Доротея Тончева, Мая Новоселска, Христо Шопов, Руси Чанев на сцената на “Сити марк център”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7846669 www.24chasa.bg
Голямата актриса Мая Новоселска прие да възстанови спектакъла си “Едно малко радио” на сцената на “Сити марк център”. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Новият театрален сезон откри големите възможности на салона в бившето кино “Левски”, който сякаш е мост между театралната улица “Раковски” и групата на “Сфумато”, театър “София” и МГТ “Зад канала”. Актьори, които не са на щат в държавните трупи или залагат на известното си име, представят интересни текстове на български или европейски автори. Сигурно е, че “Сити марк център” ще се намесва все по-мощно в панорамата на столичния театър.

От висока класа е монологичната пиеса “Цигуларката на бога”, която Стефан Цанев подари на съпругата си, актрисата Доротея Тончева за сцената на “Сити марк център”. Вълненията, печални и оптимистични, на прочута цигуларка в присъствието на художник, който я рисува, са режисирани от Мартин Киселов. Художникът се играе от Петър Петров.

Голямата актриса Мая Новоселска сензационно приема да възстанови спектакъла си “Едно малко радио” на сцената на “Сити марк център”. С текстове от Фелини, Мастрояни, Юри Олеша, Платонов, Аксел Мунте, Лундквист, Емил Чоран и Доктороу в режисурата на Теди Москов Мая подлудява публиката с 90 минути “словесен мед” по думите на Румен Леонидов. Нищо по-добро и по-точно от оценката на писателя Леонидов: “Деветдесет минути смях, смях до сълзи, смях през сълзи, сълзи без смях, фантастична пантомима, гротески и гегове, пищни пародии, дивни джаз вариации, импровизации, тиха тъга, сиромашки смях, виртуозни мизансцени, парадоксални обрати...”. Първото представление е на 8.11. от 19,30 ч.

Известната актриса Яна Маринова, която не работи в субсидирания театър, участва в спектакъла “Любовни писма” от Албърт Гърни. Неин партньор е Свежен Младенов, звезда на театър “Възраждане”, носител на “Аскеер”. Историята между сърцата на една жена и един мъж е уникална. Режисьор е Георги Михалков. Продуцент е Варненският театър.

Може да не ви се вярва, но големият артист Руси Чанев излиза на сцената на “Сити марк център”. Той поема едната роля на учен физик в пиесата “Копенхаген” на британския майстор на комедии Майкъл Фрейн. Неговият опонент, също световноизвестен учен, се изпълнява от Валентин Ганев. Обсъжда се философският проблем “Защо хората правят това, което правят”. В спектакъла, премиерен за България, участва и Стефка Янорова.

Натежала от награди, постановката “Ревизорът” по Гогол, режисирана от Нина Димитрова, излиза на сцената на “Сити марк център”. Бившите студенти от НАТФИЗ и вече профи актьори спечелиха 4 икара; първа награда за режисура, две актьорски награди и приза за сценография на националния фестивал във Враца. Спектакълът се вслушва в думите на Гогол: “Моят “Ревизор” е изобличение на нищожността. Огледало, в което се отразява цялата греховна човешка природа, низост, неморалност, цялата глупост и невежество на човека, който се кланя раболепно на всичко властно заради изгода”. Участват: Денис Хаят, Шахин Шехзен, Антоан  Петров, Елица Костова, Мирела Карабанчева, Димитр Несторов, Давид Крумов, Атанас Апостолов, Мартин Христов, Годан Коев, Николай Пенчев, Воил Велев. 

След 100 представления на Христо Шопов и Лилия Маравиля в спектакъла “Догодина по същото време” от Бърнард Слейд двамата актьори продължават историята на любовта на героите си във втората част “Всяка година по същото време”. Да припомним, че навремето двата текста бяха изиграни от Анета Сотирова и Тодор Колев. Страхотният интерес на днешните зрители показва, че хората продължават да харесват театър за чувствата и отговорностите, за нежността и всеотдайността. Режисьорът Георги Михалков оставя акценти на изненадващите смешни ситуации, разреждащи напрежението на емоциите.

Христо Шопов излиза на сцената в още едно представление по текста “Всичко или нищо”, написан специално за него от сестра му, актрисата и режисьорка Лиза Шопова. Отскоро тя сменя професионалната си ориентация и навлиза все по-сигурно в драматургията особено след като спечели конкурс за нова българска пиеса в Сатирата. В “Сити марк център” на 29.11. Христо Шопов е в компанията на две прекрасни актриси - Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас. Тримата представят отношенията между приятели, изпълнени с драма и смях, с очаквания и разочарования, с мечти и препъвания. Също като в живота. Режисира ги Лиза Шопова. Музиката е на Светлин Къслев, сценографията и костюмите - на Антония Попова.

Голямата актриса Мая Новоселска прие да възстанови спектакъла си “Едно малко радио” на сцената на “Сити марк център”.

СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Салонът на бившето кино “Левски”

в елита на недържавния театър