В Загреб е поставен нов тип светофар за тези, които си гледат в телефоните

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7705614 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

В рамките на кампанията Ден без мобилни телефони в транспорта в Загреб бе поставен нов тип светофар, който хвърля светлина точно пред пешеходната пътека, за да могат пешеходците и велосипедистите, които стоят на кръстовището, но са се втренчили в мобилните си телефони, да видят червената светлина, предаде агенция Хина, цитирана от БТА.

Подобен тип светофар се поставя за пръв път в Хърватия. Целта на този пилотен проект е да предупреждава пешеходците и велосипедистите за опасността, на която се излагат.

Според някои проучвания 50 процента от пешеходците и 33 процента от велосипедистите използват мобилен телефон, докато пресичат улиците, а 20 процента от тях дори не забелязват, че светофарът свети червено, защото погледите и мислите им са насочени към телефона.

Новият вид светофар има предимно предупредителна функция. Когато светне червената светлина, светофарът я проектира на пешеходната пътека.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември