Милко Калайджиев: Хората не са гласували за мен, защото не са искали да ме изгубят като певец

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7741928 www.24chasa.bg
Милко Калайджиев не съжалява, че не е станал кмет.

Политиката е по-мръсна от чалгата, казва неуспелият кандидат за кмет в Свиленград

- Г-н Калайджиев, как се чувствате дни след местните избори, на които бяхте кандидат за кмет на Свиленград?

- Аз не съм политик. Аз съм певец.

- Имахте кратък романс с политиката.

- Преди много време бях казал за нашия кмет, който беше четири мандата – Георги Манолов, че много неща построи за Свиленград и направи хубави подобрения в града – и по отношение на паметници на културата, и т.н. Но човекът се отказа и реши, че няма да се кандидатира вече. И аз си казах: Ей сега вече мога аз да се кандидатирам. Но вижте какво стана – някаква смазваща кампания, в която едно момче, почти непознато за свиленградчани, печели 8 хил. гласа. Вторият кандидат е с 1300 гласа – никакъв шанс не е имал. Следващите трима имаме почти равни резултати – по около 800, а останалите са с много ниска подкрепа.

- Как си обяснявате тези резултати?

- И аз не знам как да ги обясня!

- Усетихте ли през последния месец вкуса на политиката? Какъв е той?

- Някой ми каза, че чалгата била нищо в сравнение с политиката. (Смее се.)

- В какъв смисъл?

- Казват, че чалгата е най-лошото нещо, но някой днес ми каза: “Ооо, Милко, политиката е много по-мръсна от чалгата!”. Като искат да кажат, че нещо е лошо, хората често казват: “Махни го това, чалга е.”

- Кое ви спъна, че не стигнахте до балотаж?

- Не само мен. Трите партии, с които имаме горе-долу равни гласове, са хора с по два мандата като общински съветници. И винаги са вкарвали хора в общинския съвет. И изведнъж какво става – тия хора, които са били три мандата общински съветници, не можаха да вкарат по един в местната управа. Аз съм новак и аз не можах да вкарам. 

- А това, че сте попфолк изпълнител и популярна личност, дали притесни хората?

- Не! Днес четох някои публикации и едната беше формулирана горе-долу така: “Някои фактори са по-силни от любовта към Милко Калайджиев.” (Смее се.)

- Кои са тези фактори?

- Не знам. Ето, сега имам 700-800 гласа. Не знам.

- Мислите ли, че феновете не са гласували за вас от страх, че ще спрете да пеете?

- Това е интересно, да. (Бурен смях.) Това може да ми бъде мото. Един приятел от Варна ми се обади и ми каза: “Извинявай, приятел, ама добре, че не стана кмет! Щеше да лишиш толкова много хора от таланта и харизмата си!” Аз се радвам, че стана така.

За добро е, че

не станах кмет,

не съжалявам

Хората ме обичат, аз знам. Но защо не са гласували – дали защото, както казахте в началото, ДПС е зад мен, не знам. Нямам идея. Ако бях от партията на Слави, можеше да гласуват за мен, да ти кажа. Не знам за какво става въпрос.

- Смятате ли, че хората се притесняваха от това, че сте популярен човек и може да пренебрегвате кметските дела за сметка на участия и концерти?

- А Нончо (Воденичаров – б.р.) как стана кмет на Раднево? И беше много успешен! И втори мандат го избраха с пълно единство и умря в “Сървайвър”. Но той доказа, че не е така, нали?

- Вие сте пели на предизборни кампании на много политици, които са печелили нееднократно избори, нали?

- Да, на много места, където съм пял, хората са печелили и после ме канят за втори и трети мандат. Но аз нямам идея какъв е феноменът тук.

- Каква беше вашата предизборна кампания?

- Аз имах 7 концерта – 4 бяха в селата, там бях с народни формации (народни оркестри и певици и аз говорих, изпях и няколко песни). И хората толкова ми се радваха, искам да ви кажа. И ми казваха: “Милко, ще гласуваме за тебе.” В четири села, при това големи. После бях в два ромски квартала – там бях поканил цигански оркестър (много я мразя тая дума “ромски” – цигански оркестър в циганската махала). Там също беше много яко, аз не пях, само момчетата. Много народ се събра и в края на краищата видях, че в единия ромски квартал имам 50 гласа. И 270 невалидни са отчетени, значи може и да са моите. (Смее се.) Оная вечер слушах едно интервю на Нидал Алгафари, в което казва: “Как може неук циганин, който не знае да пише, и професор с един вагон научни трудове да са равни на избори? Не може така.” Бяха ми интересни тези дебати и момчето много правилно се изказа, съгласен съм с него.

- Разочарован ли сте?

- Не, не съм разочарован. Аз влязох в това, за да видя, аджеба, за какво става въпрос. Дали мога, или не мога, но не съм никак разочарован. Защото имаше хора, които казваха: “Ей сега, като стана кмет, сега ще стана кмет”, и изведнъж, като се сблъскаха с реалността, започнаха с разочарованието. Много хора ще се притеснят и ще се затворят в себе си и няма да се показват доста време. Докато на мен не ми пука, грам.

- Бихте ли се кандидатирали след 4 години пак?

- Аз го казах вече – повече не. Видях за какво става въпрос… Неблагодарна работа е. Ти се раздаваш, искаш да промениш нещо в тоя град, да е нещо по-различно. Аз казах, че моята кампания ще бъде с концерт-събрания. Така и пишеше: “Концерт-събрания на Милко Калайджиев” – на площадите бях. А в малките селца, в които има по 100-200 жители, бях в читалищата и говорех на хората.

- Какво ви се иска да се промени в Свиленград? Нещо, което вие щяхте да направите, ако бяхте станал кмет?

- Има някои неща, които трябваше да направя обезателно. Хората тук си крадат булките, по селата няма осветление, да кажем… Но това са банални неща, няма смисъл вече да ги говорим.

Аз не съм

обещавал нищо

Имаше хора, които обещаваха безплатни детски градини, безплатни ясли и т.н. Но това са излишни неща. Ти не знаеш какво е състоянието на тая община, за да обещаваш. Представяте ли си например тази община да има 15 милиона задължения. Как да обещаеш? Какво обещаваш? Затова не дадох никакви обещания и им казах на хората, както го казвам на вас: “Хора, нищо няма да ви обещавам!”. 

- Какво да очакваме оттук нататък в музиката от вас?

- Ами, какво да очаквате? Аз имам участия сега през ноември и декември. По време на кампанията отказах само едно участие, защото беше по време на предизборните ми концерти. Всичко си продължава постарому. Аз в тази кампания с никого не се скарах, никого не нагрубих, една лоша дума не съм казал. Питаха ме и по телевизиите – честни или нечестни бяха изборите в Свиленград – и аз отговорих така: Честни-нечестни, всичко вече е история. Каквото било, било! Пожелавам на новия кмет на Свиленград много успешен мандат в следващите 4 години!

- Нови песни да очакваме ли?

- Да. Сега правя една песен в момента – пратена ми е като демо. И на него ще обърна внимание.