На сцената "Зад канала" излизат тайните на семейната спалня

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7704915 www.24chasa.bg
Сцени от спектакъла

Режисьорът Крис Шарков си е свършил добре работата, като е раздвижил пространството на спектакъла си „Сцени от един семеен живот“ в МГТ „Зад канала“. Защото авторът на текста, шведът Бергман е велик, както знаем, но не е предвидил, че някои контакти между мъжа и жената ще останат и днес същите както по негово време, втората половина на ХХ век.

Оказва се, че космическите одисеи, битките с природата, социалните проекти , културните постижения не могат да променят женската и мъжката природа дотолкова, че да следим с луд интерес какво става на сцената на МГТ.

На сцената

Сигурно на времето филмът на Бергман „Сцени от един семеен живот“ е предизвиквал огромно любопитство, позволявайки на зрителите да надзъртат в спалнята на семейни двойки. Така заклеймяваното воайорство става официално признато.

Качествени актьори в спектакъла на Шарков се натоварват с ролята на изтощени от разминаването на желанията или пробити от изневери семейства, за да демонстрират получената депресия. Весела Бабинова (Мариане) и Христо Пъдев (Юхан) са наглед стабилна двойка, съюзена по любов и с дете, но в един момент той признава, че има млада любовница и иска да продължи при нея. Какво може да направи изоставената съпруга?

Весела отиграва цивилизованите реакции в общество, където не се вадят пистолети и ножове. Спомени, рационални варианти, призовавания, предложения се сблъскват с радикалното отдръпване на мъжа. Историята продължава с живота на всеки от двамата, където зрителите могат да си теглят поуки за себе си. Но режисьорът разбира, че – колкото и да е любопитно – обсъждането на интимните случвания досадява в един момент и вкарва хитър ход. Основната двойка се дублира от други актьори (Анастасия Лютова и Пенко Господинов), които поемат като щафета репликите и реакците на колегите си. Това разнообразява визията и внася елемент на загадъчност.

Сценографът Никола Тороманов заякчава това развитие, като предлага амфитеатрално разположени пейки, където новите изпълнители овладяват пространството, докато първите присъстват без да се намесват. Добро участие имат Каталин Старейшинска като приятелка на Мариане и Стоян Младенов като неин партньор.