Фантазии върху Шекспир и Джойс на сцената на “Сфумато”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7654177 www.24chasa.bg

След като представихме класическите театрални формати в столицата, да видим какво правят в техния паралел- работилницата “Сфумато”.

Там винаги има авангардни изненади откъм наблюдение и грижи над младите актьори. По принцип афишът им за новия сезон 2019/2020 се попълва с постановки, направили впечатление в малкия сезон. Както са обещали лидерите Маргарита Младенова и Иван Добчев. Новите предложения започват с фантазията на режисьора Боян Крачолов върху текста от “Хамлет”, в който принцът се среща с пътуващите артисти и ги навива да покажат пред краля и двора действието си “Мишеловката”. Така и се казва спектакълът на Крачолов с участието на Божидар Йорданов, Владимир Матеев, Галя Костадинова, Иван Николов, Йордан Ръсин, Симона Здравкова. Премиерата е на 11.9.

Не знам дали в света има човек, който е дочел “Одисей” на Джойс до края. Аз специално стигнах до 698 страница и после подпрях масата с книгата. Но ето, един театрал на име Димитър Марков е помислил за неудобствата на прочита на този океан от думи и предлага сценичната му версия в “Сфумато”. Основният му персонаж се казва Леополд Блум, по професия рекламен агент, и се разкрива в близо двучасовото шоу на Марков. Мястото е Дъблин, времето - 13 септември. Заглавието на шоуто носи загадка - “Одисей и циклопите дъблински”. Няма как, все нещо в това приключение трябва да е тайнствено.

От “Сфумато” съобщават, че спектакълът “Луда трева” по текстове на Радичков и под режисура на Маргарита Младенова е включен в програмата на фестивала “Сцена на кръстопът” в Пловдив и има представление на 17.9. Друга продукция на “Сфумато” - “Раната Филоктет” по текст на Хайнер Мюлер с режисьор Борис Кръстев, ще участва в срещата на млади артисти от Югоизточна Европа, организирана от Националния театър на Северна Гърция в Солун. Балканските акции на нашите театри бяха подценявани в очакване да ни поканят в Единбург и Авиньон, но се оказа, че те са най-полезните перспективи за българските актьори, премного отдалечени от Европа през всичките изминали години.

В “Раната Филоктет” участват Иван Николов, Атанас Петков, Деян Жеков. Легендата за хидрата, която отмъщава на убиеца си Херкулес, е удобна за асоциации с маневрите на политиката като демагогия, популизъм и късна, вече непотребна истина. Музиката е на Каролина Койнова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното