Кой гледа "Сънчо"?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7662309 www.24chasa.bg

“Лека нощ, деца”

е по БНТ2 от

9 септември.

Фейсбук разбра за

това с една седмица

закъснение

Какво им пречеше Сънчо?

След 59 години вярна служба на деца и родители БНТ смени “длъжностната характеристика” и на Сънчо и го пенсионира в БНТ2!

Наистина ли? След случката в радиото възмутителна проява и на новото телевизионно ръководство!

И Сънчо го отнесе като други готини!

Не знам защо вече десетилетия се опитваме да рушим, без да създаваме, и защо заменяме приказките с пошлост? Вие искате ли децата ви да приличат на “звездите” от тъпите тв формати, превзели екрана?!?

Ако трябва да бъдем честни, БНТ2 го гледам по-често, и то заради два сериала, българските филми и по-интересните предавания.

Това са само част от стотиците коментари във фейсбук, появили се седмица след като една от емблемите на обществената телевизия - детската рубрика “Лека нощ, деца”, премина в нов тв канал - от БНТ1 бе преместена в по-малко гледания БНТ2, като запази часа си.

Промяната е от 9 септември - деня, в който стартира новата програмна схема на БНТ. За нея, както и за преместването на “Сънчо” “24 часа” съобщи първи още на 6 септември, но тогава, странно, не последва никаква социална реакция.

Нямаше такава и през цялата следваща седмица, въпреки че в часа на “Сънчо” БНТ1 пуска “линк” към втория си тв канал - в горния десен ъгъл на екрана се изписва съобщение, че “Лека нощ, деца” е от 19,45 ч по БНТ2.

Закъснялата реакция повдига един-единствен въпрос: кой гледа “Сънчо”? Едва ли това са порасналите вече деца, които пишат носталгични коментари във фейсбук.

Според ръководството на телевизията и най-малките зрители обаче

отдавна не са сред

редовната му

аудитория

заради нароилите се детски канали. А и БНТ отдавна не предлага собствена продукция за легендарната рубрика, вместо това купува чужди детски филмчета, за да я запълни. Традиционното обяснение е, че няма пари.

Наричат “Сънчо” по БНТ свещена крава, защото почти никой генерален директор не си позволява да го пипне. Откакто е създадено - първото издание е на 5 март 1960 г., то се излъчва всеки ден почти в един и същи час - 19,45 или 19,50 - точно преди централната емисия “По света и у нас”.

Впрочем през 2002 г. има подобна ситуация, когато ръководството на БНТ (тогава генерален директор е Кирил Гоцев)

решава да прати

“Сънчо”

в сателитния канал

пак заради нисък рейтинг. Надига се огромна вълна на обществено недоволство, която успява да го върне на екрана две години по-късно. Доводите и на зрители, и на известни телевизионери (дори и Леда Милева, бивш директор на Българската телевизия, застава в негова защита) са, че “Лека нощ, деца” е част от стереотипа на българския зрител. Той е свикнал в осем без десет децата му да гледат “Лека нощ, деца”, а после той да седне пред новините - започва “По света и у нас”. Двете рубрики вървят заедно, откакто съществуват. Изобщо дневният ред на живота се върти около тези две предавания.

Днес липсата на аудитория отново е една от причините “Сънчо” да бъде пратен в по-малко гледания БНТ2.

Другата причина е доста по-съществена - не му е мястото там по законите на тв програмирането. Няма как да събереш аудитория за централните новини, ако преди това си заложил детско предаване за лека нощ, което дори не се гледа много. А дали децата си лягат след него, е съвсем друг въпрос.

БНТ все още може да си го позволи, защото “По света и у нас” притежава огромна инерция от зрителите, те имат изключително високо доверие в емисията на обществената телевизия и продължават да спазват часа на излъчването ѝ. Светът обаче се променя и заедно с него и дългосрочната визия за програмата на БНТ.