Как да се тълкуват различни казуси по Закона за собствеността

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7687347 www.24chasa.bg
Изключително ценен труд на ИК "Сиела" - настолен за всеки юрист

ИК “Сиела” пуска луксозно издание

Една от най-систематизираните поредици със съставител Стоян Ставру, представяща най-новите и провокативни решения на ВКС, се обогати с луксозното издание на “Предизвикай: Вещното право!”(ИК “Сиела”). В него се съдържат 68 постановления и тълкувателни решения на Върховния съд и на Върховния касационен съд, постановени във връзка със Закона за собствеността.

“Тълковникът” съдържа актове от период от близо 60 години, които са систематизирани съобразно главите на ЗС. Актовете са оформени и по традиционния за поредицата “Предизвикай: Съдебната практика!” начин - с ясно открояване на поставения пред съда въпрос и на дадения отговор. В това издание от поредицата е добавен и богат инструментариум за ориентиране и работа със съдебната практика.

Заповядайте на официалната премиера на изданието, която е от 18, 30 ч. на 8 октомври 2019 г. в Новата конферентна зала на СУ “Св. Климент Охридски”.

Специално участие в нея ще вземат съдия Светлана Калинова, д-р Ивайло Костов и д-р Делян Недев, а в рамките на събитието ще бъде представена и цялата поредица. Входът е свободен!

Поредицата “Предизвикай: Съдебната практика!” стартира през 2018 г. и включва два вида сборници със съдебна практика: годишни сборници (годишници) и тематични сборници (тематичници). И двата вида представят актове (решения и определения) на ВКС, постановени по реда на чл. 290 от ГПК.

Символ на поредицата е спиралата. По траекторията на спиралата правото може както да се “развива” - по смисъла на чл. 280, ал. 1, т. 3 от ГПК, така и да се “натяга и разтяга” - подобно на пружина, даваща импулс за движение.

Още предложения

Цялата история на Вселената, разказана

от Дейвид Крисчън

В “Произход на всичко” (ИК “Сиела”) известният учен Дейвид Крисчън разказва най-величествената история, която можете да си представите.

Търсенето на разкази за произхода, които да свържат отделните познания, е старо колкото и човечеството. Повечето историци изследват детайлите - точните дати, личностите, документите. Но какво трябва да се направи, за да се изследва цялата история - от Големия взрив до наши дни, че и какво ни очаква в бъдеще?

Американският историк Дейвид Крисчън се стреми да отговори точно на този въпрос, създавайки проекта “Голямата история”. Луксозното издание на “Произход на всичко” е различната история, която не признава националните граници и разкъсания начин, по който се преподава науката за миналото. Той повежда на пътешествие през всичките 13,8 милиарда години и ключовите събития в тях – и след тях, от които в крайна сметка произхожда Земята такава, каквато я познаваме.

“Произход на всичко” е един съвременен и ненадминат разказ, базиран на изследванията върху глобална общност от повече от седем милиарда души, който обединява знания от всички краища на света. Това е разказ за произхода на всички съвременни хора и се основава на обединяващата всички ни съвременна наука.

Дейвид Крисчън проследява хронологично всички “прагове” на развитие на Вселената: от Големия взрив и появяването на първите звезди, през образуването на Слънчевата система, появата на първия живот на Земята, развитието на цивилизациите, до техния предстоящ крах и изчезването на Вселената.

“Произход на всичко” е история, в която миналото, настоящето и бъдещето образуват хармоничен разказ, в който в крайна сметка виждаме своето отражение - на вид, който може и да гледа с разбиране назад, и да мечтае за това, което го очаква занапред.

“Написах тази книга с оптимистичното убеждение, че ние, съвременните хора, не сме обречени на хронично състояние на фрагментарност и безсмислие. От творческия ураган на съвремието ни се появява един нов, световен разказ за произхода, изпълнен с толкова смисъл, благоговение и загадки, колкото и всеки един традиционен разказ за произхода, но основаващ се на съвременните научни постижения на редица дисциплини”, казва авторът.

“Отдавна се възхищавам на Дейвид Крисчън. В “Произход на всичко” той елегантно поднася доказателства и прозрения от различни области на науката в един достъпен исторически разказ”, пише самият Бил Гейтс.

Страховити и забавни призрачни истории

В “Страшни приказки за мрачни вечери 2” от Алвин Шварц (ИК “Сиела”) има страховити и забавни призрачни истории. Бихте ли качили на автостоп призрак? Ще отворите ли прозореца, ако чуете почукване върху стъклото? Ще дръзнете ли да погледнете в огледалото, ако знаете, че в отражението може да видите нещо зловещо? Стилът на Шварц е все така увлекателен, а солидната доза хумор и ирония подсилва ефекта от четенето. Погледнете под леглото.

Бау!

Класация на издателството

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Диян Мачев стана неузнаваем, видяха папараците на "България Днес". Джобносантиметровият комик пусна такава брада, че дори най-големите му почитатели трудно го разпознават на улицата. Дидо стана популярен като водещ на забавната тв игра "Семейни войни" и бе обявен за българския Дани де Вито, заради приликата си с американския актьор.

Расистки скандал беляза дербито между "Манчестър Сити" и "Манчестър Юнайтед" от Висшата лига. Феновете на "гражданите" са отправяли обиди към халфа на "червените дяволи" Фред . Инцидентът стана, когато той се опитваше да изпълни ъглов удар през второто полувреме. Към него освен обиди полетяха и предмети. Един от тях го удари

 Притежава цяла серия банкноти с цар Борис III        Българин пази уникална колекция от над 1000 български монети, сред които от 1879 г. до наши дни. Сред тях е и първата монета, на която пише "България". Притежател на безценната колекция е Костадин Везьов, който от близо две десетилетия живее в САЩ. Той е и човекът, който през 2016 г.