40 истории за умни и смели българки

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7829644 www.24chasa.bg

40 големи наши художнички нарисуваха техните портрети

Знаете ли, че истинското име на Калина Малина е Райна? А че още през XIX век е имало българки педагози? Отговори на тези и други любопитни подробности може да откриете в “Аз съм българка”! (ИК “Сиела”).

“Аз съм българка” събира 40 истории за смели, умни и достойни българки от историята, написани от Петя Александрова. 40 знакови български художнички пък нарисуваха портрети на тези жени, превръщайки ги в достоен български аналог на превзелата целия свят “Истории за лека нощ за момичета бунтарки”. А съставител на специалното издание е талантливата художничка Капка Кънева.

Историите на Венета Ботева, Леда Милева, Яна Язова, Цветана Табакова, Ива-Ваня, Вела Живкова-Благоева, Мара Белчева и др. – познати и непознати имена от историята ни, оживяват отново чрез илюстрациите на Адриана Герасимова, Албена Лимони, Александра Димитрова, Анжела Минкова, Анна Бояджиева, Антония Ангелова, Ася Колева, Бистра Мъсева, Виктория Георгиева – Mouse, Вяра Бояджиева, Гергана Дзингарова, Дима Дамянова, Елена Панайотова, Елица Димитрова, Ема Вакарелова, Женя Адамова, Ива Гикова, Ина Христова, Калина Мухова, Калина Христова, Капка Кънева, Катина Пеева, Люба Халева, Маргарита Дончева, Мария Налбантова, Миглена Папазова, Мила Янева-Табакова, Милена Вълнарова, Михаела Караджова, Моника Попова, Невена Ангелова, Петя Димитрова, Росица Ралева, Росица Ячкова, Светлана Мирчева, Свобода Цекова, Силвия Богоева, Текла Алексиева, Теодора Дончева - Теч и Тоня Горанова.

“Все още за света, в който живеем, полът не е без значение - казва авторката Петя Александрова. - Нещата не са били така лесни, когато си жена и имаш смели идеи и мечти. А само с тях светът може да бъде променен. Моят избор на героини в тази книга робуваше на едно-единствено условие: да могат да служат за пример и вдъхновение на днешните момичета. На тези, които са неуверени, плашливи, несмели. На тези, които лесно се отказват от мечтите си, ако срещнат препятствие или неодобрение. Които се страхуват от обществено порицание, боят се да бъдат различни, любознателни, страстни, дръзки... На тези, които не смеят да бъдат щастливи или свободни посвоему.”

Уникална двойна биография на Уинстън Чърчил и Джордж Оруел

“Чърчил и Оруел. Борбата за свобода” (ИК “Сиела” е книга за силата на куража в лицето на авторитаризма. Необикновена двойна биография на две от най-влиятелните личности на XX век – Уинстън Чърчил и Джордж Оруел, излиза на български като част от поредицата “Власт и отговорност”. “Чърчил и Оруел. Борбата за свобода” от Томас Рикс преплита съдбите на държавник и писател и поставя въпроса за разликата между слово и действие.

Когато Европа се сблъсква с една от най-големите си заплахи в средата на XX век - Втората световна война, на карта застават не просто политическите очертания на света, животът на големи групи в обществото, но и самата свобода. Военните усилия на фронта успяват да спечелят победата над войските на Райхстага, опазването на морала на домашния фронт успява да спечели победата над авторитарната идеология. Далновидността, визионерството и проактивността на единици успяват да предпазят демокрацията от заплахите на авторитаризма – и от крайнодясното в лицето на Хитлер, и от лявото в лицето на Сталин. Сред тях повече от всички се открояват две имена – политикът Уинстън Чърчил и класическият автор Джордж Оруел.

Непоклатимостта и дори жестокостта на Чърчил успяват да запазят политическата свобода на Великобритания, последния бастион в Европа във върха на нацистката експанзия през 1942 г., и да доведат британската нация до победа. В същото време Оруел води не по-малка борба от залите на Би Би Си – дефиницията, която авторът дава на заплахата от авторитаризма във “Фермата на животните” и по-късно в “1984”, вдъхновява начина, по който мислим за свободата на личността и до днес. Чърчил предупреждава за заплахите от комунизма. Оруел отрано обръща внимание върху опасността от Сталин. Дали това, което двамата правят, е същностно различно? Като журналист Оруел влияе на политическия пейзаж. Не по-малко умелият с думите Чърчил отразява същата сила на духа в безсмъртните си речи.

“Чърчил и Оруел. Борбата за свобода” от Томас Рикс прави обзор на целия живот и труда на двамата визионери - от началото на века през двете световни войни чак до последствията от борбата срещу Хитлер. С уникалния си подход Рикс противопоставя и същевременно с това допълва - съдбите на политик и писател, превръщайки общата им биография в красиво свидетелство за силата на моралното убеждение и куража да останеш верен на принципите си независимо от обстоятелствата.

Книгата ще бъде представена от 18,30 ч на 12 ноември 2019 г. в American Corner, Столична библиотека (пл. “Славейков” 4). Участие в своебразната дискусия ще вземат проф. Веселин Методиев, Весела Чернева, създателят на поредицата “Власт и отговорност” Свилен Спасов и отговорният редактор на книгата Христо Блажев.

В опасност ли е демокрацията

“Как умират демокрациите” е зов за събуждане в съвременния свят (ИК “Сиела”). Американските професори политолози Стивън Левицки и Даниел Зиблат изследват принципите на демократичните системи и търсят отговор на въпроса: В опасност ли е демокрацията и можем ли да я спасим? Демокрациите умират по различен начин: заговор, с оръжие, насилствено превземане на властта, кървава разправа. Авторите извличат уроци за цял свят и предлагат стратегии. 

Вижте най-купуваните заглавия на ИК "Сиела" тук:

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"