Българското школо в сърцето на космополитния Истанбул отваря врати за пета поредна учебна година

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7661669 www.24chasa.bg
Невин Даудова

Вече 55 ученици се обучават там

В неделя, 22 септември, училищният звънец ще призове отново в клас възпитаниците на едно от най-младите български учебни заведения зад граница - българското неделно училище “Св. св. Кирил и Методий” в Истанбул. Училището се помещава в сградата на Българската екзархия- светиня на българското културно-историческо наследство в града край Босфора, която самите ученици определиха като “Сърцето на България в Истанбул” в едноименния документален филм.

Във връзка със започването на новата 2019-2020 г. поканих директорката г-жа Невин Даудова да разкаже за дейността на училището специално пред в. “24 часа”.

“Училището ни започна дейността си през септември 2014 г. А тази учебна година е от особено значение за нас, защото е юбилейна -

навършват се 5

години от

създаването

За пета поредна година днес отваряме портите на нашето школо с радост и задоволство от постигнатото. Започнахме с много желание и ентусиазъм в началото, които с всяка изминала година се увеличаваха. Така както нарасна и училището ни - през първата година учениците ни бяха 17, а вече достигнахме 55”, посочи тя.

Учениците, които посещават българското неделно училище в Истанбул, са с различно ниво на владеене на българския език. Което предопределя и разнообразието на групите за обучение.

“Имаме подготвителна група за деца, за които българският език се явява като втори и програмата ни е обособена изцяло в тази насока. Програмите в началния, прогимназиалния и гимназиалния курс са подготвени от МОН, учебниците са от български издателства и са съобразени с програмата на министерството. “По думите на Даудова важна част от образователния процес са входящите тестове, които се правят за определяне нивото на владеене на езика, както и контролните изпити през учебната година за овладяване на знанията. По традиция краят на учебната година се отбелязва тържествено, в присъствието на родители и близки на учениците, на преминалите успешно се връчват удостоверения, които важат за всички български училища. Особена чест и гордост за учениците и преподавателския колектив са знакови събития, в които участват с ученици от други сродни училища.

“Всяка година

организираме

прояви с цел

запазване и

развиване на

българския дух у

децата

Учениците ни се включиха в европейската програма“ Заедно по пътя на Кирил и Методий” в рамките на програмата “Пловдив - европейска столица на културата” заедно с децата от други български неделни училища, с които заедно рисуваха по буквите на глаголицата, кирилицата и техните числени стойности. Принос за тези успехи има преподавателският състав. В колектива ни всички учителки са професионалисти с дългогодишен опит, работили са в различни училища и в България”, посочи тя.

Според г-жа Даудова изключителен шанс за българското неделно училище е, че се помещава в сградата на Българската екзархия в района на Шишли.

“Това е уникално място в космополитния Истанбул. Всяка неделя тук се събираме всички ние, които носим в сърцата и умовете си България. Тук общуваме, споделяме ежедневието, празнуваме празниците си. Освен учебните занятия с подрастващите в екзархията се организират курсове по български език за българската диаспора в Истанбул. Курсовете се водят от наши преподаватели и се посещават с голям интерес от възрастни и по-млади хора от общността на цариградските българи.”

- Подготвяте се за тържеството, с което в неделя, 22 септември, ще откриете новата учебна година. Какво ще предстои?

“Ще продължим с обучението по български език, история и география, рисуване, музика и фолклор, като ще включим и нови извънкласни дейности. Ще подредим изложба с рисунките на децата по европейския проект. Предстои да ни гостуват ученици и учители от едно училище в България. Подготвяме и различни инициативи за отбелязване на 5-годишния юбилей на нашето училище”, казва г-жа Даудова.

По думите ѝ ръководството на българското неделно училище “Св. св. Кирил и Методий” в Истанбул, което ѝ е поверено лично, за нея има много важен смисъл и значение.

“Да си учител,

е не толкова

професия,

колкото

призвание,

учителството е за цял живот. Благодарна съм, че продължавам да съм полезна като учител на малки и големи. В неделното училище ние сме едно голямо семейство, споделяме деня си и научаваме много нови неща. Има още толкова много неща, които тепърва ще учим, ще работим усилено, за да пазим и обогатяваме българския дух и България в сърцата си в космополитния Истанбул.”

По време на празненствата по повод 24 май преди две години вицепрезидентът Илияна Йотова гостува на учениците в неделното училище в Истанбул.

“За пръв път през тази година имах щастието да представя нашето училище на 12-ата конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Присъствието на г-жа Илияна Йотова, на министър-председателя Бойко Борисов, просветния министър, на учители от български училища по цял свят беше изключително важно. Като училище и преди това поддържахме връзки със сродни училища в чужбина, но благодарение на конференцията успяхме да разширим връзките си и с други училища”, каза Невин Даудова.

- Благодаря ви, г-жо Даудова за този разговор. На добър час и успех в новата учебна година!

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него