Само на 15 минути от София може да се видят 1800 вида растения и най-едрият хищник в Европа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7730548 www.24chasa.bg

Витоша посреща по 3,5 милиона туристи годишно

Възможно ли е от град с над 1 млн. жители да се стигне за 15 минути до планина, в която живее най-големият европейски сухоземен хищник - кафявата мечка, растат над 1800 вида растения, а туристите могат да се разхождат по повече от 300 км пътеки и алеи. Отговорът е да и това е планината Витоша, чиято близост до София я прави уникална в Европа.

Витоша е короната на столицата и с право е включена в нейния герб, казва Анна Петракиева, директор на дирекция природен парк “Витоша”. Тя и екипът ѝ успяват да превърнат планината във все по-привлекателно място - Витоша е най-посещаваната защитена територия у нас с над 3,5 милиона туристи годишно.

Природният парк е част от Натура 2000 и е защитена зона по двете европейски природозащитни директиви - за птиците и за местообитанията. От Витоша води началото си и организираното туристическо движение в България. През парка преминава и част от европейски туристически маршрут Е-4, който свързва Пиренеите с Алпите, Рила и Пелопонес. Главните туристически маршрути са над 30. Природен парк “Витоша” е най-старият на Балканите, обявен на 27 октомври 1934 г. върху 6410 хектара, а днес площта му е 27 105 хектара.

На Витоша се срещат над 1800 вида растения - това е близо половината от всички в България. Сред тях има и такива, които са включени като защитени в Червената книга или в Закона за биологичното разнообразие, обясни Десислава Гюрова, експерт в ДПП “Витоша”. Петтичинковата върба например сега

се среща

единствено

на Витоша

В списъка на защитените видове са още елвезиевото кокиче, тисът, алпийският повет. Емблематичното витошко лале всъщност е роднина на лютичето, не е лале, но има красиви жълти цветове. Лесно може да се види в края на юни и началото на юли в горната част на планината. До него по същото време може да бъде забелязан и жълтият алпийски крем. Има жълта и петниста тинтява, които са и лечебни.

В торфищата се “крият” насекомоядни растения - кръглолистната росянка и балканската петлюга.

“Бих казала, че са дребни и невзрачни растения, особено росянката. Привлича жертвите си с капчици от листата, откъдето идва и името ѝ”, разказва Гюрова. Тя е оптимист за природата на Витоша - нямало намаляване на числеността на растенията.

Не само човешките действия, но и климатичните фактори и промени налагат постоянен мониторинг. Той позволява да се види кой вид има нужда от помощ - увеличаване на популацията или създаване на нови находища. Такова е например елвезиевото кокиче. Експертите от парка апелират туристите да не късат цветята, колкото и познати да им се струват, защото сред тях е възможно да има редки и защитени видове.

Голямото разнообразие на местообитания на Витоша е предпоставка за богато животинско разнообразие, разказва Никола Дойкин - експерт в ДПП “Витоша”. Според него хората не бива да се притесняват от среща с кафява мечка. Не само тя, но и другите животни избягват срещи с хора, твърди Дойкин.

В планината

може да се

срещнат почти

всички видове

животни

в България - благороден елен, сърни, диви прасета и други. Застрашен вид е европейският лалугер. В началото на XX век изчезва един от обитателите на парка - дивата коза, но сега по най - високите югозападни склонове може пак да се види. Подобна е била и съдбата на червения аполон. Това е красива пеперуда, която заради колекционери напълно изчезва от Витоша. От управата на парка обаче успяват да възстановят популацията.

Заради бързите и студени реки на Витоша няма голямо разнообразие на риби. Все пак витошките реки се обитават от редки и интересни видове като главоч, балканска пъстърва, балкански щипок и др.

Главочът се

връща в реките

на Витоша след

дългогодишни

усилия

на експертите.

Срещат се и два от отровните видове змии - пепелянка и усойница.

Повечето от споменатите видове са защитени и ловът им е напълно забранен.

На територията на парка единствено в Държавното ловно стопанство “Витошко-Студена” ловът е разрешен съгласно българското законодателство. Извън територията на ловното стопанство ловът и риболовът са абсолютно забранени и нарушителите подлежат на санкции.

От управата на парка са доволни, че успяват да осигурят по-добри условия за посетителите на планината. През последните години са изградени нови алеи, стълбове за зимна маркировка, а лятната е подновена. С помощта на доброволци и горски служители са изградени дървени мостове, скари, пейки и парапети, поставени са и информационни табели. Ремонтирани са 30 чешми, изградени са нови кътове за отдих, включително и такива за хора с увреждания. Маркирани са 12 веломаршрута и 6 за конна езда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бременната манекенка Лорин Гудман очаква дете от известен английски футболист. Тя забременяла от него след кратка тайна афера зад гърба на гаджето. 29-годишната сексбомба и пазеният в тайна играч били изненадани от новината, че ще стават родители след авантюрата си. Въпреки това двамата са решили да постъпят по най-правилния начин и да отгледат

Кучето Мон кани на пижамена работилница за мартеници в Пловдив! Малчуганите и техните родители ще могат да измайсторят благотворително сами своите мартенички и да ги закупят срещу минимално дарение от 5 лв. "За да се чувстват участниците като у дома си, ние ще бъдем по пантофи и пижами и всяко дете и родител, които участват в работилничките

Така желаното обединение на левскарите не издържа и седмица. Феновете на "сините" продължават да са разединени и пред угрозата клубът да изпадне във финансов колапс. Те не могат да се разберат дали да подкрепят собственика Васил Божков. Немалка част от привържениците искат да протестират срещу предложения от Валери Симеонов закон