Правнуците на Джагаров с имена Юли и Август по идея на дъщеря му Росица

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7746181 www.24chasa.bg
Цвета Джагарова с правнуците си Юли и Август СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Като пораснат, ще ѝ казват оми, което е бабче на немски

Прещастлива прабаба на близнаци е Цветана Изворска-Джагарова. Те са родени на 1 август и баба им Росица предлага да ги кръстят Юли и Август. Родителите Деница и Ивайло прегръщат идеята и така момчетата получават имена на месеци, които всъщност са на римски императори.

“Усмивката не слиза от лицето ми, защото Бог ме надари да стана прабаба! Трудно е за произнасяне, затова момченцата ще ме наричат “оми” ! На немски означавало “бабче”, а на баща им бабата е немкиня”, каза за “24 часа” Цвета Джагарова.

Тя е съпруга на поета и държавник Георги Джагаров. Двамата имат три деца - Мартин, Росица и Георги. Баща им е бил председател на Съюза на българските писатели и зам.-председател на Държавния съвет до 1990 г. Той ще остане в историята със стихотворението “България" (Земя като една човеша длан/ но по-голяма ти не си ми нужна...), както и с пиесата “Прокурорът”, по която е заснет игрален филм, забранен за излъчване.

Цвета Джагарова дълги години е редактор в издателство “Български писател”. Тя също пише стихове и хайку и се подписва с псевдонима Омила. Вече е съчинила стихче за близнаците:

ЮЛИ, Юли - Юлче

бюли-бюли-бюлче!

Гали, гали - галче,

бибка залъгалче!

АВИ, Ави - Авче -

мое мило чавче -

с Юли сте дваминка -

весела дружинка!

Бабата и в случая кръстница на малките юнаци - Росица Джагарова, е художничка и от години живее в Париж. Кръстила е синовете си Давид и Марк.

“Известно е, че не името прави човека, а човекът прави името”, каза още Цвета Джагарова.

В аванс ще разкажем случка, каквато в бъдеще може да се повтори с двамата наследници на Джагарови:

Актьорът Август Попов звъни по джиесема на колегата си Юлиан Вергов:

- Ало, Юли?

- Да.

- Август е.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си