Нобелистката Олга Токарчук поздрави Георги Господинов за “Физика на тъгата”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7734264 www.24chasa.bg
Георги Господинов получи литературната награда “Ангелус” на пищна церемония в полския град Вроцлав. СНИМКА: САЙТ НА НАГРАДАТА

“Да се обзаложим, че един ден ти ще получиш Нобелова награда за литература!”

Тези пророчески думи казва на полската писателка Олга Токарчук българският ѝ колега Георги Господинов преди 10 години. Тогава тя представя неговия “Естествен роман”, преведен на полски.

Така и става - Токарчук е носител на “Нобел” за литература за 2018 г. За облога разказва самата тя на първата си пресконференция след обявяването на наградата и също се пробва да надникне в бъдещето: “А вие, Господинов, ще се радвате на най-голямата централноевропейска награда за литература!” . И тя познава.

Преди дни Георги Господинов получи приза “Ангелус” за “Физика на тъгата”. Наградата му беше връчена на тържествена церемония във Вроцлав, нобеловата лауреатка първа го поздрави. Тя не скри възхищението си от романа. Върху полското издание стоят тъкмо нейните думи, че тази книга вече е неотменима част от европейския литературен канон.

А Урсула Гленск - един от членовете на журито, я определи книгата като българската “Сто години самота”. Освен статуетката към наградата има и парична премия от 35 хил. евро. Историята на облога е разказана в сайта на наградите “Ангелус” и от българските издатели на Господинов.