Йотова откри в НАИМ-БАН изложба със съкровища от Велики Преслав (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7748294 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Прессекретариат на президентството

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Националния археологически институт с музей при БАН изложба със съкровища от Велики Преслав. Това съобщиха от прессекретариата на президентството.

"Учените на България, чрез силата на знанието и науката, преведоха страната през най-трудните моменти в дългата ни и нелека история. Те продължиха традицията на Златния век, който надхвърли границите на времето, определи за векове напред културното развитие на България и утвърди славянската цивилизация", е заявила вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на изложбата "До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав". Тя се посвещава на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките и се организира от Националния археологически институт с музей при БАН в партньорство с Археологическия музей "Велики Преслав" и Националния исторически музей.

Йотова откри в НАИМ-БАН изложба със съкровища от Велики Преслав (Снимки)

В приветствието си вицепрезидентът посочи, че Велики Преслав е спасил делото на Светите братя Кирил и Методий и начертал един от пътищата на европейската цивилизация. "Преславската книжовна школа създаде облика на велик народ, който разпръсква свобода чрез познанието, далеч зад пределите на Първата българска държава", е изтъкнала Илияна Йотова. Образци на изящност и духовност, занаяти, архитектура, изкуства, писменост - всичко това ни докосва до култура, родила се далеч преди Западноевропейския ренесанс, култура на една млада държава, току-що скъсала с езичеството, култура, която днес е безспорен извор на национално самочувствие и гордост, е отбелязала вицепрезидентът Йотова.

Йотова откри в НАИМ-БАН изложба със съкровища от Велики Преслав (Снимки)

Илияна Йотова е отправила послание - децата на България да видят изложбата, която разказва за великолепие и възход, за "да знаят и помнят, да се гордеят, че са българи".

Йотова откри в НАИМ-БАН изложба със съкровища от Велики Преслав (Снимки)

Акценти в изложбата са Преславското съкровище и откритото през 1972 г. в каменен тайник в Дворцовия комплекс на Велики Преслав съкровище от XIII в.

Йотова откри в НАИМ-БАН изложба със съкровища от Велики Преслав (Снимки)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина