Симфония в чест на създателя на Грийнпийс с българска премиера на 14 ноември

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7745266 www.24chasa.bg
Син Уан

На 14 ноември в зала "България" Софийската филхармония представя мащабната "Симфония глобалис" от австрийския композитор Роланд Баумгартнер под диригентството на един от най-известните гръцки диригенти Мирон Михаилидис. Солисти са китайското сопрано Син Уан и испанският тенор Алекс Виценс, подкрепени от Националния филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, съобщиха от филхармонията.

„Симфония глобалис” е създадена през 1996 г. и е посветена на Дейвид Мактагърт, един от основателите на световната екологична организация „Грийнпийс”. Приятел на композитора, той лично присъства на световната премиера пред 95 000 души публика на фестивала в Линц, който се провежда на открито в парка край брега на Дунав.

Алекс Виценс
Алекс Виценс

Изпълнителите са американското сопрано Ребека Литинг, руският тенор Александър Грифнов, Bolshoi Chor от Москва и Bolshoi Symphony Orchestra, диригент - Константин Кримец.

Мирон Михаилидис
Мирон Михаилидис

Премиерата е внушителен спектакъл, разгърнат на голяма сцена върху водата с майсторски светлинни и лазерни ефекти, дело на Ник Шолъм (работил като лайт-дизайнер със Стинг, рок групите „Ху” и „Ийгълс”). Симфонията разказва за произхода на нашата планета, разкрива красотата ѝ и се опитва да отправи посланието за по-актуалната от всякога - с бързотечното изменение на климата - грижа за околната среда, за запазването на Ноевия ковчег на нашия живот и нашето съществуване.„Няма как да продължиш напред без огънят да те опари. Не бъди глух за песента на Отвъдното” – гласи една от поетичните строфи, вградени в тази уникална композиция. Четирите елемента: земя, вода, огън и въздух са заглавията на четирите части на творбата.

Симфония в чест на създателя на Грийнпийс с българска премиера на 14 ноември

Австрийският композитор РОЛАНД БАУМГАРТНЕР (1955) има впечатляваща биография. Започва заниманията си с музика още от 5 годишна възраст. Учи композиция, пиано и тромпет във Виенската консерватория. Дипломирал се още на 18 години, на 21 вече е най- младият директор в историята на „Musukschulwerk” в Залцбург. По това време създава балета „Bergsegen”, поставен от Кралския балет в Лондон. През 1979 г. заминава на специализация при Ленард Бърнстейн, който оказва силно влияние върху младия музикант. Баумгартнер е не само активен композитор, но и диригент. Гастролирал е на пулта на известни оркестри като Чешката филхармония, Симфоничния оркестър на Северногерманското радио, Филаделфийския филхармоничен оркестър, Виенски фестивален оркестър и др. Пише музика за много филми - „Смъртоносни игри”, „Дъщерята на Йосиф“, „Тяло и душа”, „Бойци в джунглата”, „Али Баба“ и др. Роланд Баумгартнер е първият западен композитор, осъществил копродукция между бившия СССР и САЩ, и тя е на филмовата версия на балета „Али Баба“. В нея участват солисти от балетната трупа в Атланта и „Болшой балет” в Москва, а либретото е написано от дъщерята на бившия съветски външен министър Мариана Шеварднадзе. Най- голямата оркестрова творба на композитора е „Missa Pacis”, посветена на 200 - годишнината от създаването на Конституцията на САЩ. А по повод 100 - годишнината от началото на Холивуд, той специално създава „Холивудска симфония”.

Баумгартнер е автор и на много сценични произведения: оперите „Къщата на мечтите“ (посветена на ексцентричния австрийския художник и архитект Фриденсрайх Хундертвасер), „Лутер” (за водача на Реформацията Мартин Лутер), „Мария Терезия”, „Светът на Хофман”, „Oпера Мистика“ (по текстове на Конфуций, Буда, Иисус, Авраам и Мохамед, чието послание е диалогът между културите), оперетите - „Кралицата на розите”, „Истинският кавалер”, „Божественият Бакхус” и др. За българската публика Баумгартнер е познато име с постановките у нас на операта „Сиси - душата на една императрица” и камерната опера „Процесът Мерилин Монро“.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз