Актрисата Слава Рачева, която е легендарният Педя човек: Преместването на “Сънчо” е краят на предаването!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7662310 www.24chasa.bg
Слава Рачева с куклата на Педя човек - лакът брада

“За мен преместването на “Лека нощ, деца” по БНТ2 е решаващата стъпка към края на предаването”, казва Слава Рачева, куклената актриса, която създаде легендарния образ на Педя човек - лакът брада - емблематичен за “Сънчо”. “Предаването беше едно от много малкото неща, да не кажа и единствено за тези, които са на възраст от 1 до 6-7 години. След като хората, много разсейващи се по другите телевизии, почнаха все по-малко да гледат предаването по БНТ1, е съвсем естествено, че по БНТ2 няма да се гледа въобще. След време ще установят, че трябва да го махнат. Жалко”, допълва Рачева.

До ден днешен хората я спират по улицата и чувайки гласа ѝ, си спомнят за “Лека нощ, деца”. “Оттам се сещат или за Педя човек - лакът брада, или за песничката на Сънчо, или как бате Климент е рисувал. Те ми казват: “Това е нашето детство”, разказва куклената актриса. Тя осъзнава, че с всяко поколение популярността на “Сънчо” става все по-малка. “Сред последното и предпоследното сме абсолютно неизвестни”, допълва Рачева. “Ако искаха, можеха досега да намерят 3 пъти негова версия, която да ги задоволява, да бъде модерна, гледаема и направена за нашите деца, но те междувременно закриха и цялата “Детска редакция” в БНТ”, казва тя.

Предаването не е било в ефира на БНТ1 и преди. “През 2002 г. го спряха въобще от екран и сложиха забавна програма, защото това носело пари, било времето на праймтайма”, спомня си куклената актриса. “Лека нощ, деца” се връща на екран през 2004 г., когато генерален директор на БНТ е Борислав Геронтиев. “Сега успяха тихомълком да го преместят, защото миналия път се надигнахме, дадохме пресконференция, обяснявахме и говорихме. Хората бяха много активни, защото имаха малки деца и се интересуваха от това какво ще гледат те и какво не, компютрите и всичките подобни джаджи нямаха тази сила. Затова потърсиха “Лека нощ деца”, сега вече не го търсят”, казва Рачева.

“Заигравката с телефоните, игрите и компютрите е по-голяма, по-привлекателна и по-лесна”, допълва тя. Не пренебрегва и въздействието на това върху малчуганите. “Те не контактуват. Въображението им е покрито с това, което им се показва, и няма къде да го развият. Затова са толкова откъснати от всичко, толкова апатични и безразлични към много неща”, казва куклената актриса.

“Чувствам вина към всички тези зрители, които все още пазят хубави спомени към детството си, изпълнено с предаванията на “Лека нощ, деца”, със спомени от срещите с героите му, с пеенето на песничката “Аз съм Сънчо”. А куклата Педя човек - лакът брада винаги липсва на тези малки деца, защото тя е първото нещо, с което се срещат след живите мама и тате. Превръща се в близък техен приятел, свикват с гласа ѝ и нейното говорене”, казва Рачева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито

Личният живот на аржентинската футболна легенда Диего Армандо Марадона е изпъстрен с куп скандали. Затова не е никак чудно, че името му отново е замесено в дело за бащинство. Към днешна дата Марадона има припознати двама синове и три дъщери от четири различни жени. Сред тях са бившите му съпруга и годеница - Клаудия Вилафане и Вероника Охеда