Портрети на будители оцеляват като по чудо след пожар в къщата на проф. Галилей Симеонов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7742824 www.24chasa.bg
Проф. Галилей Симеонов, ученик на Илия Бешков е известен и с това че на стари години се прекръсти с българското име Никола Цветин.

Изключително ценни платна, портрети на Левски и Ботев оцеляват като по чудо след стар пожар в къщата на проф. Галилей Симеонов. Сред тях са и обичаните и рисувани от професора по графика в Националната художествена академия образи на Йордан Йовков и Колчо Слепеца от "Под Игото" на Иван Вазов. Един от най-сполучливите портрети на Апостола е негов и се пази в Националната художествена галерия в столицата.

"Има нещо свято в тях, някаква магия, огън не ги лови, къщата е полуизгоряла и до днес , но тези образи, осветлени от свободата и словото възкръснаха!', споделя авторът. Вадех ги с трепет и сълзи на очи из пепелта. Останаха ми малко творби, така било писано, разказва за миналото професорът, който живее в разграден двор и отглежда волни гъски , не ги коли. Известен е с привързаността си към селския бит, всеки ден отпива бистра кладенчова вода и сам заквасва и си меси хляба по стара българска традиция.

По повод 90-годишнината си чудакът от Северозапада, съученик на писателя Йордан Радичков подреди ретроспективна изложба в художествената галерия "Кирил Петров" в Монтана. Показва и други творби, сътворени през последните 45 години. Сред тях са портрети на известни български революционери, на писатели от миналото, на въстаници от Чипровския бунт през 1688 година и Септември 1923 -та. Завидно е майсторството му на тънък познавач и как улавя силата на духа с щрихите.

В експозицията могат да се видят и герои от Руско- турската война, възрожденци като Стамат Икономов и др. От останалите малко творби впечатляват "Простреляната нива" 1918 и образи на хора от родното село на художника - Гаврил Геново, на родителите му и др. Внушителни са портретите на Ильо Войвода и Ангел Кънчев и др.

Проф. Галилей Симеонов, ученик на Илия Бешков е известен и с това че на стари години се прекръсти с българското име Никола Цветин, е един от малкото живи класици в националното изкуство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят