Вместо смешно видео влогърът Любомир Жечев засне клип, заради който закриха сайтове за забранена хранителна добавка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7691121 www.24chasa.bg
Любомир Жечев е тренирал баскетбол и футбол. Неслучайно в “студиото”, където снима видеата си, има баскетболен кош. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

31-годишният бивш спортист и журналист днес се занимава с малък бизнес, видеата му са за удоволствие

Преди около месец влогърът Любомир Жечев разкри, че широко рекламираната хранителна добавка “Липовон” е забранена от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и предлагането ѝ е незаконно. В серия от клипове в ютюб Жечев показа още, че добавката не само е вредна за здравето на хората, които я приемат, а съвсем не се произвежда в Мексико, както твърди Ричард Величков, който се представяше за официалния ѝ вносител. Влогърът установи също, че съществуват няколко хранителни добавки с това име. Успя да си ги поръча всичките и да научи, че БАБХ е разпоредила изтеглянето ѝ от пазара още през 2017 г. След 5-те клипа, които Жечев направи, бяха закрити няколко фейсбук страници и сайтове, предлагащи добавката, а той подаде сигнал до прокуратурата за нерегламентираното ѝ предлагане в мрежата. Първоначалната му идея обаче съвсем не била да прави журналистическо разследване за “Липовон”.

“Всичко започна със снимка, която Ричард Величков беше качил в социалните мрежи - седнал до една кола, като текстът към снимката беше, че той е много успешен бизнесмен, хората му се присмивали, че е глупав, но той, ако бил глупав, как така карал кола за над 100 бона, а пък те работели за 500 лв... И така приканваше хората, които имат желание да се развиват, да работят за него”, разказва влогърът. След този пост се засилва любопитството му към Величков, защото не знаел почти нищо за него, освен че е участвал във “ВИП Брадър”. “Знаех, че продава някаква добавка, но нямах никаква представа какво представлява и потърсих в интернет. Попаднах на негови интервюта, отворих инстаграм профила му, откъдето видях, че буквално всеки втори-трети пост беше рекламен на тази добавка и твърдеше, че той е официалният вносител от Мексико.”

Това провокира Жечев да се усъмни, че Величков може да внася някакъв продукт от Мексико. “Нищо лично към него, но впечатленията ми от “ВИП Брадър”, както вероятно и на голяма част от хората, не бяха много положителни. И тогава си казах: “Я да видя какъв е този сайт, защото, щом е световен продукт, трябва да има някакъв сайт.” Така Жечев попада на lipovon.com - сайт, който самият Ричард Величков рекламира в инстаграм профила си. “Видях, че този сайт изглежда, меко казано, нелепо. Няма нищо, което да подсказва, че това е наистина продукт, който се произвежда в Мексико. Единствените данни на фирмата, които имаше, беше един адрес в Мексико. И другото странно нещо, което ми направи впечатление, беше, че официалните дистрибутори, така да се каже, бяха в България, Гърция и Великобритания. Защо сайт, който е от Мексико, идва в България, а не в Южна и Северна Америка, остана загадка. И оттам започнах да се съмнявам. Иначе

първоначалните ми

намерения бяха да

направя някакво

хумористично видео

по-скоро за видеата, които той беше качвал в ютюб, тъй като имаше, бих казал, забавни за мен видеа, в които той обяснява защо си няма приятелка, разказваше за някакъв милионер, ядеше зелена храна за 24 часа. Този тип съдържание е златна мина за иронизиране”, казва Жечев. След като вижда сайта на добавката обаче, решава да провери къде е хостингът му. Намира, че както българският, така и световният са създадени в България на една дата и задълбава още повече в много силната българска следа. После проверява името на Ричард Величков в Търговския регистър, защото, ако той е основният вносител на хранителната добавка за България, би имал фирма на свое име. Оказва се, че такава няма, макар че самият фитнес инструктор се рекламира като официален вносител. “И колкото повече се ровех, толкова по-съмнителни неща намирах”, разказва влогърът. Два дни след излизането на първото клипче на Любо, в което той изнася тези факти, на вратата му позвънява руса жена, която се представя за магистър фармацевт Веселка Пенева. Тя и съпругът ѝ имат регистрирана фирма “Липовон” ООД. През 2017 г. двамата са подали заявка да запазят тази марка в патентното ведомство. Тя искала да се запознае с автора на видеото и да разбере мотивите му да го направи. 

“Когато я попитах как е разбрала къде живея, отговорът беше, че съседът чул през стената, докато съм записвал видеото, че съм говорил за “Липовон” и че споменавам техните имена, и им се обадил да им каже”, обяснява Жечев. В последвал влог той се опитва да се свърже с тях на посочените телефони, но така и не успява. Любомир обаче описва всички подробности в сигнал до полицията. “Наистина в първите дни след това си задавах въпроса каква беше целта на това посещение, трябва ли да се чувствам застрашен, усещах се стресиран и затова реших за всеки случай да има черно на бяло в полицията, че такава среща е имало.” Би Ти Ви също излъчва разследване по темата, в което показва кадри от видеата на Жечев и опаковките “Липовон”, които той е закупил, докато работи по темата.

В крайна сметка след последното видео, което Жечев публикува за добавката, всички сайтове, които го предлагат, в момента не са активни.

Въпреки че

е завършил

журналистика в

Софийския

университет

“Свети Климент Охридски” и е добър в разкриването на загадки (показа го с победата си в риалити формата “Къртицата” преди години), талантливият влогър възнамерява да прави по-леки и забавни видеоклипове в бъдеще.

“Ще правя това, което ми харесва, и смятам, че това е формулата за успех в ютюб. След този случай доста хора разбраха за моя канал и може би една част от тях очакват да продължа с раследвания, но няма да правя само това.”

Жечев не е очаквал, че видеата му ще добият толкова голяма популярност. Те обаче събират над 300 хил. гледания и буквално за месец за канала му се абонират около 40 хил. души. И във влогърството, и в живота го води любопитството.

Няма график за

правене и пускане

на влогове,

не е професионален влогър и не се прехранва от това. Той е на 31 години и решава да прави ютюб канал, докато е на почивка в Тайланд. Малко преди 29-ия си рожден ден заминава сам за екзотичната страна и докато е там, решава да създаде продецунтска компания със свои приятели. Повечето от телевизионните зрители го познават като момчето от Търговище, което победи в “Къртицата”, но той има и богат опит в правенето на телевизия. Но всичко започва от любовта му към спорта. Баща му бил учител по физкултура и капитан на баскетболния отбор в града. Любомир от малък иска да последва спортния пример на баща си. Започва да тренира баскетбол, а в шести клас тръгва на тренировки и по футбол - другата му спортна любов, и така от една тренировка бързал с велосипед за друга. По-късно, като ученик в компютърната гимназия в Правец, се фокусира главно върху баскетбола и дори училищният отбор, в който той играе, става републикански шампион. След гимназията поема в коренно различна посока и кандидатства журналистика в Софийския университет, но все пак продължава с баскетбола. В студентските си години играе в мъжкия отбор на “Славия”, който обаче се разпада само две години по-късно. Така Жечев решава да обедини двете си страсти - журналистиката и баскетбола, и започва работа в спортната редакция на БНТ. После се мести в “Канал 3”, където е спортен репортер. След победата в “Къртицата” става водещ на предаването “Сблъсък” във времето, в което предаването се излъчваше по Тв7. Сега развива дребни предприемачески дейности, които да му позволяват да изкарва пари и да има време за видеата си. 

“На 7 септември стана една година, откакто си направих канала и качих първото си видео, до момента не съм изкарал и една стотинка, което не е повод за гордост, но е факт. Имам заведение за хранене, малък бизнес с вендинг машини, както и сайт за персонализирани видеа от Дядо Коледа.” Сайтът за добрия старец обаче е сезонен бизнес, обяснява той.

“Моята лична амбиция е да бъда един от най-успешните влогъри”, казва Жечев. За да го постигне, смята за важно да бъде достатъчно откровен и да не злоупотребява с аудиторията си