Йотова откри в НАИМ-БАН изложба със съкровища от Велики Преслав (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7748294 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Прессекретариат на президентството

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Националния археологически институт с музей при БАН изложба със съкровища от Велики Преслав. Това съобщиха от прессекретариата на президентството.

"Учените на България, чрез силата на знанието и науката, преведоха страната през най-трудните моменти в дългата ни и нелека история. Те продължиха традицията на Златния век, който надхвърли границите на времето, определи за векове напред културното развитие на България и утвърди славянската цивилизация", е заявила вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на изложбата "До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав". Тя се посвещава на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките и се организира от Националния археологически институт с музей при БАН в партньорство с Археологическия музей "Велики Преслав" и Националния исторически музей.

Йотова откри в НАИМ-БАН изложба със съкровища от Велики Преслав (Снимки)

В приветствието си вицепрезидентът посочи, че Велики Преслав е спасил делото на Светите братя Кирил и Методий и начертал един от пътищата на европейската цивилизация. "Преславската книжовна школа създаде облика на велик народ, който разпръсква свобода чрез познанието, далеч зад пределите на Първата българска държава", е изтъкнала Илияна Йотова. Образци на изящност и духовност, занаяти, архитектура, изкуства, писменост - всичко това ни докосва до култура, родила се далеч преди Западноевропейския ренесанс, култура на една млада държава, току-що скъсала с езичеството, култура, която днес е безспорен извор на национално самочувствие и гордост, е отбелязала вицепрезидентът Йотова.

Йотова откри в НАИМ-БАН изложба със съкровища от Велики Преслав (Снимки)

Илияна Йотова е отправила послание - децата на България да видят изложбата, която разказва за великолепие и възход, за "да знаят и помнят, да се гордеят, че са българи".

Йотова откри в НАИМ-БАН изложба със съкровища от Велики Преслав (Снимки)

Акценти в изложбата са Преславското съкровище и откритото през 1972 г. в каменен тайник в Дворцовия комплекс на Велики Преслав съкровище от XIII в.

Йотова откри в НАИМ-БАН изложба със съкровища от Велики Преслав (Снимки)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят