Тува първа обявява война на Хитлер, 11 часа преди Англия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7705078 www.24chasa.bg
Обелиск отбелязва географския център на Азия. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Дивна природа и шамани в любимата на Путин република

Тува? Къде по дяволите е това? Така биха попитали мнозина, включително и руснаци, за които тази република – част от Руската федерация, е тера инкогнита. Но откакто Владимир Путин започна редовно да бяга в Тува през отпуската си и за рождените си дни, този удивителен край в Южен Сибир на границата с Монголия все повече нашумява.

Там, в

географския

център на Азия,

определен преди век и половина от английски пътешественик и отбелязан с каменен обелиск, времето е спряло. Природата е сурова, дива, вълшебна – едно от малкото кътчета в света, недокоснато от цивилизацията. Безкрайните планински степи, върховете, покрити с вечен сняг, вековните гори, кристалногладките езера, тайгата и цъфтящите долини, пресечени от могъщия Енисей, напомнят за сътворението на света и засенчват пейзажите от “Властелинът на пръстените”.

Тува е по-голяма от България - 168 604 кв. км, а населението е малко над 300 000. Можеш да изминеш стотици километри, без да срещнеш жива душа. В този запокитен накрай света район на почти 5000 км от Москва няма жп линии и е единственият руски регион, до който няма самолет от Москва. За да стигнеш до столицата Кизил, летиш до сибирския град Абакан, а после се друсаш 8 часа с автобус. Изпитанието си заслужава – попадаш не само сред неземна природа, но и сред невероятна смеска от етноси, религии и култури. 

Туванците са номади, с монголоидни черти, говорят тюркския език на предците си. Много от тях още живеят в юрти и се препитават първобитно – с лов, риболов, скотовъдство, отглеждат елени. Удивително е, че хората от този народ са

генетично

близки до

американските

индианци

и в шаманските одежди още личат техни символи – пера и мъниста. Учените предполагат, че неговите предтечи са участвали в колонизирането на Америка.

Заради древните корени и преминаването от империя в империя тук съжителстват разни религии – езически шаманизъм, тибетски будизъм, православно староверство, пренесено от руски бежанци. Старообредците до днес живеят изолирано и компактно в труднодостъпни места по горното течение на Енисей. 

Будизмът се появява в Тува през XIII в., когато

големият син на

Чингиз хан - Джучи,

я превзема

и присъединява към Монголската империя. Но разцветът ѝ е през XVIII век, когато заедно с китайските завоеватели тук се настаняват ламите. Традиционната туванска религия – шаманството, е силно повлияна от будизма, а днес местните хора се кланят и на двата култа. С едни проблеми те ходят при шаманите, с други – при ламите, пише изданието “Русская семерка”. Жреците магьосници церят болести, навестяват ги пациенти от Русия и чужбина.

Шаманът е

посредник между

човеците и света

на духовете

Той изпада в транс (често с помощта на психотропни гъби и билки), скита в света на сенките и разказва какво е видял. Със специален ритуал и биене на дайре той връща душата на болния на мястото ѝ и гони болестта от юртата. 

С шаманизма се свързва и уникалното туванско гърлено пеене, при което човек издава 2-3 звука едновременно в многогласно соло. В края на XIX в. първи запис на такова изпълнение прави фурор в Европа.

Танцът съпровожда всички важни събития на туванците – сватба, раждане, болест, смърт, погребение. Хората там са гостоприемни, ще ви поканят на празниците си, ще ви гостят със зелен чай, подправен с мляко и мазнина, който утолява жаждата в жега и пази от простуда. Ще ви покажат знаменитите си изящни статуетки от агалматолит. Стар и вече изчезнал обичай навремето повелявал

веднъж в

годината

младите да

се отдават на

безразборен секс

без брак, а децата, родени от него, да се отглеждат от семейството на момичето. 

Казват, че природата в Тува има целебна сила с горещите и студените си минерални извори и водата в солените степни езера. Зимата там е студена – до минус 30 градуса, а в планините до -35. През юли става 15-20 градуса. Хората се радват на средно 300 слънчеви дни годишно.

За туристите са изградени луксозни дървени юрти с ток, душове, отопление и ресторанти, за да се потопиш в местната атмосфера. 

Ако ви се случи да кръстосате тази защитена от планини древна земя, ще се натъкнете на езически идоли от над 2000 години, скитски гробници и китайски дворци. За съжаление, много от тях са разграбени. Ако не броим честите земетресения, престъпността е главната заплаха в тази република,

първа по брой

убийства на

глава в Руската

федерация

Тува става част от СССР през 1944 г., но дотогава няколко пъти моли първо руския цар, а после съветските управници да я вземат в държавата си и дори обявява война на нацистка Германия през Втората световна. Връзките ѝ с руснаците са стари – от края на XIX век стотици руски търговци се заселват там и въртят алъш-вериш с местните, които предлагат добитък и кожи, а земята крие златни залежи. В началото на XX век районът вече има 9000 руски заселници. 

През 1911 г. Тува се отцепва от Китай и по-късно става независима азиатска държава, но към Москва летят прошения да я вземе в своите граници. През април 1914 г. Николай II я поставя под протектората на империята си в състава на Енисейската губерния. Китай протестира, но се вихри Първата световна война и проблемът заглъхва.

Гражданската война в Русия се проектира и върху тази територия – до 1921 г. там воюват червеноармейци, колчаковци, монголи, китайци, партизани, избухват въстания. След победата си

болшевиките

решават да

оставят Тува

като независима

държава,

за да не дразнят Пекин. Но в новата Народна република Танну-Тува започва повсеместна съветизация, погват шаманите и будистите, вихрят се сталински репресии. Управниците ѝ пак повдигат въпроса за присъединяване към СССР и отново не ги огрява. Видни болшевики дори предлагат да включат Тува към Монголия като част от износа на световна революция. 

През 1941 г. при нападението над Съветска Русия лоялната Тува е първата държава, обявила война на фашистка Германия, изпреварвайки Англия с 11 часа. Легендата гласи, че научавайки за това, Хитлер се втурнал да търси републиката на картата, но не успял да я открие.

    

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо