Централата на Институт Конфуций в Пекин проведе Ден на отворените врати

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7864941 www.24chasa.bg
СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Чуждестранните студенти отбелязаха Деня на отворените врати в централата на Институт Конфуций на 8 ноември в Пекин. В събитието се включиха представители на дипломатически мисии и служители на културни институции от 30 държави.

До 2018 г. са открити 548 Института Конфуций и 1 193 класни стаи в 158 държави и региона, които предлагат разнообразни часове и мероприятия за десетките милиони фенове на китайския език по целия свят. Тази година се навършват 10 години, откакто Институтът започна да отпуска стипендии, съобщава bulgarian.cri.cn.

От 2009 г. насам близо 50 000 студента от 166 държави и региона са се възползвали от тях. Някои от тях, завръщайки се в родината си, са започнали да преподават китайски език или са се включили в културния обмен, а други са се установили в Китай. Стипендията се дава на преподаватели и студенти, които имат интерес да се занимават с преподаването или популяризирането на китайския език след дипломирането си.

Институт Конфуций предлага и специална схема за студентите от държавите в инициативата „Един пояс, един път", за да се засили взаимното опознаване и приятелство.