Правилото на семейство Фандъкови: никога да не заспиват скарани

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7717009 www.24chasa.bg
Йорданка и Юри Фандъкови СНИМКА: Гео Калев

Още в 10-и клас, когато една ученическа компания всеки ден се събира на своята пейка в Борисовата градина, Юри знае, че Данчето от съседния клас е неговото момиче. Педиатърът днес едва ли е подозирал, че тази връзка ще продължи повече от 41 г.

Той е лекар, педиатър. Трудно му е да посочи точния брой на малките пациенти, за които се грижи. Иначе те са от новородени до 18-годишни. С усмивка казва, че има и по-големи, защото, макар пораснали, някои не желаят да се разделят с него и продължават да го търсят за съвет.

За последните 10 г., откакто съпругата му Йорданка Фандъкова е кмет на София, публичните му изяви се броят на пръстите на едната ръка. За д-р Юри Фандъков е много по-важно, че вече 41 г. той е най-близкият човек на Йорданка.

Избрал медицината

по логистични

причини

В ужасен зимен ден трябвало да прекоси огромна ливада, за да стигне до ВМЕИ. Преживяването било много неприятно. Тогава си задал въпроса - тук ли трябва да следвам? “Всички институти тогава бяха в “Дървеница” с изключение на ВИТИЗ и Медицинската академия. За ВИТИЗ нямам талант и затова остана Медицинската академия”, казва с усмивка д-р Фандъков.

Искал да специализира очни болести. “Но като завърших медицина, имаше система на разпределение - заминавахме някъде в провинцията - където ни пратят за 3 г. Хубавите места обаче никога не ги даваха на софиянци, защото логиката беше, че ще постоят 3 г. и ще си тръгнат. Опитвах се да ги убедя, че няма да си тръгна, защото бях разпределен в Самоков, където живееха родителите на съпругата ми, имат къща и т.н. Но не успях, а следващото ми желание беше педиатрия и така си избрах специалност”, разказва д-р Фандъков.

В този период - докато той е в Самоков при тъщата, а съпругата му в София - при свекървата, опитал най-много баници и живеел повече от комфортно при родителите на съпругата му.

Родът му има корени в Сливен и фамилията Фандъкови, която не е често срещана, идва оттам. Преди години проверявал в стар телефонен указател на София и установил, че в столицата имало само 8 души с тази фамилия.

Двамата с Фандъкова се запознават в Руската гимназия. Тя идва на 13 г., за да учи в столицата.

С Юри са в

съседни класове -

той е с втори език

немски, а тя - с

английски

Попадат в обща компания, която всеки ден задължително след училище се събирала. Имали си тяхна пейка - до зимната пързалка в Борисовата градина, на която се чакали. И днес това е най-близкият кръг на семейство Фандъкови. Съучениците днес ходят заедно на море или празнуват Нова година, но вече с внуците.

Освен това две най-добри приятелки в тази компания по-късно се омъжват за двама най-добри приятели в същата компания. Едната двойка са Юри и Йорданка Фандъкови. Сега двамата се шегуват, че историята звучи като от сценарий за сериал, но е съвсем истинска, режисирана от живота.

Д-р Фандъков няма точен спомен за първия път, когато е видял бъдещата си съпруга. Но помни точно кога си е казал, че тя е неговото момиче - било есента на 10-и клас.

Фандъкова е регистрирала, че симпатията им един към друг се е породила едновременно. И така 41 години.

“Не знам да има рецепта за щастлив брак. Нормално поведение, склонност към компромис и едно неписано правило, което имаме до ден днешен - да не заспиваме скарани, може би помагат”, казва Юри. Друго неписано правило на семейството е до 21 ч, ако някой не се е прибрал, да звънне на другия.

“И да не се караме за дребни битови неща като например къде си е оставил чорапите”, добавя с усмивка Фандъкова.

“Да, пести си нервите също е полезно правило”, смята д-р Фандъков.

Иначе

той за малко

да изпусне

собствената

си сватба

“Бях в казармата. Имах доста проблеми с единоначалието и чинопочитанието и често пребивавах по разни арести и други такива места. На снимките ни от сватбата имам около половин сантиметър коса. Много е смешно, като ги гледам. Сега е модерно мъжете да ходят с толкова къса коса, но тогава беше ужасно, това все пак беше времето на “Бийтълс”, спомня си докторът.

Иначе сватбата им била с всички роднини - както се правело тогава. Младоженците обаче ги оставили да празнуват и заминали за хотел “Щастливеца”, който вече не съществува, на Витоша. С подаръците от сватбата изкарали една седмица там.

“Това беше един от най-щастливите моменти в живота ми по ред причини. Една от тях беше, че никога след това не съм се чувствал толкова заможен - в който джоб бръкнех, вадех банкноти.

Келнерите в ресторанта много ни се радваха, всеки ни канеше на масата, която той обслужва. Беше в началото на ноември, още не бяха отишли скиорите и нямаше много хора”, смее се д-р Фандъков.

Семейство Фандъкови спазва традицията и до днес - на всяка кръгла годишнина се качват на Витоша, за да си припомнят медената си седмица.

На въпрос каква е Йорданка Фандъкова вкъщи съпругът ѝ отговаря: “Методична - денят ѝ обикновено е разписан до минута, независимо дали е ангажирана професионално, или по друг начин. И е прецизна”.

Признава, че ѝ дава съвети за София и я критикува, когато сметне, че има за какво.

Но тя винаги е имала подкрепата му. Първо, като кандидатствала за директор на 73-о училище, после като зам.-кмет по образование и култура и след това като кмет.

Каквото може да

се направи с едно

училище - тя го

направи, то стана

най-доброто

Помня, че като директор си провери програмата, с която кандидатства за поста, и всичко, което беше написала, че ще направи, или вече го беше направила, или беше започнато да се работи. В един момент трябваше да прави нещо друго. Шило в торба не седи. И получи предложение да направи това, което свърши за нейното училище, за всички останали училища в София”, обяснява д-р Фандъков.

Нямало голяма разлика, когато отишла в общината, защото и като директор работела по 12 часа на ден.

Как трябва да се прекарва малкото им свободно време, е една от темите, по които спорят.

“Тя си го представя като да смени служебните си натоварвания със семейни, да вземе всички внуци, да ги обгрижи максимално и най-ненадейно вече е станало неделя следобед и идва понеделник. Аз пък от дълго време ратувам поне понякога да удължаваме уикенда с още един ден - петък или понеделник. Но за последните 15 г. се съмнявам, че това се е случило дори 3 пъти”, споделя д-р Фандъков.

Сега съпругата му е обещала, че първият свободен уикенд след изборите ще прекарат, както той го планира.

Иначе дъщеря им Михаела се ражда преди 37 години - сутринта, след като Фандъкова празнува 20-ия си рожден ден.

“Той е по-голям от мен с 15 дни. Първо отпразнувахме неговия рожден ден с приятелите ни. После дойде и моят и пак ги поканихме вкъщи. Когато гостите си тръгнаха обаче, започнаха знаците, че бебето идва, и дъщеря ни се роди на следващата сутрин. Затова

тя е моят

подарък за

20-ата ми

годишнина

Не знам защо, но от малка мечтаех да стана на 20 г. Не просто да порасна, както искат повечето деца, а да стана на 20 г. Сигурно нещо Господ ми е подсказвал”, връща се към спомените Фандъкова.

А Юри е категоричен, че най-хубавите им моменти са раждането на дъщеря им, а после и появата на внуците им - Алекс и Елия.

Един от основните принципи като лекар, които спазва до ден днешен при лечението на малките си пациенти, е свързан с влизането на дъщеря им в болница. Тогава тя е на 3 г., а той е още студент. “Дъщеря ни получи фибрилен гърч и я хоспитализираха в Първа градска болница. Майка ѝ беше изгонена отвън и не бе допусната в отделението. На следващия ден се срещнах с шефа на отделението, обясних ситуацията и тя получи разрешение да стои при детето през деня”, разказва педиатърът. В онези години за разлика от днес не било разрешено майките да са с децата си в болницата. При д-р Фандъков обаче дори тогава майката постъпвала задължително с детето си в болницата, когато той бил дежурен. На следващия ден, за да продължат да са при децата си, майките трябвало да разговарят с шефа на клиниката, а д-р Фандъков им казвал предварително какво да обяснят, така че да останат в болницата.

“Имали сме и хубави, и трудни моменти. Ако някой ви каже, че 40 г. се живее само в цветя и рози и без проблеми, няма да е откровен. Но преобладават хубавите ни моменти”, казва д-р Фандъков.

Категоричен е кой е бил най-трудният момент в съвместния им живот - когато Фандъкова получава тежката диагноза рак. Всъщност той е човекът, който я накарал да отиде на преглед. По време на цялото лечение Фандъкова отсъства от общината само десетина дни. Докато тя преминава през тази тежка битка, той е неотлъчно до нея.

“Лечението ѝ протичаше по следния начин - в петък следобед се прави химиотерапия. В събота и неделя тя се съживяваше вкъщи и в понеделник отиваше на работа. За нея щеше да е далеч по-вредно да стои вкъщи, отколкото да ходи на работа”, убеден е съпругът на столичния кмет.

Той идваше с мен

всеки път. Стоеше

до мен, докато

вървяха вливанията,

и си говорехме,

разказва Фандъкова.

Всъщност допреди 7 г., когато се местят в жилище върху наследствен терен, живеят с майката на Юри. Животът под един покрив със свекървата не е бил проблем за Фандъкова. Единственият проблем бил, че било тясно.

“Да, беше тясно, когато трябваше да се роди още едно дете. Това беше проблемът. Ако мога да се върна и да си преиграя живота, това е едно от нещата, които няма да допусна - да имаме само едно дете. Друго не бих променил”, категоричен е д-р Юри Фандъков.

ЛЕКСИКОН

Йорданка Фандъкова за Юри:

1. Какво е любимото ядене на вашата половинка?

- Пържоли.

2. Кой е любимият му цвят?

- Син.

3. Какъв е размерът на дрехите му?

- XXL.

4. Любимата му напитка?

- Джин с тоник.

5. Какво чете в момента?

- “Когато капят кестените”.

6. Какъв е последният подарък, който сте му правили?

- Риза.

7. За какво го лъжете?

- Кога ще се прибера.

8. Колко пари държи той в портфейла си?

- Аз не знам, но той винаги знае до стотинка.

9. За какво се карате?

- За възпитанието на внуците.

10. Кой глези внуците?

- Аз.

11. Какво не би гледал по телевизията?

- Новини.

12. С кого споделя той?

- С мен и с най-близките си приятели.

13. Коя дума го описва най-добре?

- Стабилност.

Д-р Юри Фандъков за Йорданка:

1. Какво е любимото ядене на вашата половинка?

- Яйца по панагюрски.

2. Кой е любимият ѝ цвят?

- Син.

3. Какъв е размерът на дрехите ѝ?

- Не знам.

4. Любимата ѝ напитка?

- Бяло вино.

5. Какво чете в момента?

- “Български хроники”.

6. Какъв е последният подарък, който сте ѝ правили?

- Съд за варене на мляко.

7. За какво я лъжете?

- Какво сме яли с внуците.

8. Колко пари държи тя в портфейла си?

- Не знам.

9. За какво се карате?

- За липса на свободно време.

10. Кой глези внуците?

- Тя повече.

11. Какво не би гледала по телевизията?

- Риалити програми.

12. С кого споделя тя?

- С мен и с най-близките ѝ приятели.

13. Коя дума я описва най-добре?

- Методичност.

Намери своя кмет