На Флорес комодските варани са като домашни любимци

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7857234 www.24chasa.bg
Комодските варани са любим обект на фотографите СНИМКА: Андрей Едрев

Уникална част от Индонезия, която се е запазила сякаш от праисторията

Флорес. Името на този индонезийски остров идва от португалски и означава “цветя”. Днес обаче Флорес е известен не толкова с красивите си цветя, колкото със своите гигантски гущери и с вулканите си. Посещението на това парче земя, сякаш запазило се от праисторическо време, е невероятна тръпка. Освен това плажовете тук са уникални.
Лабуан Баджо е главният град на острова. Тук има летище и пристанище. Както и достатъчно на брой хотели, някои от които ултралуксозни.

Млади пътешественици идват тук от комерсиализирания Бали, за да се гмуркат в райските заливи, но главно за да наблюдават праисторическите гущери.

Комодските варани (Varanus komodoensis) живеят на островите, принадлежащи към националния парк “Комодо”. Откъдето идва и името им. Срещат се на няколко от т.нар. Малки Зондски острови. Обикновено достигат 3 метра дължина и с тегло от около 70 килограма са най-големите съвременни гущери, които съществуват на планетата.
Повечето туристи, които искат със сигурност да видят варани, наемат лодка от пристанището на Лабуан Баджо и отиват в националния парк на остров Ринча. Там групите се поемат от

специално обучени

рейнджъри, въоръжени

само с една чепата тояга 

Има кратък, среден и дълъг маршрут. Който и да изберете, вараните са гарантирани. Някои са намерили кротко място край зидовете на постройките.

Макар местните да твърдят, че това не е зоологическа градина, а диво място, впечатлението е, че вараните изглеждат като лениви домашни любимци. Това е, защото са нахранени. Когато са гладни, впечатлението може да е съвсем различно. Вирват глави, а от полуотворената им паст се стрелка дълъг раздвоен език, с който търсят бъдещата си плячка.

Това туловище, което се е пльоснало край една от къщите, е на “застаряваща дама” на повече от 30 години, която вече не ловува. Разчита на мърша. Ако случайно старите хищнически инстинкти се проявят, рейнджърът е готов да я посрещне с чатала на тоягата си.
Любимата храна на вараните са тиморските елени.

На остров Ринча хората хранят вараните с елени, най-вероятно, за да не стават сами тяхна жертва. Приел за закуска своята сърничка, варанът става изключително мързелив и незаинтересован по отношение на трудолюбивите стопани, в чийто двор се е заселил. Този прост сговор между хора и влечуги крепи природното равновесие на Комодските острови от плеистоцена насам. Макар да е в лек ущърб на тиморските елени. Те обаче се множат на поразия и въобще не са изчезващ вид, за разлика от вараните. 

Женските варани правят множество дупки, в които снасят яйцата си, но по-голямата част от дупките са за заблуда. След което ги заравят и ги изоставят, за да не могат после да ги намерят. Защото не само мъжките, а и самите майки изяждат децата си. Когато се излюпят, малките варани

бързат да се покатерят

на някое дърво, където

остават с месеци, иначе

нямат шанс да оцелеят

сред враждебните си роднини.

Гигантските гущери се движат само по сушата и рядко влизат във водата. Затова няма проблем човек да се гмурка или да плува край самотните плажове. Тиморските елени също припознават водата като най-безопасното място и затова често могат да се видят цели стада, които киснат в океана. 

Заснех едно такова на остров Падар. Уникално място, което се слави с това, че има плажове с различен на цвят пясък - перленобял, въгленовочерен и розов като бебешки бузи. Произходът на първия е ясен, вторият е с такъв цвят, защото се е образувал от вулканична пепел, а третият се е получил от смесването на прах от червени корали с бял пясък.

На Падар няма хотели, нито барчета. Все още е диво, но след години може да се превърне в поредния мегахит на световния туризъм. До върха на острова има пътека, която позволява на катерачите да направят снимки с прекрасен изглед. Островите наоколо приличат на разхвърляни гърбици върху ясносинята повърхност на океана. Всеки от тях е заобиколен от пленителни плажове. 

На остров Падар също живеят варани. Но тук не живеят хора и никой не ги храни. Затова могат да се видят с повечко късмет. Има ги дори на удивителния розов плаж - най-често рано сутрин, преди лодките с туристи инстаграмъри да са акостирали в лазурния залив.

Тази част на Индонезия е невероятна. За тези, които идват на Флорес от Бали, разликата е поразяваща.

И на двата острова има

оризови тераси, вулканични

планини и романтични

плажове, на Бали ходят

милиони туристи,

а посетителите на Флорес са не повече от няколко десетки хиляди годишно. Бали е световна марка, докато Флорес - въпреки хубавото си име - остава бяло петно на картата на масовия туризъм. Защо е така? Има много обяснения. Едно от тях, разбира се, е книгата “Яж, моли се и обичай”, по която бе направен филм с Джулия Робъртс и Хавиер Бардем. Но това всъщност е обяснението защо Бали е пренаселен. Но тази част на Индонезия и преди това се радваше на достатъчно голям интерес. Това е, защото Бали е благословен с всичко, за което копнеят туристическите тълпи от Запада - красиви храмове с неразбираеми, но впечатляващи ритуали. Кротък индуизъм. В рамките на доминираната от исляма Индонезия, Флорес също е религиозен анклав. Но тук няма пагоди, а църкви, защото повечето от местните са католици. Това, както и името на острова, е наследство от португалските колонизатори. Европейските бегълци от цивилизацията не желаят да виждат на фона на палмите църковни камбанарии, каквито имат достатъчно у дома. Просто обяснение. Но пък никъде другаде няма варани. Затова тази част на Индонезия е истинско съкровище.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България