Виктория и нейната арфа - 50 килограма в крехки детски ръце

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7691205 www.24chasa.bg
Виктория Маркова СНИМКА: Румяна Тонeва

В разгара на лятото, докато повечето ученици бяха на море, двама млади българи спечелиха награди в международни музикални състезания.

20-годишният пианист Емануил Иванов заслужи приз в един от най-трудните конкурси в света - “Феручо Бузони” в Италия.

Седмица след това събитие, почти в края на август, 15-годишната Виктория Маркова от музикалното училище в София се завърна също от Италия, спечелила

втора награда в

престижния

международен

конкурс за

изпълнители

на арфа в

град Салуцо

След още няколко седмици Виктория бе избрана измежду 500 арфисти от цял свят да представлява младата генерация от България на Световния арфов конгрес в Кардиф, Уелс, през 2020 г.

Толкова интензивна творческа дейност на такава крехка възраст не е изключение. Музикантите по принцип започват заниманията си от ранно детство.

Но арфата все пак е особен инструмент. Може да е много красива и да произвежда неземни звуци, но е доста тежка. Музикалното училище притежава една малка арфа без педали за деца, която е значително по-лека. Инструментът, на който Виктория вече свири, тежи обаче около 45-50 килограма. А по време на изпълнение тя го навежда към себе си.

“Не е невъзможно за дете на 15-годишна възраст, но все пак овладяването на този музикален инструмент е дълъг и постепенен процес”, казва учителката на Виктория в музикалното училище Кохар Андоян.

Естествено, в музикалното училище нямат цял клас само за арфа. Малкият инструмент без педали отскоро позволява заниманията с арфа да почнат още от 7-годишна възраст, затова приемат в първи клас по двама ученици. Те продължават, но в пети клас има допълнителен изпит и често идват нови деца. Колко ученика ще се обучават, зависи от годината, например в класа на Виктория с арфа са четири деца.

Арфата е красив, но много деликатен музикален инструмент с фина механика, поради което изисква и много специални грижи. Тя е скъпо удоволствие, защото поддръжката ѝ не е никак евтина. Например трябват непрекъснато струни, буквално се сменят на всеки 6 месеца. Най-добре е да се свири с кожени струни, но в музикалното училище използват найлонови, които са по-здрави, в противен случай ще разходите ще нараснат много. Повечето ученици нямат арфи по домовете си и се упражняват на училищните по специален график.

Най-големият разход за една арфа обаче е самото ѝ закупуване. Това е може би най-скъпият инструмент в симфоничния оркестър, освен ако, разбира се, някой цигулар не свири на истински Страдивариус. Класическата арфа с педали в зависимост от марката

може да струва

между 18 и 20

хиляди евро,

и то за среден клас инструмент. Иначе има и арфи, чиято цена може да доближи и дори да прехвърли 50 хиляди евро.

През септември музикалното училище стартира кампания за набиране на средства за закупуване на нова арфа. Тя се организира с подкрепата на неправителствената организация Сдружение “Ранно пиле” и целта ѝ е да се наберат чрез диемеси и доброволен труд даренията. Кампанията ще трае една година.

Като музикален инструмент арфата съществува от дълбока древност, макар и не в сегашния си вид. Орфей например винаги се изобразява с лира, което е вид арфа.

Сегашният си вид арфата дължи на Мария Антоанета, за която са създадени и много произведения. Макар и подходяща за солови изпълнения, арфата е задължителна за симфоничния оркестър, а в много опери и балети е направо незаменима и често композиторите включват в партитурите по две арфи.

Виктория е облагодетелствана в случая, защото има вкъщи арфа и може да се упражнява. Тя е започнала да свири от малка. Първоначално учи пиано, но на 10-годишна възраст е спряла усилените занимания с него и се е захванала с арфата.

Свири

между 2 и 3

часа дневно,

а при подготовка за състезание или изпит и много повече. С напредването на обучението ѝ материалите, по които се готви, стават все по-сложни и трудни и арфата изисква все повече време.

Италианският конкурс, в който участва Виктория, се организира от италианската асоциация на арфистите. Виктория се е състезавала в категорията за деца до 15-годишна възраст.

Връзката с конкурса е направена неслучайно. “Днес благодарение на интернет имаме много информация за всякакви конкурси. В случая председателката на италианската асоциация на арфистите Емануела Еспозити идва няколко пъти в България, за да провежда майсторски класове, и от нея разбрахме за конкурса”, разказва Андоян.

Виктория се е явявала досега на конкурси в България, Сърбия и Словения. Италианският обаче е бил на много високо ниво, ако се съди по конкуренцията. В това издание са се включили музиканти от 24 страни. Имало задължителна пиеса – произведение по избор от сборник с 6 пиеси на италиански композитори и 8 минути свободна програма. В нея Виктория си избрала соната от Доменико Скарлати.

На другите конкурси, на които е била, след края окачали някъде писмено резултатите. Тук обаче ги събрали в залата и почнали да четат победителите. Виктория била

изключително

изненадана от

своето класиране,

като имала предвид, че в конкурса било пълно с представители на Китай и Южна Корея, които настъпват навсякъде по световните сцени. Те показали много добри технически възможности, което не е чудно - нямат равни в нещата, които изискват трудолюбие и упорство. Но в случая били и много музикални.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да

Моделката Зоуи Кристофали определено има слабост към футболистите. Преди около десет дни тя бе спипана на романтичен обяд със звездата на "Милан" Тео Ернандес. Но явно всичко между тях е било само флирт. Няма как иначе да си обясним факта, че в момента татуираната моделка почива с друг футболист. Тя се радва на компанията на Ибрахима Мбайе от