Децата на артистите, които не станаха артисти

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7691204 www.24chasa.bg

Всички наследници на тримата от НЛО избраха други професии

Когато през втората половина на 70-те години на миналия век учех журналистика в СУ, винаги през септември нарочно отивах при сградата на ВИТИЗ на ул. “Раковски”.

Четях списъка на приетите студенти и по техните фамилни имена се опитвах да разгадая кой е син или дъщеря на вече известен актьор или актриса. Само от любопитство го правех, нищо друго.

Тогава се говореше, че децата на артистите искат непременно да стават артисти, а на журналистите - журналисти. Лошото било, че децата на работниците не искали да стават работници. А нали работническата класа беше авангардът в строителството на социализма.

Но традицията

артистичните

фамилии да се

повтарят

през годините започва още от Николай Осипович Масалитинов, който през 1925 г. идва в София, за да учи българските артисти на театрално майсторство и остава до края на живота си през 1961 г.

Негова дъщеря е актрисата Таня Масалитинова. Синовете на големите Иван Димов и Константин Кисимов също свързват живота си с театъра и киното. Петър Димов става актьор, Васил Кисимов - актьор и режисьор.

И се продължава през годините.

И двете деца на Апостол Карамитев - Маргарита и Момчил, завършват актьорско майсторство в тогавашния ВИТИЗ.

Актриси стават дъщерите на режисьорите Стефан Караламбов - Меглена, Захари Жандов - Елена, Киран Коларов - Фани. Както и на актьорите: Стоянка Мутафова - Мария (Муки), Коста Цонев - Теодора, Григор Вачков - Мартина, Рангел Вълчанов - Ани, Тодор Колев - Албена, Иван Кондов - Ламбо и Марта, Сотир Майноловски - Славелена, Юрий Яковлев - Жана, Кирил Господинов - Весела, на семейство Любомир Димитров и Емилия Радева - Катерина...

Режисьорки са Светла Ганева - дъщеря на Бинка Желязкова и Христо Ганев, Наталия Пискова - на Ирина Акташева и Христо Писков, Милена Андонова - на Методи Андонов и актрисата Цветана Гълъбова, Милена Гетова - на режисьора Милен Гетов.

Актьори стават синовете на Иван Братанов - Владимир, Георги Калоянчев - Ивайло (Другият - Явор, е тв оператор), Антон Горчев - Иво, Ицко Финци - Самуел, Домна Ганева и Николай Бинев - Велизар, Катерина Евро - Александър Кадиев. Актьори са и двамата синове на Стоян Алексиев - Цветан и Александър.

Кинорежисьори са, но се снимат и като актьори синът на Петър Слабаков и актрисата Кина Мутафова - Андрей, и на Георги Георгиев-Гец - Иван. Режисьори са и синът на Константин Коцев - Димитър, на Георги Черкелов - Иван, на Людмил Стайков - Иво, на Анри Кулев - Андрей, на семейство Иван Джамбазов и Златина Дончева - Ивайло. Театрална режисура е завършил сегашният министър на културата Боил Банов, син на актьора Васил Банов. Анимационен режисьор е синът на Стефан Илиев (Чечо) - Александър.

Оператори са синът на сценариста Анжел Вагенщайн - Пламен, и на брат му - оператора Емил Вагенщайн - Гриша, на оператора Венец Димитров - Мартин. И двамата синове на режисьора документалист Христо Ковачев - Олег и Владислав, също са оператори.

И в момента в НАТФИЗ се подготвя юнашко артистично племе с известни фамилии. Теодора Кулева, внучка на Тодор Колев и дъщеря на дъщеря му Албена. Бернарда Береану - дъщеря на Лара Златарева и внучка на Иван Златарев. Ясен Атанасов - син на Атанас Атанасов и внук на Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев. Тото Митовски, син на режисьора Димитър Митовски. Михаил Стефанов Рядков...

И т.н., и т.н., край няма!

Смъртта на сина

на големия актьор

Васил Михайлов -

Александър,

обаче ни подсети, че има и деца, които не продължават пътя на именитите си родители артисти. Михайлов-младши е дългогодишен журналист в БНР с утвърдено име като водещ на културни емисии по радио “Христо Ботев”, куклен режисьор и автор на детски пиеси.

Дългогодишен журналист, но в БНТ беше и Димитър Цонев, светла му памет. Той е син на актьора Коста Цонев и още като дете се снима във филма “Таралежите се раждат без бодли”, въпреки че баща му е против да го наследява в професията.

Митко кандидатства тайно във ВИТИЗ, но режисура. На един от изпитите пише критичен анализ на филм на Христо Христов. Мислел, че откровено трябва да каже мнението си за филма.

В комисията е и Христов, а кой обича да го критикуват? После режисьорът признава на Коста Цонев, че не е знаел, че това е синът му, иначе щял да го “пусне”. Митко Цонев завършва право.

Помните звездното трио НЛО, нали? Децата на нито един от тримата популярни комици - Велко Кънев, Павел Поппандов и Георги Мамалев, не стана актьор и не си избра професия, свързана с киното и театъра.

“Ееех, Канада” се пееше в един от хитовете на НЛО. По ирония на съдбата по-голямата дъщеря на Велко - Катерина, от дълги години живее в тази страна. Девет в Монреал, от две - в Торонто. Тя завършва японска филология в СУ “Св. Климент Охридски”, но сега работи в банка.

Другата дъщеря

на Велко - Марта,

завършва икономика

в университета “Нантер” в Париж и магистратура в Сорбоната. Женена е за французин и доскоро отглежда близнаците им Матис и Леа, но от началото на септември отново е на работа в банка “Париба”. Двамата имат и осем-годишен син Аксел.

Дъщерята на Поппандов - Лиляна, завършва икономика и маркетинг във Франкфурт. Сега дели времето си между България и Германия.

Въпреки че наследяват чувството за хумор на баща си, и двамата синове на Георги Мамалев, които сами се наричат “мамалити”, търсят реализация в други професии.

Първородният Александър като дете участва в клипове на НЛО, но изглежда, погълнатата от него “сценична прах” се оказва недостатъчна, за да го омагьоса и заведе на изпити във ВИТИЗ. Не казва дали сега не съжалява за избора си.

Александър завършва бизнесадминистрация в университета “Св. Августин” във Флорида и сега работи в голяма софтуерна фирма в САЩ. По-малкият - Мартин, е адвокат, специалист по гражданско и семейно право и също живее в Щатите.

Към тримата от НЛО можем да прибавим и нестандартния актьор Филип Трифонов, с когото във филма “Оркестър без име” направиха чуден квартет.

Дъщеря му Александра Трифонова е доктор по византийско изкуство, работи в Център “Проф. Иван Дуйчев”. Синът Мартин е скулптор, преподава рисуване в Националната гимназия да приложни изкуства “Св. Лука” и в УАСГ.

Рада, дъщеря на Мартина Вачкова и внучка на неподражаемия любимец на публиката Григор Вачков, влезе в Художествената академия в специалността “Скулптура”, после се прехвърли в “Плакат”.

В първото си интервю в живота си Рада ми каза, че никога не е имала желание за артистични изяви, защото като малка била много срамежлива. По-късно все пак се появяват тайни помисли към актьорството, обаче не ги споделя с никого.

Но пък изкуството винаги й било интересно и започва да рисува. Когато кандидатства в Художествената академия, си мисли и за специалността “Сценография” в НАТФИЗ, но все пак надделява любовта към рисуването.

Александър Колев - синът на Тодор Колев от брака му с Йорданка (втората съпруга), не става актьор като баща си и сестра си Албена, която пък е дъщеря на актрисата Адриана Палюшева и първа съпруга на Тодор Колев.

Александър е наследил музикалността на родителя си. Пред цигулката обаче е избрал ударните инструменти - свирил е с няколко “банди” в нощни заведения.

Първият син на Петър Слабаков - Красимир, е дърворезбар. Завършва Националната художествена академия през 1982 г. Участва в повече от 60 национални и регионални изложби. Представял е свои творби в съвместни художествени изложби в САЩ, където в продължение на дълги години живее и работи със съпругата си Мария, която е завършила “Дизайн”.

Там още в началото Красимир вади страхотен късмет - постъпва на работа в компания, която е наета

да прави дизайна

в дома на

Джани Версаче

След 21 години зад океана носталгията побеждава и двата се връщат. Сега живеят в къща в странджанското село Фазаново, обитавано и от актьора Юри Ангелов. Синът Красимир Слабаков - Стефан, е художник и живее в САЩ.

Георги Георгиев - Гец, също има двама сина - Иван и Данаил, но от една майка - Цена. В семейството се пази снимка, на която Иван е със счупена глава, а по-малкият с 4 години Данаил - със счупена ръка. Двамата били много луди и заради това чести гости на “Пирогов”. Веднъж докторът попитал: “Само тия двамата ли ще ми водите, няма ли и други?”.

Още от малки баща им ги взима със себе си на снимачната площадка. Повлиян от магията там е само Иван. Той става сценарист, режисьор, продуцент и преподавател, снима се и като актьор. Умира на 4 август 2015 г. от тежък стомашен кръвоизлив.

За разлика от Иван, Данаил не проявявал почти никакъв интерес към киното и снимането на филми. Завършва контрабас в Консерваторията в София, след което специализира в Австрия. Печели стипендия за Бъркли колидж в Бостън и там учи поп, рок, джаз, както и филмова музика. Сега живее и работи в голяма звукозаписна компания в САЩ.

Любо Чаталов има дъщеря от брака си с българката Анелия и двама сина от финландското си съпружеско приключение. Ваня избира професията на майка си Анелия - икономика. От много години живее в Нова Зеландия, където със съпруга си българин работят за местния клон на фирмата “Сушард”.

На другия край на света - в Африка, е Микаел Чаталов. Той е етнолог и от няколко години работи в Замбия, където е в екип, изучаващ живота на малко известно местно племе. Казал на баща си, че замбийките са много красиви.

Чаталов му припомнил, че от тази част на земята е тръгнал СПИН-ът, но Мика го успокоил, че приятелката му е англичанка.

Матиас, по-малкият син на Любо, искал да стане като Стоичков, но болки в адукторите и други травми го принуждават рано да приключи с футбола. Сега преподава физкултура в едно училище.

Не наследиха професиите на родителите си и Павел - син на Ваня Цветкова от брака и с каскадьора Павел Дойчев, дъщерите на Георги Русев, както и на Констнатни Цанев и Мария Кавърджикова, а също и дъщерята на Гинка Станчева.

Също и синовете на Мирослав Миндов и Кирил Господинов от първия му брак и на Иван Иванов пак от първия ме брак...

И още, и още...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С чисто ново тузарско возило се изфука екснационалът Даниел Боримиров, видя "България Днес". И старата кола на футболиста беше красавица, но новата придобивка определено впечатлява. Пожелаваме безаварийно шофиране на

Трябва да има промени, но тези неща не зависят само от него, казва баща му Альоша УЕФА подготвя Стилиян Петров за шеф на Българския футболен съюз! От сутрин до вечер бившият капитан на националния отбор посещава лекции в централата на футболната институция. Временно той се е преместил да учи и живее в Швейцария, научи "България Днес"

Над 700 шапки от цял свят пази доц. д-р Георгиев С дъх на няколко световни войни, борбата и куража на доблестни войници, военни и пожарникари от цял свят напомня експозицията на фуражки на доц. д-р Людмил Георгиев. От реликвите на времето лъха заряд и вдъхновение на отминали бурни времена и подвизите на смели мъже от цял свят