Само на 15 минути от София може да се видят 1800 вида растения и най-едрият хищник в Европа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7730548 www.24chasa.bg

Витоша посреща по 3,5 милиона туристи годишно

Възможно ли е от град с над 1 млн. жители да се стигне за 15 минути до планина, в която живее най-големият европейски сухоземен хищник - кафявата мечка, растат над 1800 вида растения, а туристите могат да се разхождат по повече от 300 км пътеки и алеи. Отговорът е да и това е планината Витоша, чиято близост до София я прави уникална в Европа.

Витоша е короната на столицата и с право е включена в нейния герб, казва Анна Петракиева, директор на дирекция природен парк “Витоша”. Тя и екипът ѝ успяват да превърнат планината във все по-привлекателно място - Витоша е най-посещаваната защитена територия у нас с над 3,5 милиона туристи годишно.

Природният парк е част от Натура 2000 и е защитена зона по двете европейски природозащитни директиви - за птиците и за местообитанията. От Витоша води началото си и организираното туристическо движение в България. През парка преминава и част от европейски туристически маршрут Е-4, който свързва Пиренеите с Алпите, Рила и Пелопонес. Главните туристически маршрути са над 30. Природен парк “Витоша” е най-старият на Балканите, обявен на 27 октомври 1934 г. върху 6410 хектара, а днес площта му е 27 105 хектара.

На Витоша се срещат над 1800 вида растения - това е близо половината от всички в България. Сред тях има и такива, които са включени като защитени в Червената книга или в Закона за биологичното разнообразие, обясни Десислава Гюрова, експерт в ДПП “Витоша”. Петтичинковата върба например сега

се среща

единствено

на Витоша

В списъка на защитените видове са още елвезиевото кокиче, тисът, алпийският повет. Емблематичното витошко лале всъщност е роднина на лютичето, не е лале, но има красиви жълти цветове. Лесно може да се види в края на юни и началото на юли в горната част на планината. До него по същото време може да бъде забелязан и жълтият алпийски крем. Има жълта и петниста тинтява, които са и лечебни.

В торфищата се “крият” насекомоядни растения - кръглолистната росянка и балканската петлюга.

“Бих казала, че са дребни и невзрачни растения, особено росянката. Привлича жертвите си с капчици от листата, откъдето идва и името ѝ”, разказва Гюрова. Тя е оптимист за природата на Витоша - нямало намаляване на числеността на растенията.

Не само човешките действия, но и климатичните фактори и промени налагат постоянен мониторинг. Той позволява да се види кой вид има нужда от помощ - увеличаване на популацията или създаване на нови находища. Такова е например елвезиевото кокиче. Експертите от парка апелират туристите да не късат цветята, колкото и познати да им се струват, защото сред тях е възможно да има редки и защитени видове.

Голямото разнообразие на местообитания на Витоша е предпоставка за богато животинско разнообразие, разказва Никола Дойкин - експерт в ДПП “Витоша”. Според него хората не бива да се притесняват от среща с кафява мечка. Не само тя, но и другите животни избягват срещи с хора, твърди Дойкин.

В планината

може да се

срещнат почти

всички видове

животни

в България - благороден елен, сърни, диви прасета и други. Застрашен вид е европейският лалугер. В началото на XX век изчезва един от обитателите на парка - дивата коза, но сега по най - високите югозападни склонове може пак да се види. Подобна е била и съдбата на червения аполон. Това е красива пеперуда, която заради колекционери напълно изчезва от Витоша. От управата на парка обаче успяват да възстановят популацията.

Заради бързите и студени реки на Витоша няма голямо разнообразие на риби. Все пак витошките реки се обитават от редки и интересни видове като главоч, балканска пъстърва, балкански щипок и др.

Главочът се

връща в реките

на Витоша след

дългогодишни

усилия

на експертите.

Срещат се и два от отровните видове змии - пепелянка и усойница.

Повечето от споменатите видове са защитени и ловът им е напълно забранен.

На територията на парка единствено в Държавното ловно стопанство “Витошко-Студена” ловът е разрешен съгласно българското законодателство. Извън територията на ловното стопанство ловът и риболовът са абсолютно забранени и нарушителите подлежат на санкции.

От управата на парка са доволни, че успяват да осигурят по-добри условия за посетителите на планината. През последните години са изградени нови алеи, стълбове за зимна маркировка, а лятната е подновена. С помощта на доброволци и горски служители са изградени дървени мостове, скари, пейки и парапети, поставени са и информационни табели. Ремонтирани са 30 чешми, изградени са нови кътове за отдих, включително и такива за хора с увреждания. Маркирани са 12 веломаршрута и 6 за конна езда.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"