Кралица Елизабет Втора: Маргарет Тачър управлява и говори прекалено дълго

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7746872 www.24chasa.bg
Кралица Елизабет Втора СНИМКА: Ройтерс

Кралица Елизабет Втора и бившият премиер на Великобритания Маргарет Тачър невинаги се виждаха на живо и двете не се разбираха, пише The Sun.

Вътрешни хора стигат и по-далеч, като предполагат дори, че кралицата е обмисляла премахването на традиционната среща всяка сряда.

Но откъси от таен дневник на Кенет Роуз, който бе в кралските кръгове по време на своята дълга кариера, разкриват какво реално е мислила Елизабет Втора за Маргарет Тачър. 

В бележка от 18 септември 1985 г. пише как кралицата казва за тогавашния премиер: "Тя се задържа прекалено дълго и говори много. Живяла е твърде много сред мъже".

На 1 юни 1997 г. Роуз пише: „До Хедингтън за чай с философа Исая Берлин. Говорим за отношенията между кралицата и министър-председателя".

"Кралицата винаги много внимава да не се разбере какво мисли за всеки, въпреки че се знаеше, че тя и Маргарет Тачър имат остри разногласия. Исая сега има важно доказателство".

"И кралицата, и Маргарет Тачър дойдоха на опера в "Ковънт Гардън", но седнаха в различни части на залата. В паузата Елизабет Втора даде да се разбере, че не иска да се засича с Тачър, която бе пратена на горния етаж за питие, както и Исая. Тогава тя казала, че би искала да се сбогува с кралицата - молба, която бе игнорирана".

В записка от началото на следващата година се твърди, че срещите на Елизабет Втора и Тони Блеър са много по-дълги, отколкото тези, които е имала с Тачър.

Досиетата от Националния архив на Ирландия показват, че Тачър е разпалила международния гняв, след отказа й да подкрепи по-строгите санкции срещу Южна Африка. Ирландски дипломат заявява по-късно, че британският премиер "знае, че е сгрешила, но не може да си признае". "Всеобщото мнение е, че кралицата е ядосана на г-жа Тачър заради нейното овладяване на санкциите".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни