasa.bg
Паметникът на Сталин на входа на градската градина във Варна. Открит е през 1950 г., съборен през 1962 г.

Режисират Чапай в Белово, гаф в сериала “На всеки километър”

Една от най-големите кинофалшификации през Втората световна война се случва във Варна. Тя става след лична заповед на Сталин.

На 8 септември 1944 г. тогавашната управа на града амнистира политзатворниците. Те веднага завземат казармите, полицейския участък, пощата и общината. Арестуват ръководителите на града, които са ги освободили, и в 11 часа по радио “Варна” четат прокламация, че властта преминава в ръцете на народа.

Започват митинги. На един от тях се развява лозунгът “Да живее варненската комуна!”. Това дава повод на жената на турския консул да съобщи до Анкара и Лондон, че във Варна се установява съветска власт. Което е грубо нарушение на договорките между Сталин, Чърчил и Рузвелт от срещите им в Техеран и Ялта.

Партизаните влизат в града на 9 септември. Минават през централните улици, посрещнати с цветя и мощно “ура”.

Някои сдават оръжието и се прибират по домовете си, други заемат ръководни постове. Малко след партизаните в града влизат и войски от Трети украински фронт. И те са посрещнати с хляб и сол, с букети и прегръдки.

Сталин обаче е притиснат от съюзниците. Възниква и възможност за напрежение между СССР и Турция. Тогава лидерът на СССР нарежда на 10 септември да се инсценира грандиозен митинг в центъра на Варна. За целта събират отново партизаните и пак им зачисляват оръжие.

Изваждат кмета, владиката Йосиф и полицейския началник от затвора и ги курдисват на площада. Войсковият командир полк. Христов вече е разстрелян и хвърлен в морето.

Съветски режисьор и шестима оператори снимат как партизаните влизат в града, посрещнати от народа и управата, по ръкавите на които има ленти с инициалите ОФ. Речи държат кметът и владиката Йосиф. След митинга всички те отново са върнати в затвора.

Операторите внимават никакъв съветски пагон или фуражка да не влезе в кадър. Още мокри-мокри тези кадри са изпратени в Лондон и Вашингтон. Целта на Сталин е да покаже на съюзниците, че във Варна е установена не съветска власт, а власт на Отечествения фронт (ОФ) с подкрепата на народа.

Тези кадри са засекретени в Москва. Като студент във ВГИК Вълчан Вълчанов открива част от тях случайно. 19 години и 9 месеца са му необходими да се пребори за тях и да направи своя филм “Война без изстрели”.

Случаят в Белово с посрещането на

партизаните начело с

командира им Чапай

не толкова е фалшификат, колкото режисура на естествения ход на събитията.

Фабричният работник Александър Пипонков, станал партизанин под името Чапай, влиза в обектива на кинокамерата абсолютно случайно. В началото на септември 1944 г. в Белово пристига екип начело с режисьора Борис Борозанов, който снима игралния филм “Росица”, сантиментална история за любовта. Този филм остава незавършен.

Когато на 9-и партизаните слизат в градчето, Борозанов пръв се усеща, че това събитие трябва да бъде запечатано за поколенията, и нарежда на оператора си Георги Парлапанов да включи камерата.

Първоначално Чапай се стряска от нея, може би я е помислил за някакво оръжие. После обаче с удоволствие се съгласява да повтори прегръдките и целувките със сестра си специално за снимките.

Основната заслуга за кадрите с Чапай са на Кирил Петров, един от първите български филмови продуценти. На 8 септември Петров научава от кмета на Белово, че партизаните слизат от планината. Професионалният хъс го кара да намери снимачния екип и да го доведе на гарата.

Георги Парлапанов и помощникът му Александър Вълчев снимат с две малки камери, в които има по 15-20 м лента. Затова и кадрите оттам са само минута и половина.

Когато обаче сестрата на Чапай го прегръща и целува, тълпата избутва Парлапанов и той пропуска момента. “Бай Киро, не можах да го снимам това”, извиква операторът. Тогава Кирил Петров отива при Чапай и го моли да повтори прегръдката, за да я заснемат.

Така в интерес на изкуството и лирикодраматизма спонтанният ход на историческото събитие е аранжиран и режисиран. Около месец след триумфалното му посрещане Александър Пипонков - Чапай, загива в боевете край Крива Паланка.

В сравнение с тези две истории случаят с “На всеки километър” си е най-обикновен професионален гаф. Всички, гледали знаменития сериал по БНТ, сигурно си спомнят как партизанинът с очилата Ученика (Коста Карагеоргиев) извиква “Ние сме на всеки километър! Оттук до края на света!” и пада убит. Това се случва в деветия епизод, дал заглавието на целия сериал - “На всеки километър”. В една от следващите серии обаче виждаме как Ученика бодро крачи в партизанската колона...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и

По бизнес срещи в луксозно столично заведение бе забелязан от "България Днес" Йордан Динев. Предприемачът се сля с останалите посетители, облечен в яке, а не със скъпарски кюстюми и палта. Компания му правеше млад здравеняк, който елегантно го настани на задната седалка и шофираше по натоварените софийски улици