Симфония в чест на създателя на Грийнпийс с българска премиера на 14 ноември

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7745266 www.24chasa.bg
Син Уан

На 14 ноември в зала "България" Софийската филхармония представя мащабната "Симфония глобалис" от австрийския композитор Роланд Баумгартнер под диригентството на един от най-известните гръцки диригенти Мирон Михаилидис. Солисти са китайското сопрано Син Уан и испанският тенор Алекс Виценс, подкрепени от Националния филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, съобщиха от филхармонията.

„Симфония глобалис” е създадена през 1996 г. и е посветена на Дейвид Мактагърт, един от основателите на световната екологична организация „Грийнпийс”. Приятел на композитора, той лично присъства на световната премиера пред 95 000 души публика на фестивала в Линц, който се провежда на открито в парка край брега на Дунав.

Алекс Виценс
Алекс Виценс

Изпълнителите са американското сопрано Ребека Литинг, руският тенор Александър Грифнов, Bolshoi Chor от Москва и Bolshoi Symphony Orchestra, диригент - Константин Кримец.

Мирон Михаилидис
Мирон Михаилидис

Премиерата е внушителен спектакъл, разгърнат на голяма сцена върху водата с майсторски светлинни и лазерни ефекти, дело на Ник Шолъм (работил като лайт-дизайнер със Стинг, рок групите „Ху” и „Ийгълс”). Симфонията разказва за произхода на нашата планета, разкрива красотата ѝ и се опитва да отправи посланието за по-актуалната от всякога - с бързотечното изменение на климата - грижа за околната среда, за запазването на Ноевия ковчег на нашия живот и нашето съществуване.„Няма как да продължиш напред без огънят да те опари. Не бъди глух за песента на Отвъдното” – гласи една от поетичните строфи, вградени в тази уникална композиция. Четирите елемента: земя, вода, огън и въздух са заглавията на четирите части на творбата.

Симфония в чест на създателя на Грийнпийс с българска премиера на 14 ноември

Австрийският композитор РОЛАНД БАУМГАРТНЕР (1955) има впечатляваща биография. Започва заниманията си с музика още от 5 годишна възраст. Учи композиция, пиано и тромпет във Виенската консерватория. Дипломирал се още на 18 години, на 21 вече е най- младият директор в историята на „Musukschulwerk” в Залцбург. По това време създава балета „Bergsegen”, поставен от Кралския балет в Лондон. През 1979 г. заминава на специализация при Ленард Бърнстейн, който оказва силно влияние върху младия музикант. Баумгартнер е не само активен композитор, но и диригент. Гастролирал е на пулта на известни оркестри като Чешката филхармония, Симфоничния оркестър на Северногерманското радио, Филаделфийския филхармоничен оркестър, Виенски фестивален оркестър и др. Пише музика за много филми - „Смъртоносни игри”, „Дъщерята на Йосиф“, „Тяло и душа”, „Бойци в джунглата”, „Али Баба“ и др. Роланд Баумгартнер е първият западен композитор, осъществил копродукция между бившия СССР и САЩ, и тя е на филмовата версия на балета „Али Баба“. В нея участват солисти от балетната трупа в Атланта и „Болшой балет” в Москва, а либретото е написано от дъщерята на бившия съветски външен министър Мариана Шеварднадзе. Най- голямата оркестрова творба на композитора е „Missa Pacis”, посветена на 200 - годишнината от създаването на Конституцията на САЩ. А по повод 100 - годишнината от началото на Холивуд, той специално създава „Холивудска симфония”.

Баумгартнер е автор и на много сценични произведения: оперите „Къщата на мечтите“ (посветена на ексцентричния австрийския художник и архитект Фриденсрайх Хундертвасер), „Лутер” (за водача на Реформацията Мартин Лутер), „Мария Терезия”, „Светът на Хофман”, „Oпера Мистика“ (по текстове на Конфуций, Буда, Иисус, Авраам и Мохамед, чието послание е диалогът между културите), оперетите - „Кралицата на розите”, „Истинският кавалер”, „Божественият Бакхус” и др. За българската публика Баумгартнер е познато име с постановките у нас на операта „Сиси - душата на една императрица” и камерната опера „Процесът Мерилин Монро“.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят