Емануела Шкодрева е приятна жена в лоша компантия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7747318 www.24chasa.bg

В Народния театър си партнира с Кръстю Лафазанов, Павел Иванов и Васил Драганов

Любовен четириъгълник, чиито страни са съдбовно оплетени във великолепна "комедия с убийства" - това е сюжетът на най-новия спектакъл на Народния театър „Иван Вазов“ – "Приятна жена в лоша компания" на френския драматург Андре Русен.

Премиерата е на 7, 8 и 10 ноември от 19 ч на камерна сцена, а следващите дати са 11 и 30 ноември, 3 и 17 декември.

Билети могат да се купят на касите на театъра и онлайн на https://nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/priyatna-zhena-v-losha-kompa.

Лафазанов на сцената на Народния театър
Лафазанов на сцената на Народния театър

Звездата на Народния театър Емануела Шкодрева е

Емануела Шкодрева е звездата на спектакъла.
Емануела Шкодрева е звездата на спектакъла. СНИМКА: Снимки: Божидар Марков

шеметна в новата си роля

на шармантната Нина,

която успява да оплете с чара си цели трима мъже – Кръстю Лафазанов, Павел Иванов и Васил Драганов. Разбира се, не без изключителната режисура на Юрий Дачев, чиито подпис стои и под други хитови спектакли на Народния театър – „Две“, „Виновният“, „Даскал“, както и съвместната сценична версия на „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ с Бина Харалампиева.

“Приятна жена в лоша компания” или “Нина” – каквото е оригиналното заглавие на пиесата – е вечната история на една дръзка, чаровна, неустоима, неудържима в желанието си да живее живота си така, както иска жена.

Дори “лошата” компания, която се състои от красавеца и разбивач на женски сърца, но и самият той с разбито самочувствие Жерар, привидно безличния, но и неочаквано решителен съпруг Адолф и строгия, но чувствителен и искрен полицейски инспектор, не може да попречи на Нина да бъде уверена и сигурна в себе си. Макар и да знае, че повечето жени нямат за съпруг мъжът, който им е нужен, а също и че почти всички, които имат любовници също са нещастни, героинята на тази очарователна комедия е сигурна, че никакви житейски бъркотии не могат да й попречат да бъде щастлива.

„В геометрията не съществуват двустранни триъгълници, но в човешките отношения те са доста често срещано явление.

Изобретателна жена, ревнив съпруг,

самонадеян любовник:

всичко изглежда толкова ясно, че никак не можеш да му повярваш. И не бива. Защото зад тази яснота бушуват такива непредвидими стремежи, ходове и коалиции, че свят да ти се завие. В този световъртеж, в който ни завихря Андре Русен, може да изгубиш някъде капките си за нос, но не и усмивката си. „Приятна жена в лоша компания“ е комедия, направена по стара френска рецепта: любов, хаплив хумор, елегантна размяна на ролите. Към всичко това: симпатия към страните от двустранния триъгълник. Много автори на ситуационни комедии отвисоко се присмиват на героите си и се чудят как да ги изкарат препъващи се идиоти, които непрекъснато бъркат вратите.

Русен симпатизира на хората, които показва. Добър е към тях“, споделя режисьорът Юрий Дачев.

За автора

АНДРЕ РУСЕН (1911-1987) е човек, посветил живота и таланта си на театъра. Той е актьор, режисьор, директор на театър, но най-вече и преди всичко блестящ автор на елегантни, забавни и наистина умни комедии, които са преведени на почти всички езици по света и отдавна са се превърнали в емблема на добрата френска комедия от втората половина на ХХ век. Пиесите му носят забавни заглавия като “Ам-Стра-Грам”, “Просто едно високо момиче”, “Яйца от щраус”, ,”Любов, която никога не свършва”, “Нина”, “Съпругът, Жената и Смъртта”, “Ясновидката”, “Плесницата”, “Никога не се знае” и бележат някои от големите успехи на френския театър. Най-успешните, сред общо тридесетте му комедии, обаче са “Малката хижа”, играна 1500 пъти, “Пехотинецът” също с 1500 представления и “Когато се появи детето”,играна 1600 пъти.

За спектакъла

ПРИЯТНА ЖЕНА В ЛОША КОМПАНИЯ от Андре Русен

Превод от френски СВЕТЛАНА ПАНЧЕВА

Сценичен вариант и постановка ЮРИЙ ДАЧЕВ

Сценография и костюми РАДИНА БЛИЗНАКОВА

Музика АСЕН АВРАМОВ

Действащи лица и изпълнители

НИНА -  ЕМАНУЕЛА ШКОДРЕВА

ЖЕРАР -  ПАВЕЛ ИВАНОВ

АДОЛФ- КРЪСТЮ ЛАФАЗАНОВ

ИНСПЕКТОР - ВАСИЛ ДРАГАНОВ

Драматург на постановката Светлана Панчева

Помощник-режисьор Петя Куртева

Художник на плаката и програмата Янина Петрова

Фотограф Божидар Марков

Премиера – 7 и 8 ноември 2019 г.

Камерна сцена

1082-а премиера от 1904 г., Сезон 2019/2020 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят