Тува първа обявява война на Хитлер, 11 часа преди Англия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7705078 www.24chasa.bg
Обелиск отбелязва географския център на Азия. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Дивна природа и шамани в любимата на Путин република

Тува? Къде по дяволите е това? Така биха попитали мнозина, включително и руснаци, за които тази република – част от Руската федерация, е тера инкогнита. Но откакто Владимир Путин започна редовно да бяга в Тува през отпуската си и за рождените си дни, този удивителен край в Южен Сибир на границата с Монголия все повече нашумява.

Там, в

географския

център на Азия,

определен преди век и половина от английски пътешественик и отбелязан с каменен обелиск, времето е спряло. Природата е сурова, дива, вълшебна – едно от малкото кътчета в света, недокоснато от цивилизацията. Безкрайните планински степи, върховете, покрити с вечен сняг, вековните гори, кристалногладките езера, тайгата и цъфтящите долини, пресечени от могъщия Енисей, напомнят за сътворението на света и засенчват пейзажите от “Властелинът на пръстените”.

Тува е по-голяма от България - 168 604 кв. км, а населението е малко над 300 000. Можеш да изминеш стотици километри, без да срещнеш жива душа. В този запокитен накрай света район на почти 5000 км от Москва няма жп линии и е единственият руски регион, до който няма самолет от Москва. За да стигнеш до столицата Кизил, летиш до сибирския град Абакан, а после се друсаш 8 часа с автобус. Изпитанието си заслужава – попадаш не само сред неземна природа, но и сред невероятна смеска от етноси, религии и култури. 

Туванците са номади, с монголоидни черти, говорят тюркския език на предците си. Много от тях още живеят в юрти и се препитават първобитно – с лов, риболов, скотовъдство, отглеждат елени. Удивително е, че хората от този народ са

генетично

близки до

американските

индианци

и в шаманските одежди още личат техни символи – пера и мъниста. Учените предполагат, че неговите предтечи са участвали в колонизирането на Америка.

Заради древните корени и преминаването от империя в империя тук съжителстват разни религии – езически шаманизъм, тибетски будизъм, православно староверство, пренесено от руски бежанци. Старообредците до днес живеят изолирано и компактно в труднодостъпни места по горното течение на Енисей. 

Будизмът се появява в Тува през XIII в., когато

големият син на

Чингиз хан - Джучи,

я превзема

и присъединява към Монголската империя. Но разцветът ѝ е през XVIII век, когато заедно с китайските завоеватели тук се настаняват ламите. Традиционната туванска религия – шаманството, е силно повлияна от будизма, а днес местните хора се кланят и на двата култа. С едни проблеми те ходят при шаманите, с други – при ламите, пише изданието “Русская семерка”. Жреците магьосници церят болести, навестяват ги пациенти от Русия и чужбина.

Шаманът е

посредник между

човеците и света

на духовете

Той изпада в транс (често с помощта на психотропни гъби и билки), скита в света на сенките и разказва какво е видял. Със специален ритуал и биене на дайре той връща душата на болния на мястото ѝ и гони болестта от юртата. 

С шаманизма се свързва и уникалното туванско гърлено пеене, при което човек издава 2-3 звука едновременно в многогласно соло. В края на XIX в. първи запис на такова изпълнение прави фурор в Европа.

Танцът съпровожда всички важни събития на туванците – сватба, раждане, болест, смърт, погребение. Хората там са гостоприемни, ще ви поканят на празниците си, ще ви гостят със зелен чай, подправен с мляко и мазнина, който утолява жаждата в жега и пази от простуда. Ще ви покажат знаменитите си изящни статуетки от агалматолит. Стар и вече изчезнал обичай навремето повелявал

веднъж в

годината

младите да

се отдават на

безразборен секс

без брак, а децата, родени от него, да се отглеждат от семейството на момичето. 

Казват, че природата в Тува има целебна сила с горещите и студените си минерални извори и водата в солените степни езера. Зимата там е студена – до минус 30 градуса, а в планините до -35. През юли става 15-20 градуса. Хората се радват на средно 300 слънчеви дни годишно.

За туристите са изградени луксозни дървени юрти с ток, душове, отопление и ресторанти, за да се потопиш в местната атмосфера. 

Ако ви се случи да кръстосате тази защитена от планини древна земя, ще се натъкнете на езически идоли от над 2000 години, скитски гробници и китайски дворци. За съжаление, много от тях са разграбени. Ако не броим честите земетресения, престъпността е главната заплаха в тази република,

първа по брой

убийства на

глава в Руската

федерация

Тува става част от СССР през 1944 г., но дотогава няколко пъти моли първо руския цар, а после съветските управници да я вземат в държавата си и дори обявява война на нацистка Германия през Втората световна. Връзките ѝ с руснаците са стари – от края на XIX век стотици руски търговци се заселват там и въртят алъш-вериш с местните, които предлагат добитък и кожи, а земята крие златни залежи. В началото на XX век районът вече има 9000 руски заселници. 

През 1911 г. Тува се отцепва от Китай и по-късно става независима азиатска държава, но към Москва летят прошения да я вземе в своите граници. През април 1914 г. Николай II я поставя под протектората на империята си в състава на Енисейската губерния. Китай протестира, но се вихри Първата световна война и проблемът заглъхва.

Гражданската война в Русия се проектира и върху тази територия – до 1921 г. там воюват червеноармейци, колчаковци, монголи, китайци, партизани, избухват въстания. След победата си

болшевиките

решават да

оставят Тува

като независима

държава,

за да не дразнят Пекин. Но в новата Народна република Танну-Тува започва повсеместна съветизация, погват шаманите и будистите, вихрят се сталински репресии. Управниците ѝ пак повдигат въпроса за присъединяване към СССР и отново не ги огрява. Видни болшевики дори предлагат да включат Тува към Монголия като част от износа на световна революция. 

През 1941 г. при нападението над Съветска Русия лоялната Тува е първата държава, обявила война на фашистка Германия, изпреварвайки Англия с 11 часа. Легендата гласи, че научавайки за това, Хитлер се втурнал да търси републиката на картата, но не успял да я открие.

    

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански